Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän kiekkopomo raivostui MM-kisojen peruuntumisesta ja syytti urheilijoita – maan mediassa surkuteltiin IIHF:n heikkoutta paineen alla

Maan jääkiekkoliiton puheenjohtajan mukaan kansainvälisestä jääkiekkoliitosta ja lajin suurimmista sponsoreista on tullut poliittisten pelien uhreja.

Valko-Venäjää vuodesta 1994 lähtien hallinnut Aljaksandr Lukašenka joutui pettymään, kun IIHF päätyi siirtämään MM-kisat pois maasta. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Minskin jääkiekon MM-kisojen järjestelytoimikunta pitää IIHF:n päätöstä siirtää turnaus pois Valko-Venäjältä perusteettomana, käy ilmi Valko-Venäjän valtioneuvoston sivuilla julkaistusta lausunnosta.

– Tämä päätös luo ennakkotapauksen, jossa urheilukilpailut, joilla on olympia-aatteen mukainen tarkoitus yhdistää kansoja sekä edistää rauhaa ja sovintoa, voivat muuttua poliitikkojen etuja ajavaksi eripuran ja painostuksen välineeksi, tiedotteessa kerrottiin.

Valtion ylin johto on ollut mukana kisajärjestelyissä pääministerin toimiessa järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Annetussa lausunnossa korostettiin, kuinka huolellisesti maassa on valmistauduttu MM-kisoihin noudattaen kaikkia sopimusvelvoitteita.

– Uskomme kuitenkin edelleen urheilun yhdistävään voimaan ja siihen, että kansainvälinen urheiluyhteisö onnistuu pääsemään irti poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien otteesta, ja jääkiekkoperhe vahvistuu entisestään eikä seuraa sellaisten ihmisten poliittisia tavoitteita, joilla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov sanoi, että kansainvälisestä jääkiekkoliitosta ja jääkiekon suurimmista sponsoreista on tullut poliittisten pelien uhreja.

Hän syytti kisojen peruuntumisesta kovasanaisesti solidaarisuussäätiön muodostaneita valkovenäläisiä urheilijoita, jotka ovat ajaneet asiaa.

– Te riemuitsette tänään voitosta vietyänne Valko-Venäjän kansalta todellisen juhlan. Tämän jälkeen ette voi kutsua itseänne valkovenäläisiksi! Olette pettureita!

Baskov harmitteli kisajärjestäjien puolesta sekä nuorten jääkiekkoilijoiden puolesta, jotka menettivät tilaisuutensa nähdä maailmanluokan jääkiekkoa.

Valko-Venäjän mediassa ymmärrettiin Rene Faselin asemaa. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

"Urheilupoliitikot ovat aggressiivisia"

Valkovenäläisen valtion kanavan Belarus 1:n eilisillan jutussa kisojen peruuntumisesta syytettiin eurooppalaisten poliitikkojen painostusta ja väliintuloa.

– Kansainvälinen jääkiekkoliitto on liian heikko ja riippuvainen vastustaessaan eurooppalaisia poliitikkoja, joten se ei kestänyt painostusta.

– On vaikea sanoa, kuka häviää tässä tilanteessa. Koskaan maailman historiassa urheilutapahtumien peruuttaminen ei ole vaikuttanut poliittisen järjestelmän muutokseen tietyssä maassa. Mutta jääkiekko ja IIHF häviävät, se on varmaa, juontaja sanoi.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin asemaa puolusteltiin.

– Loppujen lopuksi keskinäisen luottamuksen palauttaminen tulee olemaan vaikeaa. Näyttää siltä, että IIHF:n johtaja Rene Fasel ymmärtää kaiken tämän, mutta ei voinut tehdä asialle mitään. Urheilupoliitikot ovat aggressiivisia.

Jutun päätöslause oli “jääkiekko joutuu iskemään omaan maaliin, koska ei voi olla tottelematta poliitikkoja”.

Jääkiekon MM-kisojen järjestämistä Valko-Venäjällä kritisoitiin kuukausien ajan maan ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Maassa on ollut viime elokuusta lähtien mielenosoituksia, joissa on vastustettu maan itsevaltaista presidenttiä. Hallintoa vastaan nousseita ihmisiä on vangittu ja pahoinpidelty. Yle Urheilun haastatteluissa maan huippu-urheilijat ovat kertoneet kokemastaan painostuksesta ja vangitsemisista.

Lue myös:

.
.