Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Olympialaisten alkuun puoli vuotta – Japanissa korona-ajan suurimmat tartuntaluvut ja kansa vastustaa kisoja: "Kisojen suhteen ei oteta minkäänlaisia riskejä"

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah korostaa, että urheilijat eivät ole erityisasemassa rokotuksissa.

Tokio 2020
Sari Essayah
Sari Essayah on Kansainvälisen olympiakomitean jäsen.Mikko Ahmajärvi / Yle

Vuodella siirrettyjen Tokion olympialaisten pitäisi alkaa noin kuuden kuukauden kuluttua 23. heinäkuuta. Kisojen yllä on kuitenkin yhä runsaasti kysymysmerkkejä. Koronaviruspandemia ei osoita laantumisen merkkejä. Japanissa on tilastoitu viime päivinä suurimpia tartuntalukuja koko pandemian aikana (siirryt toiseen palveluun) ja suurin osa japanilaisista haluaisi kisojen siirtyvän tai peruuntuvan kokonaan.

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenen Sari Essayahin mukaan KOK:ssa tilannetta seurataan tarkasti terveysturvallisuuden näkökulmasta. Sekä urheilijoiden että japanilaisen väestön turvallisuudesta halutaan huolehtia.

– On perustettu niin sanottu Special Task Force, jossa ovat mukana maailman terveysjärjestö WHO sekä olympialaisten järjestelyorganisaatio. Terveysturvallisuus edellä mennään. Tämä ryhmä seuraa terveysturvallisuuden kehitystä eikä kisojen suhteen oteta minkäänlaisia riskejä. Se, että WHO on mukana, vapauttaa muut osapuolet pohtimasta terveysturvallisuusasioita, koska se puoli on hyvissä ja turvallisissa käsissä, Essayah sanoi Yle Urheilulle.

Essayah muistutti, että olympialaisiin liittyvät päätökset tekee pääsääntöisesti kisojen järjestelyorganisaatio.

– Esimerkiksi kun Tokion kisoja siirrettiin, aloite tuli kisaorganisaatiolta. Jos puhutaan sellaisesta vaihtoehdosta, että kisat peruttaisiin kokonaan, siihen tarvitaan KOK:n päätös.

"KOK ei tule edellyttämään rokotteiden ottamista"

Kisojen kohtalo riippuu tietysti epidemiatilanteen kehittymisestä ja paljon myös rokotusten etenemisestä maailmanlaajuisesti.

– KOK on todennut, että urheilijat eivät ole missään tapauksessa erityisasemassa, heitä ei priorisoida rokotuksissa. Tietysti rokotteet tarvitaan ensin terveydenhoitohenklökunnalle ja riskiryhmille. Olemme myös todenneet, että KOK ei tule edellyttämään rokotteiden ottamista. KOK:lla ei ole toimivaltaa tällaisessa asiassa, vaan se on kunkin maan terveysviranomaisten päätös, Essayah totesi.

Myös mahdollisen yleisön suhteen Essayah viittaa siihen, että eri maissa noudatetaan urheilutapahtumissa paikallisten viranomaisten rajoituksia. Näin tehtäisiin myös olympialaisissa, jos sinne yleisöä pääsisi lainkaan.

KOK:lla on istunto etäkokouksena 8.–9. maaliskuuta. Kokouksen pääaiheena on puheenjohtaja Thomas Bachin jatkokaudesta päättäminen, mutta muitakin asioita toki käsitellään.

– Varmasti siellä käydään kaikkien päätettyjen olympialaisten tilanne läpi, kuten aina näissä kokouksissa. Siellä katsotaan siis myös, mikä on silloin tilanne Tokion kisojen suhteen. Jos tilanne olisi sellainen, että päätöksiä jouduttaisiin tekemään, niitä voitaisiin silloin tehdä, koska kyseessä on istunto, jossa kaikki jäsenet ovat paikalla. Sellainen kokous voidaan kyllä muutenkin kutsua koolle, jos päätös kisojen perumisesta pitäisi tehdä.

Essayah muistutti myös siitä, että olympiakomitean istunnoissa ei mietitä vain tulevien olympialaisten tilanteita. Keskustelun aiheena on myös se, miten koko maailmanlaajuinen järjestöpohjianen urheiluliike selviää koronapandemian aiheuttamista valtavista haasteista.

Lue myös:

Olympiapomo kiisti japanilaismedian tiedot: Tokion kisojen perumisesta ei neuvotella

Urheilijat eivät pääse ohituskaistalta koronarokotukseen, mutta se ei haittaa Tokioon valmistautuvaa olympiavoittajaa: "En ota, jos ei ole pakko"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat