Suora

  • Urheiluruutu

Kristiina Mäki harjoitteli raskausajan loppumetreille – tähtää olympialaisiin seitsemän kuukautta lapsen syntymän jälkeen: "Yllätys, mihin vartalo pystyy"

Suomalais-tshekkiläinen huippujuoksija Kristiina Mäki ja hänen puolisonsa valmistautuvat Tokion olympialaisiin vauva-arjen keskellä Prahassa.

yleisurheilu
Kristiina Mäki
Kristiina Mäki kuvattuna Suomen kotistadionillaan Lahdessa kesäkuussa 2019.SUL-arkisto

Kun Tokion olympialaisia päätettiin viime vuoden maaliskuussa lykätä vuodella eteenpäin kesään 2021, keskimatkan juoksija Kristiina Mäki sai idean: olympiaunelman sijaan vuosi 2020 voisi olla sopiva ajankohta elämän toisen suuren unelman toteuttamiseen.

– Minulle tuli sellainen idea, että tässä voisi keretä tehdä lapsen. Se idea tulikin sitten nopeasti todeksi, Mäki kertoo hymyillen kotoaan Prahasta.

Suomen ja Tshekin kaksoiskansalainen Mäki, 29, synnytti esikoisensa 2. tammikuuta. Mäki ja hänen tshekkiläinen puolisonsa Filip Sasínek nimesivät pojan Kaapoksi.

– Täti ja sisko sanoivat, että hyvä, kun pojalla on suomalainen nimi. Se vissiin vähän yllätti. Poikaystävä sen valitsi, kun annoin hänelle suomalaisen kalenterin ja hän valitsi nimen Kaapo. En tiedä, kuinka paljon sitä nimeä annetaan Suomessa nykyään. Filip nyt valitsi sen, niin se on sitten se, Mäki nauraa ja kertoo tietävänsä poikansa kuuluisista kaimoista ainakin nuoren jääkiekkotähden, Kaapo Kakon.

Palataan ajassa taaksepäin helmikuuhun 2020. Juuri alkaneen vuoden piti olla Mäen urheilu-uran kohokohta. Hän teki helmikuussa 2020 tempun, johon yksikään suomalaisnainen ei ollut aiemmin pystynyt. Hän juoksi 1 500 metriä hallissa alle neljään minuuttiin ja kymmeneen sekuntiin kolmessa peräkkäisessä kilpailussa. Parhaimmillaan kello pysähtyi aikaan 4.08,41, eli yli kolme sekuntia Suomen ennätystä kovempaa.

Sandra Erikssonin nimissä oleva Suomen ennätys 4.11,89 on Mäen huippunoteerauksista huolimatta edelleen voimassa, sillä Mäki edustaa arvokisoissa Tshekkiä. Vuonna 2015 voimaan tulleen säännön mukaan SE:n voi rikkoa kaksoiskansalaisena vain, jos edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa.

Ulkoradoilla Mäki on juossut 1 500 metriä aikaan 4.06,61 Dohan MM-välierässä lokakuussa 2019. Hän on sillä Suomen kaikkien aikojen tilastossa toisena, vain 0,6 sekuntia Sinikka Tyynelän vuonna 1977 juoksemaa SE:tä perässä.

Olympiapaikka rankingin kautta melkein jo hyppysissä

Kovissa kansainvälisissä hallikilpailuissa menestynyt Mäki keräsi hyvän määrän pisteitä Kansainvälisen yleisurheiluliiton (World Athletics, WA) olympiarankingiin. Itse olympiaraja on hurjan kova, 4.04, joten 45 olympiapaikkaa täytetään rankingin mukaisessa järjestyksessä.

Mäki jäi viime hallikauden jälkeen rankingissa sijalle 28. Samalla sijalla hän on edelleen, sillä WA sulki tulosraja- ja rankingikkunansa huhtikuusta marraskuuhun 2020.

– Päätavoite on ollut ja on edelleen päästä olympialaisiin. Eri asia on sitten, kuinka palaudun ja pääsenkö edes tasolle, jolla olen ollut viime vuonna. Mutta se, että rankingsijoitukseni on missä se on, motivoi minua.

Kristiina Mäki ja Sara Kuivisto
Tshekin Kristiina Mäki ja Suomen Sara Kuivisto ovat tutut kilpakumppanit Suomen yleisurheilukentiltä. Dohan MM-kisoissa 2019 he juoksivat samassa 1 500 metrin alkuerässä.EPA

Kisakentille palaaminen tuntuu Mäestä vielä kaukaiselta ajatukselta. Haastattelupäivänä lapsen syntymästä oli kulunut vain viisi päivää.

– Kilpaileminen on mielessä, mutta ei ole nyt ainakaan kauhea halu mennä juoksemaan. Mutta sitten kun pystyn, ja lääkäri sanoo, että kaikki on hyvin, kyllä minä sitten haluaisin aloittaa harjoittelun, Mäki kertoo.

Kausi alkaa Joensuusta, jos tilanne sallii

Mäki on jo visioinut, miltä tuleva kesä saattaa näyttää, mikäli synnytyksestä toipuminen sujuu suunnitelmien mukaan.

SM-maastojen nelinkertainen hopeamitalisti ja kahden vuoden takainen mestari haluaa aloittaa kautensa Joensuun SM-maastoista toukokuun alussa.

Lahden Ahkeraa edustava Mäki on viimeksi käynyt synnyinmaassaan vuonna 2019 Lappeenrannan Kalevan kisoissa. Joka kesä viime vuotta lukuun ottamatta Suomessa kilpailleella Mäellä on yhteensä 10 SM-mitalia Kalevan kisoista: kuusi kultaa ja neljä hopeaa.

Vallitsevan tilanteen vuoksi Mäen Suomessa asuvat sukulaiset eivät ole nähneet juoksijatähteä aikoihin, eivätkä Kaapo-vauvaa lainkaan, mutta toukokuussa asiaan olisi mahdollista saada muutos. Suomen-matkan yllä leijuu kuitenkin kysymysmerkkejä, joista yksi on koronatilanne ja mahdolliset matkustusrajoitukset.

– Koronatilanteen lisäksi saa nähdä, kerkeänkö maastoihin. En ole koskaan ennen synnyttänyt, joten en tiedä, mitä se tekee vartalolleni pidemmän päälle. Jos kaikki menee hyvin, haluaisin tulla maastoihin. Se on tavoite. Aina, kun kausi alkaa, maastot on ollut hyvä paikka startata.

kristiina mäki
Lahden Ahkeraa Suomessa edustava Mäki voitti 1 500 metrin SM-kultaa Kalevan kisoissa 2016. Sara Kuivisto (Mäen takana) jäi niukasti hopealle.Tomi Hänninen

Viime vuodesta lähtien SM-maastoissa on ollut naisille tarjolla kaksi matkaa, 4 ja 10 kilometriä. Aiemmin ainut matka oli kuusi kilometriä. Mailerityyppinen Mäki on uudistuksesta mielissään.

– Se on hyvä juttu, koska se kutonen ei ole minulle niin hyvä, nelonen on minulle parempi matka, Mäki toteaa.

Juoksutreeniä vielä kuukausi ennen synnytystä

Kun Mäki huomasi olevansa raskaana, hän alkoi selvittää, miten kestävyysurheilijat, kuten hiihtäjät ja juoksijat, ovat palanneet kilpailuihin vain puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen.

– Halusin tietää, voinko treenata, vaikka olen raskaana ja miten nopeasti voin palautua. Tajusin, että kyse on lopulta enemmänkin siitä, minkälainen henkinen kestävyys ja voima itsellä on. Ja tietysti siitä, onko mummaa ja pappaa, jotka voisivat auttaa hoitamisessa, Mäki hymyilee.

Harjoitukset sujuivat yllättävänkin hyvin läpi raskausajan. Vasta joulukuussa, kuukausi ennen Kaapon syntymää, Mäki päätti jättää juoksuharjoittelun ja keskittyä siihen, että kaikki energia menee vauvan kehittymiseen.

– Heinäkuun puoliväliin asti sujuivat kovatkin treenit. Sitten pikkuhiljaa, kun rupesi tulemaan mahaa ja kiloja, pystyin juoksemaan vain löysiä juoksuja. Juoksin paljon sellaisia kymppejä, missä ei tulisi maitohappoja tai syke nousisi yli 150. Jos syke nousee liian korkeaksi, se ei ole hyvä vauvalle, Mäki kertailee.

Vielä 35. raskausviikolla Mäki juoksi noin 50 kilometriä.

– Minulle oli tärkeää, että pystyin joka päivä juoksemaan, vaikka lenkit olivatkin koko ajan hitaampia ja hitaampia. Ne tekivät päälleni hyvää.

Ennen raskautta Mäen tyypillinen harjoitusviikko oli hieman treenikaudesta riippuen noin 100–120 kilometriä juoksua. Kevyet lenkit Mäki juoksi neljän minuutin kilometrivauhtia tai jopa alle.

– Heinäkuun puolivälistä lähtien kilometrivauhti alkoi olla 4.10 ja sitten 4.20. Luulen, että vauhti alkoi marraskuussa olla jotain kuusi minuuttia per kilometri. Viiden minuutin alle en enää päässyt, mutta jonkun kympin juoksin vielä 50 minuuttiin raskauden loppuaikanakin. Minulle oli yllätys, mihin vartalo pystyy, vaikka siellä on vauva.

Juoksijapariskunta jakaa lapsenhoitovastuun

Vaikka Mäki itse on ollut joulukuun alusta asti juoksematta, ei hän ole täysin irtautunut huippu-urheilijan arjesta. Saman katon alla asuva poikaystävä Filip Sasínek on hänkin MM-tason maileri ja 1 500 metrin EM-finalisti.

Sasínekin, 25, henkilökohtainen 1 500 metrin ennätys 3.35,02 on yli sekunnin parempi kuin olympiavoittaja Pekka Vasalan Suomen ennätys vuodelta 1972.

Huippujuoksijapariskunnalla on selkeä suunnitelma siitä, miten uudenlainen arki vanhempina voisi alkaa rullata kevään aikana.

– Poikaystäväkin on juoksija, mikä on hyvä, koska saamme ajan järjestettyä jatkossa niin, että hänellä on ensin treenit ja minä olen kotona, ja sitten minä menen treeneihin. Koko ajan luotan siihen, että pystymme sen tekemään niin.

Haastattelupäivänä Tshekissä raportoitiin yli 17 000 koronavirustartuntaa, mutta nyt määrä on laskenut noin 8 000 tartuntaan päivässä. Olympialaisiin tähtäävinä urheilijoina Mäki ja Sasínek ovat hyvässä asemassa, sillä he pääsevät muuten suljettuna oleviin harjoituspaikkoihin.

– Alemman tason urheilijat eivät pääse halliin. Hallissa saa olla vain 8–10 ihmistä ja vain erityisluvalla tiettynä aikana, Mäki kertoo.

Kaksikolla on eri valmentajat ja siten myös erilaiset harjoitusohjelmat.

– Emme normaalistikaan treenaa yhdessä, ainoastaan pitkät lenkit. Kun keväällä oli lockdown, treenasimme enemmän yhdessä. Filip juoksi jotain tonnivitosia ja minä roikuin kilometriin. Nyt se ei onnistu, elleivät mummot tule hoitamaan pikkuista.

Kolmevuotiaana Lapualta Tshekkiin muuttaneen Mäen suomalainen isä ja tshekkiläinen äiti asuvat 160 kilometrin päässä Prahasta, Sasínekin vanhemmat 250 kilometrin päässä.

Mäki kertoo, että tuoreet isovanhemmat käyvät mielellään Prahassa, mutta säännölliseksi lastenvahtiavuksi heitä ei voi laskea. Kun huippujuoksijoiden vauva oppii jossain vaiheessa liikkumaan omin jaloin, on koko perheellä varmasti täysi työ pysyä vauhdikkaan Kaapo-pojan perässä.

– Kyllä me toivomme, että hän olisi urheilija, vaikka ei juoksisikaan. Ainakin minulle urheilu on opettanut minulle elämässä tosi paljon muutakin kuin kilpailua, Mäki sanoo.

Lue myös:

Kuiviston ennätysaika riitti äärettömän kovan alkuerän viimeiseen sijaan – "Odotin, että olisin niitä Suomen ennätysaikoja pystynyt hätyyttelemään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat