Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.

Olympiastadionin perusparannusrahoituksen viranomaisvalvonta oli puutteellista, arvioi tarkastusvirasto – hankkeen kustannusarvio nousi kahdeksassa vuodessa yli 130 miljoonaa

"Julkisten varojen käytön on oltava läpinäkyvää ja kustannustehokasta."

Muu urheilu
Helsingin Olympiastadion uudistuksen jälkeen
Uusitun Olympiastadionin katsomokapasiteetti on 36 200 katsojaa. Konserteissa yleisöä mahtuu enemmän.Juha Kivioja / Yle

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishanketta ja erityisesti sitä, miten valtionavustusta myönnettiin, käytettiin ja valvottiin hankkeessa.

Tarkastus kohdistui avustuksen myöntäneeseen opetus- ja kulttuuriministeriöön ja avustuksen saaneeseen Stadion-säätiöön.

Tarkastuksessa ei tullut esiin viitteitä siitä, etteikö rahoitettu kokonaisuus olisi yleisesti valtionapupäätösten mukainen. Hankkeen kustannukset ovat kuitenkin nousseet merkittävästi.

Hankkeen tarveselvityksessä esitetty kustannusarvio vuonna 2012 oli 197 miljoonaa euroa, syksyllä 2020 kustannusarvio oli noussut yli 330 miljoonaan euroon.

Valtionapuviranomaisen suorittama valvonta ei vastannut monimuotoisen ja pitkäkestoisen hankkeen vaatimuksia. Hankkeeseen nimetyn ohjausryhmän tehtävänä oli varmistaa, että hankkeen kustannukset pysyvät hallinnassa ja hanke aikataulussa. Tarkastuksessa saadun käsityksen mukaan ohjausryhmä ei kyennyt asianmukaisesti suoriutumaan tehtävästään.

– Julkisten varojen käytön on oltava läpinäkyvää ja kustannustehokasta. Siksi valtion rahoittamia monimuotoisia ja pitkään kestäviä hankkeita tulee valvoa riittävästi, VTV:n ylitarkastaja Olli Piiroinen painottaa Valtiontalouden tarkastusviraston tiedotteessa.

Kustannukset eivät olleet läpinäkyviä

Valtio on linjauksissaan määrittänyt, kuinka suurella summalla se enintään osallistuu hankkeeseen. Hankkeen keskeiselle urakalle ei sen sijaan ole määritelty kiinteää kattohintaa vaan se muuttuu, kun lisä- ja muutostöitä hyväksytään.

– Hankkeeseen valitun urakkamallin maksuperuste on ristiriidassa valtion rahoituslinjauksen kanssa. Tätä ristiriitaa ei tuotu esiin riittävän selkeästi ja oikea-aikaisesti hankkeen rahoituksen käsittelyssä, Piiroinen kertoo.

Rakennuttajana ja rahoittajaosapuolena toimivan Helsingin kaupungin hankkeelta laskuttamat kustannukset eivät ole kaikilta osin olleet läpinäkyviä.

– Valtionavustuksen myöntäjän ja saajan pitäisi varmistua siitä, että hankkeelle kohdistetut kustannukset ovat avustuspäätöksen ja avustusehtojen mukaisia, Piiroinen tähdentää.

Stadion-säätiön piti antaa hankeselvitys opetus- ja kulttuuriministeriölle ensi kesäkuun loppuun mennessä. OKM:n tammikuussa tekemän uuden päätöksen mukaan avustusta saa käyttää vielä vuoden 2021 loppuun saakka ja hankeselvitys on tehtävä kesäkuuhun 2022 mennessä.

Lue myös:

Museovirastolle rukkaset: Olympiastadionin kylkeen saa rakentaa uuden jättiareenan – tulossa jäähalli, työpaikkoja ja asumista

Helsingin Olympiastadionin uusittu kenttä todettiin huippulaatuiseksi

Olympiastadionin peruskorjaus voitti Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

Nyt se on valmis! Katso videolta, miltä uutuuttaan hohtavalla Olympiastadionilla näyttää – samettinen nurmikko leikataan 4–6 kertaa päivässä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat