Suora

  • Lumilautailun parisuurpujottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miten luodaan 15 vuoden ura SM-liigassa? Mikko Kuukka kertoo, kuinka kouliintui ylimielisen NHL-lupauksen rinnalta luotettavaksi liigakonkariksi

Mikko Kuukka ei ole ollut 2000-luvun SM-liigan värikkäin tähti, mutta yksi arvostetuimmista pelaajista. Kuukka palaa Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan uusimmassa jaksossa muistoissaan muun muassa Dion Phaneufin ja Cam Wardin rinnalle.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Kuukka tekee harvoin maaleja.
Mikko Kuukka on pitkän linjan ammattilainen, joka on pelannut 15 vuoden uran SM-liigassa. Kuluva kausi on tuonut kokeneelle pelaajalle myös uudenlaisia tilanteita ja haasteita, sillä mies siirtyi syksyllä Mestikseen ja sarjan realiteetit ovat tulleet herralle vastaan hyvin nopeasti.

Mikko Kuukka, 35, kertoo audiosarjan Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia uusimmassa jaksossa, mistä hänen 15-vuotinen uransa SM-liigassa on rakentunut. Kuukka ei ole uransa aikana pisteillä tai otsikoilla mässäillyt, mutta on ollut yksi liigan arvostetuimmista puolustajista ja joukkuekavereista. Kuukka sai juniorivuosinaan kouliintua ammattilaiseksi ikäluokkansa kovimpien NHL-lupausten seurassa.

Kuukka hyppäsi syksyllä 2003 omien sanojensa mukaan täysin tuntemattomaan. Ilveksen lupaus pakkasi kassinsa ja muutti 17-vuotiaana Kanadaan pelatakseen WHL-seura Red Deer Rebelsissä. Seurakavereina Kuukalla oli myöhemmin yli tuhat NHL-ottelua pelannut Dion Phaneuf sekä Carolinalle Stanley Cupin 2006 torjunut Cam Ward.

Kuukka sai seurata läheltä, kuinka 1985-ikäluokan kärkinimiin kuulunut Phaneuf kasvoi kohti NHL-tähteyttä. Kanadalaisen superlupauksen luistimet eivät ihan aina pysyneet jään pinnalla.

– Hän oli hyvin ylimielinen ja tiesi oman arvonsa ja taitonsa. Ei meistä ihan parhaita kavereita tullut. Hänet tunnettiin ja tiedettiin joka puolella ja häntä seurattiin todella paljon, Kuukka kertoo.

– Meillä oli valmentajana Brent Sutter, joka oli vanhan koulukunnan erittäin kova valmentaja. Ei Dion Phaneuf saanut joukkueessa erityisasemaa, samalla lailla häntä kohdeltiin. Phaneuf oli äärimmäisen kova pelaaja, joka teki uskomattoman uran.

Kuukka itse palasi kahden WHL-kauden jälkeen Ilvekseen ja vakiinnutti paikkansa liigajäillä. Mikä on 15-vuotisen liigauran salaisuus tai kohokohta? Ja miten Kiekko-Espoon olut liittyy Kuukan uraan? Voit kuunnella koko Mikko Kuukan jakson klikkaamalla yllä olevaa kuvaa tai tästä linkistä.

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Kuukan lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, toisella yrityksellään NHL:n valloittanut Mikko Koskinen, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja SM-liigan pommikone Antti Tyrväinen. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Miltä tuntuu satuttaa kaukalossa vastustajaa? Pahimmassa tapauksessa toiselta voi viedä ammatin tai näkökyvyn – "Se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi"

Kaapo Kähkönen muistelee, miltä tuntui torjua Nuoret Leijonat MM-kultaan ja pääministerin saunalle – mestarivahdin ennustus ennen kotiturnausta ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen

Teemu Pulkkinen oli jääkiekon suurlupaus, jolle Hannu Jortikalla oli oma lempinimi – pistetykki puhuu avoimesti NHL-vuosistaan: "Tavoitteena oli pelata siellä pitkä ura"

Muistatko vielä Miro Heiskasen ihastuttavan NHL-debyytin? Nuori kiekkotähti avaa ajatuksiaan Ylen uudessa sarjassa – löydät kaikki jaksot täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat