Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M Yhdistetyn mäkiosuus HS 106
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, live EK 1
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 2
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, perjantain huippuhetket
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Miesten mäkikarsinta HS 106
 • Urheiluruutu

Kommentti: Kevin Lankisella on aito mahdollisuus nousta Chicagon ykkösmaalivahdiksi NHL:ssä – tehtävä on epäkiitollinen sekavassa tilassa olevassa joukkueessa

Kevin Lankiselta vaaditaan kellarikerroksiin vajonneen Chicagon maalilla paljon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Kevin Lankinen torjuu Chicagon maalilla.
Getty Images

Kaikki imperiumit kaatuvat joskus. Vaikka Chicago Blackhawksin edellisestä Stanley Cup -voitosta on ehtinyt vierähtää jo kuusi vuotta, organisaation nykytilaa on edelleen ajoittain vaikea sisäistää – imperiumi, joka nosteli kannua kolmesti kuuden vuoden (2010–2015) aikana on romahtanut ja syöksy sen kuin voimistuu.

Chicagon nykyjoukkue onkin hämmentävä sekoitus eltaantuvaa eilistä sekä uuden ajan nuorta osaamista.

Mestarijoukkueen kulmakivistä Jonathan Toews, Patrick Kane, Andrew Shaw, Duncan Keith ja Brent Seabrook ovat edelleen mukana ikään kuin muistuttamassa suuruuden ajoista, mutta samaan juuri näiden pelaajien kautta pysähtyneisyyden aikakausi puhuu voimakkaimmin – Chicago pystyi kolmen mestaruuden välissä uusiutumaan useamman kerran, mutta enää vesi ei virtaa.

Ei ainakaan sellaisella voimalla, millä pitäisi.

Toki myös onni on kääntänyt selkänsä seuralle viimeisien kuukausien aikana. Kapteeni ja joukkueen itseoikeutettu isähahmo Jonathan Toews vetäytyi kauden alla joukkueesta vakavan sairastumisen vuoksi. Uuden sukupolven lupauksista Kanadan junnumaajoukkueen kapteeni Kirby Dach rikkoi kätensä nuorten MM-turnauksen alla.

Toews ja Dach eivät olisi isossa kuvassa pelastaneet Chicagon kautta, mutta heidän poissaolonsa kautta sivuluisu on ottanut kokonaan uuden voiman.

Chicago aloitti kautensa Floridan kiertueella pelaamalla kahdesti Tampassa ja kahdesti Sunrisessa, eivätkä ottelut olleet lasten katseltavaa – yhden yhtä voittoa ei tilille tullut ja pisteitäkin ainoastaan yksi. Pelikin oli sekaisin suurimman osan aikaa kuin Turpeisen seinäkello.

Esimerkiksi keskiviikkona Sunrisessa Florida Panthersin vieraana ehjän viisikkopelaamisen periaatteista ei juurikaan ollut mitään jäljellä. Florida pääsi herkuttelemaan ylivoimahyökkäyksillä ja läpiajoilla tavalla, jota ei Chicagon voittotoiveet mitenkään kestä – ei lyhyellä, eikä varsinkaan pidemmällä jänteellä.

Florida Panthers
Florida Panthers voitti Chicago Blackhawksin kotonaan jatkoajalla 5–4.Getty Images

Toisaalta ei Chicagon oman alueen puolustuspelaaminenkaan kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. Merkkausvirheet ja ihmeelliset aivopierut seuraavat usein toisiaan. Kun dominot alkavat virheiden seurauksena kaatua, ainoa toivo lepää maalivahtipelissä, eikä veskareistakaan ole rehellisyyden nimissä ollut pelastajaksi.

Maailmanmestari Kevin Lankinen teki keskiviikkona Chicagon maalilla NHL-debyyttinsä kovassa paikassa. Heikosti pelaavan ja alati häviävän joukkueen taakse ei ole herkkua mennä uransa ensimmäiseen otteluun. Lankinen selvisi tulikasteestaan kuivin jaloin, mutta ei hänkään valoja pystynyt sammuksiin Etelä-Floridassa pelaamaan.

Florida esimerkiksi lakaisi pari eteen pudonnutta irtokiekkoa tylysti sisään.

Toisaalta Lankinen yritti etenkin jatkoajalla tehdä kaikkensa pitääkseen Panthersin pois tulostaululta. Kertaalleen hän torjui näyttävästi kotijoukkueen 3–1-ylivoimahyökkäyksen, mutta kun seuraava osui kohdalle, mitään ei ollut tehtävissä.

Tämä on kuitenkin realismia juuri nyt Chicagolle.

Kauden neljässä ottelussa kussakin omissa paukkui viisi kertaa. Maalivahdeista kaksi ottelua pelanneen Collin Delian päästettyjen keskiarvo on tasan viisi, kuten on Malcom Subbaninkin. Lankisen numerot kirjataan lukemin 4,76. Yhdenkään maalivahdin torjuntaprosentti ei yllä lähellekään yhdeksääkymmentä.

Viidellä viittä vastaan joukkueen torjuntaprosentti on vain hieman päälle 86:n. Noteeraus on koko NHL:n toiseksi heikoin. Kun tähän yhdistetään vain vähän kolmen päälle kohoava laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan – toiseksi huonoin sekin – käsillä on yhdistelmä, joka kuvaa erinomaisesti seuran nykytilaa.

Kysyä sopii, kuinka paljon toivoa on jäljellä, jos joukkue häviää edelleen huippupelaajan statuksella operoivan Patrick Kanen ollessa jäällä vaaralliset maalipaikat lukemin 1–5, kuten keskiviikkona.

Chicagolla alus vuotaa juuri nyt liian monesta kohdasta. Kannella alkaa olla vettä, eikä äyskäröinti juurikaan auta – ei Chicago ihan niin huono ole, mitä Floridassa nähtiin, mutta ei paljon muutakaan. Ja kun käsillä on 56 ottelun runkosarja, aikaa kurssin oikaisemiseen ei juurikaan ole.

Chicagon kausi saattaa olla nopealla tahdilla ohi.

Suomalaisittain Chicagon tilannetta kannattaa kuitenkin pitää silmällä läpi kauden. Päävalmentaja Jeremy Colliton on luvannut tarjota Lankiselle mahdollisuuden ja keskiviikko oli tältä osin ensimmäinen askel. Kolmen kokemattoman veskarin kisassa Lankisella on kaikki eväät murtautua NHL-maailmaan.

Toistaiseksi Lankinen on kolmikosta ainoa, jolla on edes yksi piste tilillään.

Vaikka pelaaminen heikon joukkueen takana ei ole herkkua, Lankisen itsensä näkökulmasta käsillä on herkullinen tilanne. Vastassa ei ole kaiken kokenutta NHL-veteraania ja toisaalta joukkuekaan tuskin kovin pitkään pelaa isoista panoksista. Luvassa on varmasti vastuuta ja onnistumalla oikeissa paikoissa, omat osakkeet on mahdollisuus saada nousuun nopeallakin tahdilla.

Lue myös:

Kasperi Kapasen Pittsburgh-debyytti onnistui – Kevin Lankiselle uran ensimmäinen NHL-peli, Barkov ja Rantanen ratkaisurooleissa

Kultaleijona Kevin Lankinen uskoo NHL-kaukaloiden ovien aukeavan hänelle ensi kaudella – mestarivahti muistelee kultajuhliin päättynyttä MM-kevättä kaiholla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat