Hyppää sisältöön

"Veti kropan ihan tilttiin" – Kaksi vuotta kestäneet terveysongelmat selättänyt Daniela Westerlund takoo pisteitä Ruotsissa hyvällä tahdilla

Daniela Westerlund, 22, siirtyi Ruotsiin kovemman sarjan perässä. Hän keskustelee joukkueensa kanssa ainoastaan ruotsiksi.

EräViikingeistä Ruotsiin lähtenyt Daniela Westerlund (oik.) on pärjännyt erinomaisesti maailman parhaassa salibandyliigassa. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Suomen naisten salibandymaajoukkueen hyökkääjä Daniela Westerlund, 22, on elämänsä parhaassa kunnossa.

Sentteri on urakoinut maailman kovimmassa naisten salibandyliigassa, Ruotsin Superliigassa, yli piste per peli -tahdilla. 17 otteluun tehoja on kertynyt 13+7=20, millä hän on joukkueensa Nacka IBK:n paras pistenainen. Koko sarjan pistepörssissä suomalainen yltää 22:nneksi.

Kausi on sujunut Westerlundin mukaan jopa yllättävän hyvin.

– Pari peliä meni totutellessa ja olin vähän jännittynyt, mutta sitten peli loksahti kohdalleen ja pisteitä on tullut yllättävänkin hyvin. Tuntuu, että saan itsestäni hyvin irti ja peli kulkee. Pelaan aika kovalla itseluottamuksella, Westerlund sanoo Yle Urheilulle.

Ulkomailla pelaaminen on ollut Westerlundin suunnitelmana jo pidemmän aikaa, mutta vasta viime keväänä asiat loksahtivat myös opiskeluiden ja muun elämän osalta kohdilleen. Sentteri pohti Sveitsin ja Ruotsin välillä, muttavaakakallistui Ruotsiin, sillä maassa on maailman kovin naisten salibandysarja.

– Olen sen lisäksi aina ajatellut, että olisi siistiä puhua ruotsia hyvin. Se oli plussaa, Westerlund sanoo valinnastaan.

Westerlund on ottanut ruotsin oppimisen tosissaan. Hän on keskustellut alusta alkaen joukkueensa kanssa ainoastaan ruotsiksi.

– Tein päätöksen jo elokuussa, että lähden yrittämään ruotsilla. Myös joukkuekaverit uskaltautuvat juttelemaan enemmän, kun he voivat puhua äidinkielellään. Aluksi jouduin olemaan hiljaisempi, kun piti ensin miettiä, että mitä sanoo. Nyt kieli on kehittynyt paljon ja uskallan antaa aika paljon enemmän itsestäni.

Isoja terveysongelmia

Westerlund on tällä hetkellä fyysisesti kovassa kunnossa, mutta vielä reilu vuosi sitten tilanne oli vaikeampi. Ongelmat alkoivat jo kesällä 2017, jolloin Westerlund sairastui samaan aikaan mykoplasmaan ja keuhkoklamydiaan sekä mononukleoosiin eli pusutautiin.

– Se veti kropan ihan tilttiin. Sykkeet olivat todella korkealla koko ajan, olin kipeänä ja sairastelin. Se jatkui neljä kuukautta, Westerlund muistelee.

Westerlund pääsi pelikentille loppusyksystä, mutta ylikuormitustila häiritsi vielä seuraavallakin kaudella. Sykkeet nousivat edelleenkin korkealle, kunto oli heikompi eikä kroppa palautunut harjoituksista tai otteluista.

– Menin vähän punaisella alueella koko ajan. Silloin oli sellaisia pätkiä, että jouduin välillä huilaamaan enemmän. Taisin melkein kaikki pelit pelata, mutta en saanut itsestäni parasta irti.

Käytännössä kaksi vuotta kehitystä hidastaneet terveysongelmat olivat myös henkisesti raskaita.

– Kaksi vuotta meni kamppaillessa oman pääkopan kanssa. Kun kroppa ei toimi, se on henkisesti kova juttu. Nämä vaikeudet ovat kuitenkin myös opettaneet. Olen tarkempi oman kehoni kanssa ja osaan kuunnella, tarvitseeko kroppa lepoa, vai voinko harjoitella normaalisti, Westerlund kertoo.

Viimeiset puolitoista vuotta Westerlund on kuitenkin pystynyt harjoittelemaan normaaliin tapaan. Jo syksyllä 2019 Westerlund huomasi, että fysiikkatestien tulokset olivat aiempaan nähden huomattavasti parempia.

– Olen tällä hetkellä varmaan parhaimmassa kunnossa, mitä olen koskaan ollut. Kropassa tuntuu hyvältä ja fysiikka on mennyt paljon eteenpäin. Toivotaan, että pysytään siellä.

Tulevaisuus avoinna

Westerlund on viihtynyt Ruotsin kovatasoisessa liigassa mainiosti. Hän on pitänyt erityisesti liigan nopeasta temposta ja Suomen liigaa fyysisemmästä pelistä. Ruotsissa jatkaminen tämän kauden jälkeen ei ole kuitenkaan itsestäänselvää, sillä pelillisen tason lisäksi ratkaisussa pitää huomioida myös siviilielämän tilanne.

Toistaiseksi Ruotsissa pelaaminen on sopinut hyvin Westerlundille, sillä hän on pystynyt edistämään opintojaan etäopiskelun ansiosta.

– Tilanne on täysin auki. Salibandyn kannalta haluaisin pelata Ruotsissa. Koen, että se palvelee minua paremmin. Salibandy ei kuitenkaan ole ammattimainen laji, jonka pohjalta voisi tehdä kaikki valinnat elämässä. Tietysti perhe ja kaverit löytyvät Suomesta, joten pitää miettiä myös muun elämän kannalta parasta ratkaisua, Westerlund pohtii.

Lue myös:

.
.