Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää
  • Lumilautailun parisuurpujottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Postisekaannuksella merkittävät vaikutukset – EM-finaalitason ratsastaja jäi ilman urheilija-apurahaa: "Jossain välissä jäi jonnekin"

Henri Ruoste menetti erikoisen sekaannuksen takia useita tuhansia euroja.

ratsastus
Arkistokuvassa Henri Ruoste ja hevosena Rossetti
Henri Ruoste jäi sekaannuksen takia ilman urheilija-apurahaa.Getty Images

Tiede ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi keskiviikkona 162 urheilijan saavan opetus -ja kulttuuriministeriön myöntämiä kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahoja. Listalta puuttui yksi kova nimi, sillä Tokion olympialaisiin maapaikan hankkinut EM-finaalitason kouluratsastaja Henri Ruoste jäi ilman apurahaa.

Tapauksessa oli paljon epäonnea. Saksassa asuva Ruoste haki tukea hakuajan puitteissa kirjeellä, sillä häneltä puuttui nettihakemukseen vaadittava suomalainen pankkitunnus.

Ruoste luotti kirjeen päätyvän ministeriöön määräaikaan 16. marraskuuta kello 16.15 mennessä, sillä hän oli lähettänyt kirjeen edeltävällä viikolla kirjattuna ja pikaisella aikataululla.

Toisin kuitenkin kävi.

– Oli tietenkin tarkoitus, että se on määräaikaan mennessä Suomessa. Se oli kuitenkin jossain välissä jäänyt jonnekin. Kirje oli myöhässä perillä, eikä sitä siis käsitelty, Ruoste sanoo Yle Urheilulle.

Ruoste seurasi kirjeen matkaa seurantanumerolla. Kun se yllättäen katosi, hän kävi Saksan paikallisella postilaitoksella, mutta kirjettä ei löytynyt mistään.

– He yrittivät sitä selvittää, mutta täältä näkyi vaan, että se on lähetetty. Suomen vastaavassa palvelussa luki, ettei sitä ole vastaanotettu. Eihän se tietenkään normaalissa kirjeessä ole niin vakavaa, mutta tuollaisessa aikataulua vaativassa asiakirjassa se ei ole suotuisaa.

Löytyi Suomesta

Ruoste yritti korjata tilannetta vielä määräpäivää seuraavana aamuna ja lähetti hakemuksen ministeriöön sähköpostilla. Hän oli kuitenkin myöhässä, eikä hakemusta voitu käsitellä. Ruoste ymmärtää, että hakemuksen saapuminen määräaikaan mennessä on urheilijan vastuulla.

– Eihän sitä oleta, että sellainen kirje, minkä pitäisi olla määräaikaan mennessä perillä, katoaa johonkin. Mutta siihen ei voinut itse sen enempää vaikuttaa. Sääntöjen mukaan mennään ja se on kaikille sama tilanne.

Kirje löytyi lopulta Suomesta kymmenen päivää määräajan päättymisen jälkeen.

– Täytyy katsoa ensi vuonna, että se on tarpeeksi ajoissa perillä. Olisi tietysti ollut kiva, jos se olisi ollut ajoissa, mutta tällä kertaa näin ja ensi vuonna paremman onnen kanssa.

Sekaannuksen takia Ruoste menetti todennäköisesti useita tuhansia euroja. Esimerkiksi pararatsastajista Katja Karjalainen sai 10 000 euroa ja Pia-Pauliina Reitti 6 000 euroa.

Ruosteen mukaan menetetty summa on pois kilpaurheilusta, sillä puuttuvat eurot on kerättävä työnteolla.

– Meillä on taloudellisesti todella raskas urheilulaji ja totta kai kaikki raha auttaa, että pystyy keskittymään kilpaurheiluun. Palkintorahat ovat lajissamme sen verran pieniä, että vaikka pärjää, niin jos niillä saa matkakulut katettua, niin se on ollut ihan kiva juttu, Ruoste sanoo.

Paljon vähemmän kauppaa

Koronavuosi ei ole ollut myöskään valmentajana ja hevoskauppiaana työskentelevälle Ruosteelle helppo. Hevoskaupan markkina on kansainvälistä, joten matkustamisen vaikeus rajoitusten ja karanteenisäädösten takia on luonnollisesti vähentänyt kauppaa.

– Meillä kävi joitakin ihmisiä, kun oli mahdollista matkustaa, mutta paljon vähemmän on ollut (kauppaa). Liikkuminen on paljon vaikeampaa testien ja karanteenien takia, Ruoste sanoo ja jatkaa:

– Jokainen ala ja me kaikki yhdessä koitamme rajoittaa liikkumista ja kontakteja, joten eiköhän me tästä päästä mahdollisimman nopeasti jonkinlaiseen normaalitilanteeseen, Ruoste uskoo.

Tokion olympialaisten kouluratsastuskilpailut on tarkoitus järjestää 24.–28. heinäkuuta. Ratsastajainliiton hallitus on esittänyt Ruosteen valitsemista olympialaisiin, mutta lopullisen nimeämisen tekee Olympiakomitea 9. maaliskuuta. Paralympialaisiin liitto esitti Katja Karjalaista ja Pia-Pauliina Reittiä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hevosurheilu (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kouluratsastuksen Suomen mestari Anna von Wendt neljästä huippuhevosestaan: "Yksi on vekkuli, toinen leijona ja kahdessa on ujoa pikkupoikaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat