Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Tokion olympialaisten yllä yhä synkempiä pilviä – yleisurheilupomo Sami Itani lataa suorat sanat kisojen kohtalosta: "Se ei ole realistista"

Tokion olympialaisten kohtalosta on kantautunut huolestuttavia tietoja viime viikkoina.

Kansainvälinen olympiakomitea
TOKYO, JAPAN - NOVEMBER 16: Japan's former Prime Minister Shinzo Abe and Thomas Bach, President of the International Olympic Committee (IOC), elbow bump after a ceremony to present the Olympic Order to Abe at Japan Olympic Museum on November 16, 2020 in Tokyo, Japan. Bach visits to Japan to discuss on the postponed Tokyo Olympic and Paralympic Games due to novel coronavirus pandemic. (
Japanin entinen pääministeri Shinzo Abe (vas.) ja KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach tapasivat marraskuussa Tokiossa ja vakuuttivat kisojen järjestyvän.Photo by Kim Kyung-Hoon-Pool/Getty Images

Kuinka käy Tokion olympialaisten ensi kesänä koronapandemian takia?

Perjantaina Tokion olympiatuli sai jälleen vettä päälleen brittimedia The Timesin uutisesta, jonka mukaan Japanin hallitus on kisojen perumisen kannalla. Asiasta on kertonut lehdelle korkea-arvoinen hallituslähde. Japanin pääministeri kuitenkin kiisti heti tiedon ja painotti, että kisat ollaan järjestämässä. Myös KOK tiedotti uutisen olevan perätön.

Paine jo vuodella siirrettyjen Tokion kisojen perumiselle on kuitenkin lisääntynyt viime viikkoina.

Japanissa on tilastoitu tammikuussa suurimpia tartuntalukuja koko pandemian aikana (siirryt toiseen palveluun) ja suurin osa japanilaisista haluaisi kisojen siirtyvän tai peruuntuvan kokonaan. Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:ta tilanne ei ole kuitenkaan vielä hetkauttanut.

– Mitään B-suunnitelmaa ei ole, ja olemme täysin sitoutuneita tekemään kisoista turvalliset ja menestykselliset, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach julisti Kyodo-uutistoimistolle.

Myös Suomen olympiakomiteassa tilannetta halutaan jarrutella.

– Me emme täällä Suomessa tiedä yksityiskohtia Japanin tautitilanteesta ja muista järjestelyihin liittyvästä. Me seuraamme ja saamme informaatiota Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanavista. Sen perusteella teemme aina tarvittavat toimet ja arviot. Eli emme spekuloi, Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi Yle Urheilulle.

Vuodella siirrettyjen Tokion olympialaisten pitäisi alkaa puolen vuoden päästä 23. heinäkuuta. Salonen suhtautuu varauksella Timesin uutisointiin.

– Tässä on samoja piirteitä kuin vuosi sitten maaliskuussa koronaviruksen lähtiessä vyörymään laajamittaisesti, että mikä on olympialaisten kohtalo. Tämä kuuluu varmastikin epävarmuuden ajan keskusteluun, Salonen pohtii.

salonen
Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.AOP

"Japanin hallitus on ensisijassa päätöksen tekijänä"

Tokion kisojen tilannetta seurataan tarkasti myös Suomen lajiliitoissa.

Suomen Urheiluliiton hallituksen puheenjohtaja Sami Itani kertoo Yle Urheilulle, että The Timesin uutinen on surullinen, mutta ei yllättävä.

– On päivän selvää, että Japanissa ja muuallakin maailmassa ajatellaan kisoihin liittyvän enemmän riskejä kuin ratkaisuja. Aika alkaa käydä vähiin.

KOK kokoustaa seuraavan kerran maaliskuussa, jolloin päätöstä Tokion suhteen voidaan odottaa. Itanin mukaan päätös kisojen kohtalosta saattaa tulla julki jo ennen sitä.

– Japanin hallitus on ensisijassa päätöksen tekijänä. Jos he päättävät siitä jo aiemmin, sitä ei tarvitse odotella maaliskuulle.

Pitäisikö Tokion olympialaiset järjestää kesällä?

– Sen tiedon varassa, missä nyt olemme, se ei ole realistista. Ajatellaan, että puolen päästä Suomeen tulisi 200 maasta urheilijoita ja muuta porukkaa. Kyllä silloin Suomenkin hallitus huutaisi hoosiannaa.

Sami Itani marraskuussa 2019
Sami Itanin mukaan Tokion olympialaisia ei ole tällä hetkellä realistista järjestää.Pekka Sipola/AOP

Moni suomalainen urheilija on vielä karsimassa paikastaan olympiakisoihin. Olympiapaikoista on tarkoitus taistella keväällä. Itanin mukaan tämä on myös iso ongelma.

– Valitettavasti huonolta näyttää karsintakisojen järjestäminen. Paljon paikkoja pitäisi vielä ratkoa.

Itani toivoo, että kesälle saataisiin silti järjestettyä kovia eurooppalaisia kisoja, jos Tokiota ei järjestetä.

– Euroopan tason kisaa voisi lähteä suunnittelemaan, mutta tästä keskustelu ei ole vielä ajankohtaista. Minusta olisi hienoa urheilijoille ja yleisurheilufaneille, ettei tästä tule täysin tyhjää arvokisavuotta.

"Harmittaisi ihan hitokseen, jos ne veivattaisiin kaivoon"

Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kertoo Yle Urheilulle, että suomalaisnyrkkeilijät tähtäävät edelleen normaalisti Tokioon. Nyrkkeilijä Mira Potkonen voitti Rion kisoissa 2016 Suomen ainoan olympiamitalin.

Laine toivoo, että päätöstä kisojen kohtalosta ei tehtäisi hätiköiden.

– Itse näen tilanteen niin, että päätös tehdään silloin, kun edellytyksiä järjestämiselle ei ole. Olympialaiset on sen verran iso kokonaisuus, että minulle käy, jos päätös venyy kesään. Järjestäjien puolelta deadline on varmasti kevään puolella.

Thomas Bach
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on kehottanut urheilijoita ottamaan rokotteen ennen Tokion kisoja, mutta hänen mukaansa se ei olisi pakollinen vaatimus kisoihin pääsylle.Ullstein Bild

Tilanne on kinkkinen myös urheilijoiden kannalta.

Silti Suomen edellisin kesäolympialaisissa voittoa juhlinut trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela, 50, on vielä luottavainen kisojen järjestämisen suhteen.

– Kyllä uskon, että kisat pidetään jotenkin pienimuotoisesti järjestäen. Olemmeko vain me urheilijat siellä keskenämme? Se on minulle ihan sama. Kyllähän olympialaiset on aina hieno juttu. Harmittaisi ihan hitokseen, jos ne veivattaisiin kaivoon. Se ei vaikuta millään lailla minun urani jatkoon, jos Tokion kisoja ei pidettäisi, Pekingissä 2008 kultaa voittanut suomalainen sanoo.

Mäkelä-Nummela toivoo, että tieto kisojen kohtalosta tulisi mahdollisimman pian.

– Kyllä toinen vuosi peräkkäin rupeaisi tökkimään. Viime vuosi meni vähän välivuotena. Sain hengähtää, Espanjan Malagassa harjoitteleva Mäkelä-Nummela päättää.

Tokion olympialaisten A-rajan rikkonut uimari Ida Hulkko pyrkii vielä sulkemaan ulkopuolelle Tokion kisoista kantautuneet viime päivien uutiset. Hulkon harjoittelu tähtää Mäkelä-Nummelan tavoin Tokioon.

– Niin pitkään kun ei tule virallista perumista, valmistaudun siihen, että kisat pidetään. Tuollaisiin huhuihin ei voi oikeastaan sanoa juuta eikä jaata. Minulla on katse kesässä.

Miltä tuntuisi lähteä Japaniin tässä pandemiatilanteessa?

– En koe, että se olisi millään tavalla stressaavaa. Siinä kohtaa, jos kisat järjestetään, siellä on varmasti mietitty kaikki ihan viimeisen päälle. Toivon, että rokotteet ja muut auttaisivat niiden organisoimisessa. Totta kai terveys edellä mennään.

Tarkennettu ja täydennetty 22.1.2021 klo 21.27 Olympiakomitean toimitusjohtajan kommenttia.

Lue myös:

Lähde Timesille: Japanin hallitus todennut, että Tokion olympialaiset täytyy perua

Tokion kesäolympiakisojen taivaalla synkkiä pilviä – "Tekisin suunnitelmat kisojen perumisesta"

Olympialaisten alkuun puoli vuotta – Japanissa korona-ajan suurimmat tartuntaluvut ja kansa vastustaa kisoja: "Kisojen suhteen ei oteta minkäänlaisia riskejä"

Olympialaisiin valmistautuva Topi Raitanen lähti hakemaan parhaita mahdollisia olosuhteita Etelä-Afrikasta pitkän harkinnan jälkeen: "Kylillä ei tule pyörittyä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat