Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Iivo Niskanen ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa paluukisassaan Lahdessa: “Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa”

Iivo Niskasen mukaan lauantain yhdistelmäkilpailussa pääsee ainakin näkemään, mikä on tällä hetkellä tilanne vapaalla hiihtotavalla.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskaselle lauantain yhdistelmäkilpailua ei käydä mieluisimmalla radalla.Tomi Hänninen

Tänä viikonloppuna Salpausselän kilpailussa suuri mielenkiinto kohdistuu Iivo Niskaseen. Suomen ykköstähti palaa kilpailuihin lähes kahden kuukauden tauon jälkeen. Edellisen kerran Niskanen on nähty virallisissa kilpailuissa maailmancupin avauksessa Rukalla.

Niskanen kertoi penkkiurheilijoille iloisia uutisia ennen paluukisaansa.

– Kunto pitäisi olla ihan ookoo. Ei mitään valittamista, Niskanen totesi Yle Urheilulle.

Niskaselle kuntotilanne on käynyt hyvin ilmi lajipainotteisista treeneistä, muutamista harjoituskilpailuista ja mattotesteistä.

– Hommasta pysyy hyvin kartalla, Niskanen kuvailee.

Lauantaina Niskanen pääsee irti yhdistelmämatkalla. Miehissä hiihdetään ensiksi 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja sitten 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Oman mausteensa lauantain yhdistelmäkilpailuun tuo tämänkertainen reitti Salpausselällä.

Lahden MM-kisoissa kierrettiin 3,75 kilometrin lenkkiä, kun nyt kisataan 2,5 kilometrin lenkillä. Niskasen mukaan myös vapaan hiihtotavan osuus on kovempi kuin perinteisen hiihtotavan osuus.

– Mutta ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa, jossa ensin kaivetaan puuta harvesterilla ja sitten noudetaan kaadetut puut vapaan osuudella, kun ollaan vaihdettu ajokone perään, Niskanen veistelee.

Niskanen ei tarkemmin avannut taktiikkaansa, vaan kertoi vetävänsä vielä perjantaina valmistavan harjoituksen ja miettivänsä sopivaa strategiaa.

– Viime vuonna viestikilpailu täällä osoitti, että perinteisen osuus kasaa aika paljon. Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa, vaikka muuten Lahdessa on kiva hiihtää.

Niskanen löytää myös positiivistakin erilaisesta radasta. Nyt Niskanen pääsee näyttämään kyntensä vapaalla hiihtotavalla, jota suomalaistähti on viime vuosina pyrkinyt kehittämään paljonkin.

– Vapaan baana tulee olemaan niin paljon kovempi kuin perinteinen ja vähän pidempi. Se antaa mahdollisuuden katsoa, mihin kapasiteetti vapaalla riittää, Niskanen sanoo.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen nähdään tositoimissa ensimmäistä kertaa sitten Rukan maailmancupin tänä viikonloppuna Lahdessa.Tomi Hänninen

Alkukaudesta säväyttänyt Joni Mäki puolestaan starttaa lauantaina uransa ensimmäiseen yhdistelmäkilpailuun maailmancupissa.

Mäki myöntää, että aiemmin yhdistelmäkilpailussa hänelle ei ole tullut onnistumisia.

– Ei ole minkäänlaisia odotuksia. Yritetään pysyä mukana niin kauan on kuin mahdollista, Mäki sanoo.

Selkävaivoja aiemmin valitellut Mäki kertoi, että nyt selkä ei enää vaivaa. Selkävaivojen takia Mäki on joutunut kuitenkin muuttamaan pääajatuksiaan valmistautumisessa kohti helmi-maaliskuun MM-kisoja Oberstdorfissa.

– Olemme vähän joutuneet fiksaamaan harjoituksia. Olemme joutuneet katsomaan lajimuotoja uudelleen, Mäki kertoo, mutta vakuuttaa olevansa yhä aikataulussa kohti MM-kisoja.

Niskaselle ja Pärmäkoskelle ei mikään suosikkikisa luvassa

Suomen naisten kärkihiihtäjistä Kerttu Niskanen vakuutti Vantaan Suomen Cupissa ylivoimaisella voitolla sen jälkeen, kun hän joutui jättämään Tour de Skin kesken vatsataudin takia.

– Treenit ovat osoittaneet, että kunto on ihan hyvä. On mielenkiintoista nähdä, millaisen buustin Tour de Skillä hiihtäneet ovat saaneet sieltä verrattuna itseeni, Niskanen sanoo odotuksistaan.

Naisissa yhdistelmämatkan pituus on 15 kilometriä: 7,5 kilometriä perinteisellä ja 7,5 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

– Yhdistelmäkilpailu ei ole ollut yleensä paras matka minulle. On ollut vaikeaa aina vaihdon jälkeen lähteä hiihtämään vapaata. Välillä se on onnistunut kuitenkin ihan hyvinkin. Pääasia on, että matkaa on kuitenkin 15 kilometriä. Siinä kyllä ehtii.

Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen oli Rukalla maailmancupin avauksessa parhaimmillaan kuudes.Tomi Hänninen

Krista Pärmäkoski osoitti puolestaan lupaavaa nousukuntoa Tour de Skillä. Pärmäkoski taisteli viimeiselle etapille ja Alpe Cermisin nousuun saakka kokonaiskilpailussa palkintokorokesijasta. Lopputuloksissa Pärmäkoski oli viides.

– Tietysti on aina vähän jännät fiilikset, onko palautunut vai ei. Varmasti vasta kisoissa näkee sitten todellisen tilanteen, Pärmäkoski toteaa.

Pärmäkoski olisi myös toivonut lauantaille jotain muuta kilpailua kuin yhdistelmäkilpailun.

– Olisin tietysti toivonut, että täällä olisi hiihdetty 10 kilometriä väliaikakilpailuna perinteisellä hiihtotavalla. Se olisi ollut vielä mieleisempi. Keli on myös haasteellinen. Mutta innolla lähden mukaan matkaan, Pärmäkoski toteaa.

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski odottaa, että norjalaiset pitävät Lahdessa heti kovaa vauhtia.Tomi Hänninen

Salpausselällä maailmancupin kilpailuihin palaavat myös norjalaistähdet lukuun ottamatta Johannes Hösflot Kläboa. Naisissa odotetaankin etenkin Therese Johaugin iskukykyä.

– Nyt ovat norjalaiset mukana, niin varmasti pidetään kovaa kyytiä alusta asti. Pitää olla varautunut ja valmiina, että lähdetään täysillä, Pärmäkoski sanoo.

– Ei tarvitse siis ainakaan vetää. Vetonaisia löytyy. Lähdetään katsomaan, mikä on vire ja jalka. Hiihdetään kovaa ja pyritään roikkumaan mukana mahdollisimman pitkälle.

Lue lisää:

Miten Iivo Niskanen palaa maailmancupiin ja jatkuvatko yhdistetyssä suomalaisjuhlat? Katso tästä Salpausselän kisojen ohjelmatiedot

Suomen mäkihypyn ykkösnimi on ottanut tärkeän kehitysaskeleen – asiantuntija avaa, miksi nyt Lahdessa voidaan nähdä kaivattu huipputulos

Frida Karlsson sai leuanvetotempustaan luultua vakavammat vammat

Norjan ykköstykki Kläbo ja ruotsalaistähdet jättävät Salpausselän kisat väliin

Vantaan kisat selkeyttivät tilannetta niin hiihtäjille kuin valmennusjohdollekin, Sami Jauhojärvi ihasteli nuorta lupausta – "Petteri Koivisto antoi näyttöjä vähän joka paikkaan"

Ristomatti Hakola katkaisi Joni Mäen Suomen cupin voittoputken epämukavassa säässä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat