Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Therese Johaug puhkui Lahdessa Ylelle kovaa itseluottamusta – Sami Jauhojärvi myötäilee ja kertoo norjalaisten "verisistä otatuksista"

Norjan naisten ykköstähti Therese Johaug uskoo, että kaikki norjalaiset ovat iskussa ajatellen helmi-maaliskuun MM-kisoja.

hiihto
Therese Johaug
Therese Johaug nähtiin viimeksi kilpaladuilla Rukalla.Tomi Hänninen

Norjan hiihtotähdet palaavat maastohiihdon maailmancupin kilpailuihin viikonloppuna Salpausselän kisoissa. Edellisen kerran norjalaishiihtäjiä on nähty kansainvälisissä hiihtokilpailuissa Rukalla maailmancupin avauksessa.

– Näimme, että tänne oli mahdollista matkustaa samalla tavalla kuin Rukalle. Oli sama mahdollisuus vältellä lähikontakteja ja ottaa charter-lento. Se on meille tärkeää nyt koronaviruspandemiatilanteessa, Norjan miesten joukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum kertoo Yle Urheilulle.

Norjan mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkueet ovat kiertäneet kuitenkin samaan aikaan maailmancupin kilpailuja, kun maastohiihtäjät ovat olleet kotimaassa. Nossumin mukaan jokainen laji on tehnyt omat ratkaisunsa.

– Jokainen laji voi päättää, mikä on paras ratkaisu itselle. He (mäkihyppy ja yhdistetty) tietävät paremmin oman lajinsa kuin muut. Tiedämme oman järjestelmämme. Meille oli selvää, että kilpailuista poisjääminen oli oikea ratkaisu. Uskon, että heidän mielestänsä heidän ratkaisunsa oli oikea, Nossum sanoo.

Nossum myöntää Yle Urheilun haastattelussa kuitenkin epävarmuutensa valmistautumisessa kohti helmi-maaliskuun MM-kisoja Oberstdorfissa. Nossum myöntää, että oli varmempi vanhasta tavasta eli esimerkiksi Tour de Skillä kilpailemisesta arvokisakautena.

– Niin olemme tehneet joka vuosi. Tiedämme, kuinka tuo tapa toimii. Tänä vuonna teemme jotain, mitä emme ole aiemmin tehneet, Nossum kuvailee.

– Olen varma, että olemme harjoitelleet hyvin joulukuussa ja alkuvuodesta. Mutta totta kai minulla on enemmän kysymysmerkkejä ilmassa kuin (ennen edellisiä MM-kisoja) Seefeldissä. Mutta toivottavasti pystymme yltämään parhaalle tasolle MM-kisoissa, Nossum sanoo.

Eirik Myhr Nossum
Eirik Myhr Nossum on täynnä kysymysmerkkejä ennen Salpausselän kisoja.AOP/Stella Pictures

Johaugilla sama tilanne kuin kaksi vuotta sitten

Norjan naisten ykköstähti Therese Johaug puhkuu kuitenkin itseluottamusta Yle Urheilun haastattelussa Lahden hiihtostadionilla.

– Olen harjoitellut todella hyvin. Kaksi vuotta sitten en mennyt myöskään Tour de Skille. Harjoittelin vain kotona ja valmistauduin Seefeldin MM-kisoihin. Se toimi. Uskon, että kaikki norjalaiset ovat valmiina MM-kisoihin, Johaug toteaa itsevarmasti.

Johaug kertoo, että harjoitusleiri kilpailujen välissä sujui hyvin. Lisäksi norjalaiset ovat kamppailleet Norjan mestaruuksista. Johaug voitti viime viikonloppuna 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa mestaruuden peräti yli minuutin erolla Heidi Wengiin. Lauantaina Salpausselällä hiihdetään maailmancupissa nimenomaan yhdistelmäkilpailu.

– Tunnen, että kuntoni on hyvä, Johaug sanoo.

Therese Johaug
Therese Johaug jahtaa jälleen voittoja Salpausselällä.Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo Johaugin tapaan, että norjalaiset ovat iskussa Salpausselän laduilla. Jauhojärvi veikkaa, että norjalaisilta ei nähdä notkahdusta.

– Norjalaiset ovat kilpailleet keskenään kuin viitapirut. Norja on maailman paras hiihtomaa ja kun parhaat hiihtäjät kisaavat keskenään, se on veristä otatusta. Heillä on ollut seitsemän kilpailua puoleentoista viikkoon. Norjalaiset ovat kunnossa ja on myös dataa, kuka on oikeasti kunnossa.

Toki Johaug katseli kaiholla hiihtokilpailuja esimerkiksi Davosista ja Tour de Ski -kiertueelta.

– Tiedän myös, että edessä on tärkeämpiä kilpailuja ja etenkin MM-kisat ovat päätavoitteeni. Uskon, että nyt Lahdessa ja Falunissa on aika kisata sekä tehdä viimeiset valmistautumiset Oberstdorfiin, Johaug toteaa.

Emil Iversen odottaa kamppailuja etenkin venäläisiä vastaan

Norjalaismiehistä Sjur Röthe kuvailee, että paluu maailmancupin kilpailuihin tuntuu hyvältä.

– Totta kai olisin halunnut, että täällä on paljon yleisöä katsomassa. Mutta täällä on kuitenkin hienot olosuhteet. Lahti on ollut yksi suosikkipaikoistani. Odotan innolla kisaamista muidenkin kuin norjalaisten kanssa, Röthe sanoo.

Röthenkin suunnitelmissa on kisata nyt Lahdessa ja ensi viikolla Falunin maailmancupissa Ruotsissa.

– Uskon, että valmistautuminen sujuu hyvin, Röthe sanoo.

Rukalla palkintokoroketaistossa ollut Emil Iversen on myös innoissaan paluusta maailmancupiin.

– Totta kai olisin halunnut hiihtää Tour de Skillä. Olin mielestäni hyvässä kunnossa alkukaudesta. En katsonut kisoja niin paljon tv:stä. Mutta näin, että venäläiset olivat vahvoja. On kiva olla takaisin, Iversen sanoo.

Emil Iversen
Emi lversen oli Rukalla iskussa.Tomi Hänninen

Sunnuntain viestistä Iversen odottaa kovaa kamppailua Norjan, Venäjän ja Suomen välillä. Iverseninkin suunnitelmissa on kisata Lahdessa ja Falunissa ja sitten vetäytyä valmistautumaan Oberstdorfin MM-kisoihin. Viikonloppu on kokonaisuudessaan myös siinä mielessä tärkeä, että sunnuntaina nähdään ainoa viesti maailmancupissa ennen Oberstdorfin MM-kisoja. Lauantaina on myös ainoa yhdistelmäkilpailu ennen MM-kisoja.

– Odotan kamppailuja venäläisiä vastaan. Ei koskaan tiedä, löytyykö vauhtia vai ei. Pitää olla valmistautunut moneen asiaan, Iversen sanoo odotuksistaan lauantain kisaan ja korostaa, että kamppailua on luvassa etenkin venäläisiä sekä ehkä paria suomalaista vastaan.

Yksi norjalaisten ja venäläisten kovimmista haastajista voi olla Iivo Niskanen. Suomen ykköstähti palaa lauantaina myös ensimmäistä kertaa virallisiin kilpailuihin sitten Rukan maailmancup-avauksen. Niskasta ei ole nähty edes kotimaan kilpailuissa Suomessa.

– Iivo on hiihtänyt ainakin viime vuosina Lahdessa aina hyvin. On maailmanmestaruus ja maailmancupin osakilpailuvoitto. Iivolle sopinut aika hyvin valmistautuminen, jossa tullaan vaan ja hiihdetään kilpaa. Iivo on tehnyt niin MM-kisoihin tullessa. Hän on pystynyt omissa kontrollihiihtotesteissä katsomaan kuntoansa. Iivon pitäisi olla kunnossa, Sami Jauhojärvi sanoo.

Lue lisää:

Iivo Niskanen ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa paluukisassaan Lahdessa: “Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa”

Miten Iivo Niskanen palaa maailmancupiin ja jatkuvatko yhdistetyssä suomalaisjuhlat? Katso tästä Salpausselän kisojen ohjelmatiedot

FIS: Venäjän hiihtomaajoukkueessa todettu yksi koronatartunta ennen Salpausselän kisoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat