"On se enemmänkin surullista" – yhdistetyn tähtikaksikko toivoo Suomelle muitakin palkintokorokesijoja ja MM-mitalisuosikkeja

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen toivovat ennen Salpausselän kotikisoja muiltakin hiihtolajien urheilijoilta palkintokorokesijoja.

yhdistetty hiihto
Ylen Urheilustudio palkitsi Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen.
Ylen Urheilustudio palkitsi Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen.

Suomen yhdistetyn urheilijat Ilkka Herola ja Eero Hirvonen nappasivat ensimmäisinä suomalaisina tällä kaudella lumilajien maailmancup-kilpailuissa palkintokorokesijat viime viikonloppuna Val di Fiemmessä. Ensiksi Herola oli toinen henkilökohtaisessa kilpailussa ja myöhemmin parisprintissä Herola ja Hirvonen ottivat kolmossijan.

Samalla kaksikko nousi luonnollisesti Suomen MM-mitalisuosikeiksi helmi-maaliskuussa käytäviin MM-kisoihin. Viime viikonlopun huippusuoritusten takia Urheilustudio kävi Salpausselän kisojen yhteydessä luovuttamassa mukit Herolalle ja Hirvoselle.

Samassa yhteydessä Herolalta ja Hirvoselta kysyttiin, mitä ajatuksia herättää MM-mitalisuosikiksi kutsuminen.

– On se enemmänkin surullista. Olisi totta kai toivonut, että palkintokorokesijoja olisi tullut muualta. Toivotaan, että muut tulevat äkkkiä perästä, Ilkka Herola sanoo.

– Toivon mukaan ehditään saada muitakin mitalisuosikkeja ennen MM-kisoja, Hirvonen komppaa.

Viime viikonloppuna myös suomalaisyleisö noteerasi yhdistetyn urheilijoiden otteet. Viime viikolla TV2:n katsotuimmista lähetyksistä yhdistetyn maailmancupin kilpailut nappasivat tarkistuslaskennan jälkeen ykkös- ja kolmossijan. Väliin meni Urheilugaala.

Kokevatko Herola ja Hirvonen olevansa mediaseksikkäitä?

– Eero on ainakin mielestäni, Herola naureskeli ja jatkoi.

– En tiedä. Se on varmaan katsojien päätettävissä.

– En tiedä. Kiva, että ihmisiä kiinnostaa, Hirvonen vastasi.

Mitäs Herola ja Hirvonen juovat palkintokupeistansa?

– Kyllä tämä on sen kokoinen, että vaikeampikin päivä lähtee käyntiin, kun vetää tästä oikein tujakkaa suodatinkahvia, Herola kuvailee.

– Jos sitten siihen keulalle heräisi, Hirvonen toivoi.

Tänä viikonloppuna Herola ja Hirvonen kilpailevat jälleen kaksikkona, kun Salpausselällä kilpaillaan lauantaina taas parisprintti. Torstain varakilpailussa Ikka Herolla ponnisti 117,5 metriä ja jäi ajassa mitattuna kärjestä 1 minuutin ja 36 sekuntia. Sijoitus oli 18:s. Eero Hirvosen vaikeudet hyppypaikalla jatkuivat. Hirvosen hyppy HS130-mäestä kantoi vain 99 metriä. Sijoitus oli 42:s ja ero kärkeen neljä minuuttia.

– Kenraali olisi voinut olla parempikin. Se on ihan selvää, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen sanoo.

– Mutta otetaan huomioon, että aika kovassa kelissä käytiin varakilpailu. Virheet korostuvat, kun homma ei ole täysin hanskassa niin kuin Eeron tilanne nyt on.

Nikusen mukaan Hirvosen suurin ongelma on, että ponnistus on myöhässä.

– Mutta se ei ole syy, vaan seuraus. Laskuasennon kautta ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan. Myös itseluottamuksen rooli on kuitenkin voimakas tässä lajissa, Nikunen toteaa.

Herolan hyppääminen on kuitenkin hyvällä mallilla.

–Hyppääminen menee koko ajan parempaan suuntaan. Voi olla, että tällaisessa suurmäessä Lahdessa ei ihan päästä samanlaisiin tuloksiin kuin Val di Fiemmen normaalimäessä. Kun hyppääminen pikku hiljaa paranee, Ilkka alkaa lentää mäessä kuin mäessä, Nikunen toteaa.

Herolan mukaan hän sai hyvin pelastettua hyppynsä varakilpailussa, vaikka joutuikin tuulisissa oloissa odottelemaan aika kauan vuoroaan.

– Edellisistä suurmäen hypyistä on aika pitkä aika. Meni pari ekaa hyppyä fiilistä hakiessa. Mutta tuntuma löytyy aika äkkiä. Suurmäessä teknisesti hyvä hyppääminen ei ole kuitenkaan niin erilaista. Viimeinen hyppy oli jo ihan hyvä, Herola kuvailee.

Lue lisää:

Therese Johaug puhkui Lahdessa Ylelle kovaa itseluottamusta – Sami Jauhojärvi myötäilee ja kertoo norjalaisten "verisistä otatuksista"

Iivo Niskanen ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa paluukisassaan Lahdessa: “Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa”

Miten Iivo Niskanen palaa maailmancupiin ja jatkuvatko yhdistetyssä suomalaisjuhlat? Katso tästä Salpausselän kisojen ohjelmatiedot

Herola nosti mahtivireellään itsensä mitaliehdokkaaksi MM-kisoihin – Hirvosen tilanne huolestuttaa asiantuntijaa: "Hyppääminen näyttää jopa vaikeammalta kuin alkukaudesta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat