Suora

  • Urheiluruutu

Tässä on Iivo Niskasen yksinkertainen treenivinkki kaikille hiihdosta innostuneille aloittelijoille – Suomen ykköstähdeltä myös painava viesti nuorille hiihtäjille

Iivo Niskaselta kysyttiin Urheilustudion Instagram-livessä runsaasti harjoittelu- ja välinevinkkejä.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen palaa tällä viikolla kilpailuihin Lahdessa.Tomi Hänninen

Ylen Urheilustudion Instagram-livessä vieraili perjantaina Iivo Niskanen. Suomen mieshiihdon ykköstähti vastaili livessä katsojien runsaslukuisiin kysymyksiin.

Niskaselta kysyttiin esimerkiksi vinkkejä aloittelijalle luisteluhiihtotekniikan harjoitteluun.

– Sauvaton hiihto, Niskanen sanoi ja sai Instagramissa heti peukut myös Sami Jauhojärveltä.

Sauvaton hiihto on esimerkiksi tasapainon, rytmin ja oikea-aikaisuuden kannalta hyvä harjoitus.

– Monelle on haaste pysyä vapaalla hiihtotavalla riittävän hyvin suksella. Kun suksella pysyminen on rentoa, tekniikan kehittäminen on helpompaa, Niskanen vastasi.

Niskaselta kysyttiin myös hyvää vapaan hiihtotavan sukseakin aloittelijalle.

– Kannattaa kokeilla etukäteen, että sukset ovat kevyet ja vakaat. Hiihdossa voi sanoa samalla tavalla kuin pyöräilyssä. Välineisiin kannattaa panostaa. Sanoisin, että vähän käytetty kilpasuksi on parempi kuin huonoimman kategorian suksi. Jos on siis kiinnostunut treenaamaan tavoitteellisesti ja hiihtämään enemmän kuin yksittäisiä kertoja vuodessa, Niskanen sanoo.

–Yhdellä hyvällä vapaan suksella pystyy hiihtämään tosi kattavasti eri kelialueita, jos hionta on tosi universaali.

Iivo Niskaselta kysyttiin myös, mitä nuorten hiihtäjien pitäisi tehdä, jotta heistä tulee isona huippuja. Sami Jauhojärvi täsmensi kysymystä ja uteli Iivo Niskaselta, miten hän harjoitteli 13-vuotiaana.

– Harjoittelu on muuttunut todella paljon somemaailman myötä. En edes tiennyt, mitä huiput tekevät, Niskanen alustaa ja kertoo siirtyneensä lajinomaisen harjoitteluun varsin myöhään.

– Hopeasommasta vasta. Ensimmäinen valmentajakin tuli 15-16-vuotiaana.

Niskanen harrasti nuorempana hiihdon lisäksi kyleisurheilua ja jalkapalloa. Niskanen pelasi myös kotipaikkakunnallaan Vieremällä kaveriporukan kesken koripalloa ja salibandya.

– Monipuolisesti on tullut tehtyä, Niskanen alleviivaa painokkaasti.

– Mielestäni junnut alkavat tekemään liian aikaisin kaikkia hienoja juttuja, mitä me tehdään. Kyllä tässä kerkiää silti aikaisin huipulle.

Niskanen korostaa, että nuorena kannattaa kehittää taitavuutta ja nopeutta.

– Niitä on haastava enää tässä vaiheessa kehittää. Kestävyyskunnossa pystyy saamaan paljonkin aikaan 20 ikävuoden jälkeen, 29-vuotias olympiavoittaja ja maailmanmestari Niskanen sanoo.

Lue lisää:

Therese Johaug puhkui Lahdessa Ylelle kovaa itseluottamusta – Sami Jauhojärvi myötäilee ja kertoo norjalaisten "verisistä otatuksista"

Iivo Niskanen ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa paluukisassaan Lahdessa: “Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa”

Miten Iivo Niskanen palaa maailmancupiin ja jatkuvatko yhdistetyssä suomalaisjuhlat? Katso tästä Salpausselän kisojen ohjelmatiedot

Haluatko kasvattaa kuntoasi ja voida hyvin? Unohda maksimikestävyys ja ota nämä asiat huomioon

Sukset kellarista ja keväthangille – maajoukkuehiihtäjä Ville Nousiaisen viisi vinkkiä kuntohiihtäjän latunautintoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat