Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Dramaattinen loppu! Norja otti neloisvoiton miesten yhdistelmäkilpailussa Salpausselällä – kärkikuusikossa peräti kolme kaatumista viimeisellä kilometrillä

Emil Iversen vei voiton Lahden maailmancupissa 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa.

hiihto
Norjan Emil Iversen tuulettaa yhdistelmäkisan voittoa Salpausselällä. Vierellä poseeraavat kisan kakkonen Sjur Röthe ja kolmanneksi sijoittunut Pål Golberg.
Katso kooste kisoista ja dramaattisesta loppuratkaisusta!

Norjan vahva panos jatkui hiihdon maailmancupissa Lahdessa. Emil Iversen vei 30 kilometrin yhdistelmäkilpailun voiton. Toiseksi hiihtänyt Sjur Röthe jäi 0,4 sekuntia maanamiehestään. Norjan neloisvoiton täydensivät kolmanneksi sijoittunut Pål Golberg ja neljänneksi tullut Simen Hegstad Krüger.

Pitkään kärkiporukassa hiihtänyt Iivo Niskanen jäi kilpailussa kahdeksanneksi.

Niskanen ja norjalaiset ovat hiihtäneet maailmancupissa viimeksi Rukalla liki kaksi kuukautta sitten. Tuolloin Niskanen jäi ulos kolmen parhaan joukosta oltuaan viides 15 kilometrin perinteisellä.

Ratkaisut vapaan osuudella

Kärkiryhmä pysyi isona ja hyvin tiiviinä aina suksien vaihtoon asti. Iivo Niskanen malttoi hiihtää perinteisen osuuden rauhassa. Suomalainen kurvasi vaihtopaikalle ensimmäisenä. Norjan Sjur Röthe vaihtoi kuitenkin sukset niin rivakasti, että hän pääsi ensimmäisenä vapaan hiihtotavan osuudelle Niskanen heti kannassaan.

18 kilometrin jälkeen kärkeen erottui yhdeksän urheilijan ryhmä, jossa Niskanen oli ainoana suomalaisena mukana. Viisi kilometriä myöhemmin yhdeksikön mukaan nousi vielä viisi urheilijaa Saksan Friedrich Mochin, 20, johdolla.

Ratkaisu palkintokorokesijoista nähtiin reilut neljä kilometriä ennen maalia, kun Norjan Hans Christer Holund, Emil Iversen, Sjur Röthe, Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg ja Venäjän Aleksandr Bolshunov pääsivät muista karkuun.

Viimeisellä kilometrillä nähtiin todellista draamaan, kun Bolshunov ja Holund kaatuivat ja jäivät norjalaisnelikosta. Holundilta katkesi rytäkässä sauva. Krügeriltä puolestaan kariutui palkintokorokesija viimeisessä laskussa J-mutkassa, kun hänkin kaatui.

Niskasen mukaan pienet nykäisyt perinteisellä hiihtotavalla tuntuivat kropassa kesken kilpailun.

– Jalka ei toiminut. Tuli jopa pieniä kramppeja, Niskanen sanoi Yle Urheilulle.

– Olin valmistautunut pysymään kärkiporukassa. Mutta toiseksi viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tuli kuollut hetki. Oli hetkellinen katkeaminen. Se oli muutaman metrin. En päässyt enää mukaan. Loppu tuntui ookoolta, mutta vauhti toki tasaantui.

Niskasen takana vaisua

Yhdistelmäkilpailu oli suomalaisille hyvin hankala Niskasta lukuun ottamatta.

Ristomatti Hakola hiihti mainion perinteisen osuuden. Hän tuli suksien vaihtoon kymmenentenä, mutta vapaan osuus tökki pahasti. Hakola oli kisan 26:s ja toiseksi paras suomalainen.

– Kun lähdettiin vapaalle, kaksi ensimmäistä kierrosta oli aika vaikeita. Mutta positiivista oli, että pertsa oli yllättävän helppoa, Hakola kommentoi Yle Urheilulle.

Hakola jäi yli kaksi ja puoli minuuttia kärjestä.

– Ei lämmitä hirveästi, että olin toiseksi paras suomalainen, kun aika kaukana oltiin.

Perttu Hyvärinen jäi niukasti ulos maailmancupin pisteiltä. Hän oli 31:s ja jäi pistesijasta vain 0,1 sekuntia.

Perinteisen osuudella, kisan alussa kärjessä käynyt Joni Mäki kaatui viiden kilometrin jälkeen ja oli lopulta 36:s.

– En tiedä, mitä tapahtui, kun kaaduin. Jotenkin suksi haukkasi toisen suksen päälle laskussa. Huomasin seuraavaksi, että olen pyllylläni ja mietin, kuinka moni siihen miinaan tulee, mutta en saanut ketään mukaan. Kaaduin yksin ja koko porukka tuli ohi, Mäki selvitti ja jatkoi:

– Tuntui, että koko kroppa meni kaatumisessa sekaisin. Heitti pienen hapon ja siitä oli vaikea lähteä enää liikkeelle.

Juho Mikkonen oli 40:s, Markus Vuorela 44:s, Remi Lindholm 48:s, Petteri Koivisto 50:s, Lauri Lepistö 51:s, Alexander Ståhlberg 52:s.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Iivo Niskanen kärsi krampeista paluukisassaan ja putosi kärkikamppailusta – tietää nyt, mitä tekee toisin MM-kisoissa

Sami Jauhojärvi löysi lieventävän asianhaaran Niskasen simahduksessa Lahdessa: "Ei parasta mahdollista Iivoa"

19-vuotias Norjan superlupaus säväytti Therese Johaugin takana – Suomen ykkösnimille jäi parannettavaa: “Ei ollut valmiin näköistä”

Katso pahannäköinen jättikolari heti Salpausselän kisojen alussa – asiantuntija arvioi hurjaa tilannetta: "Varmasti sattui"

Therese Johaug palasi vakuuttavasti maailmancupiin – Norja valtasi kaikki kärkisijat

Tässä on Iivo Niskasen yksinkertainen treenivinkki kaikille hiihdosta innostuneille aloittelijoille – Suomen ykköstähdeltä myös painava viesti nuorille hiihtäjille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat