Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Iivo Niskanen kärsi krampeista paluukisassaan ja putosi kärkikamppailusta – tietää nyt, mitä tekee toisin MM-kisoissa

Iivo Niskanen avasi ongelmiaan 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa Lahdessa.

hiihto
Iivo Niskanen
Katso kooste yhdistelmäkilpailusta!

Iivo Niskanen palasi lähes kahden kuukauden tauon jälkeen tositoimiin, kun hän oli kahdeksas Salpausselän maailmancupissa 30 kilometrin yhdistelmämatkalla.

Ennen viimeistä kierrosta vapaalla hiihtotavalla Norjan Hans Christer Holund, Emil Iversen, Sjur Röthe, Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg ja Venäjän Aleksandr Bolshunov pääsivät muista karkuun.

Niskanen kamppaili 7. sijasta Saksan Friedrich Mochin, Sveitsin Dario Colognan ja Ruotsin Jens Burmanin kanssa. Cologna kukisti Niskasen loppusuoralla.

Norjalaiset nappasivat dramaattisten loppuvaiheiden jälkeen kilpailussa peräti neloisvoiton Iversenin johdolla. Maailmancupia johtava Bolshunov kaatui viimeisellä kilometrillä, eikä pystynyt tällä kertaa vääntämään loppuun asti norjalaisia vastaan.

Etukäteen puhutti paljon Niskasen taktiikka yhdistelmälähtökilpailuun. Niskanen on tunnetusti vahva perinteisellä hiihtotavalla, mutta Lahdessa perinteisen hiihtotavan lenkki oli suomalaisen mukaan helpompi kuin vapaan hiihtotavan lenkki. Niskanen pohdiskeli myös ennen kisaa, että perinteisellä hiihtotavalla joukko kasautuu helposti. Karkaaminen ei olisi siis Niskaselta helppoa kisan alussa vahvemmalla hiihtotavalla. Näin myös kävi, vaikka Niskanen tulikin letkan kärjessä suksien vaihtoon.

– Oli todella liukas suksi perinteiselle. Oli napsun verran lipsuva. Oli hankala hiihtää joukon perällä. Yritin huikata Bolshulle ja muille, että lähdetään. Mutta ei ollut mitään tehtävissä. Niin kuin eilen ennakoin oli haastavaa karata perinteisellä, Niskanen selvitti.

Niskasen mukaan perinteisen hiihtotavan osuus meni kävelyksi. Niskanen oli ajatellut, että pystyisi iskemään vaihtoon mennessä.

– Yritin loppuun repäistä. Muutaman kerran nykäisin vähän liian kaukaa asemia ylemmäs, Niskanen sanoi.

Niskasen mukaan nykäisyt perinteisellä hiihtotavalla tuntuivat kropassa kesken kilpailun.

– Jalka ei toiminut. Tuli jopa pieniä kramppeja, Niskanen sanoi.

– Olin valmistautunut pysymään kärkiporukassa. Mutta toiseksi viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tuli kuollut hetki. Oli hetkellinen katkeaminen. Se oli muutaman metrin. En päässyt enää mukaan. Loppu tuntui ookoolta, mutta vauhti toki tasaantui.

Yhdistelmäkilpailu hiihdettiin nyt ainoan kerran maailmancupissa tällä kaudella. Sama matka kilpaillaan reilun kuukauden päästä Oberstdorfin MM-kisoissa.

– Oberstdorfissa perinteisen osuus on haastavampi. Se suosisi minua. Mutta vapaalla on toki nousuja. Norjalaiset on aina ollut vahvoja tällä matkalla. Heillä oli tänäänkin hyvä päivä. Pitää ilman muuta saada hyödynnettyä omia vahvuuksia. Ei vain odotella perinteisellä hiihtotavalla. Sitten tulee pelkästään vapaan hiihtotavan kisa, Niskanen pohti odotuksistaan matkalle MM-kisoihin.

Sunnuntaina Salpausselällä kisataan kauden ensimmäiset ja ainoat viestit ennen MM-kisoja.

– Hiihto tuntui ihan hyvältä. Olen luottavainen, että palaudun kilpailusta. Oli osuus mikä tahansa, viesti tekee varmasti hyvää tällä hetkellä, Niskanen sanoi ja toivoi, että pystyisi kunnon lyöntiin ensi viikolla Ruotsissa Falunin maailmancupissa.

Lue lisää:

Sami Jauhojärvi löysi lieventävän asianhaaran Niskasen simahduksessa Lahdessa: "Ei parasta mahdollista Iivoa"

Dramaattinen loppu! Norja otti neloisvoiton miesten yhdistelmäkilpailussa Salpausselällä – kärkikuusikossa peräti kolme kaatumista viimeisellä kilometrillä

19-vuotias Norjan superlupaus säväytti Therese Johaugin takana – Suomen ykkösnimille jäi parannettavaa: “Ei ollut valmiin näköistä”

Tässä on Iivo Niskasen yksinkertainen treenivinkki kaikille hiihdosta innostuneille aloittelijoille – Suomen ykköstähdeltä myös painava viesti nuorille hiihtäjille

Iivo Niskanen ei pysty noudattamaan normaalia taktiikkaa paluukisassaan Lahdessa: “Kilpailu ei kuulu suosikkeihin tällä kertaa”

Miten Iivo Niskanen palaa maailmancupiin ja jatkuvatko yhdistetyssä suomalaisjuhlat? Katso tästä Salpausselän kisojen ohjelmatiedot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat