Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.

Sami Jauhojärvi löysi lieventävän asianhaaran Niskasen simahduksessa Lahdessa: "Ei parasta mahdollista Iivoa"

Iivo Niskasen takana Suomen miesten kokonaispanos jäi vaisuksi. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi summaa yhdistelmäkilpailun puheenaiheet.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen ei pysynyt kärjen tahdissa loppuun saakka Salpausselän maailmancupissa.Tomi Hänninen

Iivo Niskanen palasi lähes kahden kuukauden kilpailutauolta kahdeksannella sijalla Salpausselän maailmancupin 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa.

Niskanen johti odotetusti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan osuuden jälkeen. Vapaalla hiihtotavalla viimeistä kierrosta Niskanen putosi kuitenkin viiden norjalaisen ja venäläisen Aleksandr Bolshunovin kyydistä.

Niskaselle jäi loppun taisteltavaksi enää seitsemäs sija. Sveitsin Dario Cologna oli kuitenkin vahvempi lopussa. Niskanen kertoi Yle Urheilulle kärsineensä krampeista kesken kilpailun ja harmitteli, että Lahden tämän vuoden yhdistelmäkilpailun radalla ei pystynyt repimään eroa perinteisen osuudella. Suomalaiselle perinteinen hiihtotapa on huomattavasti vahvempi kuin vapaa hiihtotapa.

– Ei tämä ollut ihan parasta mahdollista Iivoa. Vapaalla hiihtotavalla näki, kun väsymystä tuli ja ylävartalo alkoi purkautua, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi ja löysi kuitenkin lieventävän asianhaaran.

– Edellinen kova startti oli Rukan maailmancup. Siihen nähden tämä oli ihan ookoo paluu.

Iivo Niskanen
EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Kokonaisuudessaan suomalaismiesten panos jäi vaisuksi. Iivo Niskasen lisäksi Ristomatti Hakola oli ainoa, joka ylsi pisteille 26. sijallaan. Sen jälkeen kärkikvartetista Perttu Hyvärinen oli 31:s ja kaatunut Joni Mäki oli 36:s.

Sunnuntaina on luvassa viestit ja Suomen ykkösjoukkue muodostuu todennäköisesti yllä mainitusta nelikosta.

– Toivotaan, että herrat palautuvat normaalisti. Pitkästä aikaa on hiihdetty 30 kilometriä kilpaa. Se tyhjentää kropan ja energiavarastot. Kun energiavarastot täyttyvät, voi olla ihan erilainen kulku huomenna, Jauhojärvi sanoo.

– Toki olisin toivonut enemmän Perttu Hyväriseltä. Alusta asti perinteisellä näytti olevan hankalaa. Vapaalla hän vähän syttyi. Joni Mäellä oli harmittava kaatuminen, mutta hän kävi kuitenkin alussa kärjessä. Ristomatti Hakolalla hyvää perinteisen hiihtämistä, mutta vapaa ei lähtenyt ollenkaan.

Dramaattisten loppuvaiheiden jälkeen Norja juhli neloisvoittoa Emil Iversenin johdolla. Viimeisellä kilometrillä kaatunut maailmancupin kärkinimi Aleksandr Bolshunov jätettiin viidenneksi. Norja palasi siis ryminällä maalmancupin kisoihin ensimmäistä kertaa sitten kauden avauksen Rukalla. Jauhojärven mukaan sunnuntain viestissä onkin vain yksi suosikki lauantain kilpailun perusteella.

– Toki matka lyhenee 7,5 kilometrin per osuus, Jauhojärvi sanoo ja ottaa myös Venäjän mukaan voittotaisteluun.

– Norja ja Venäjä karkaavat jossain vaiheessa. Suomi taistelee hyvin kolmannesta sijasta.

Lue lisää:

Iivo Niskanen kärsi krampeista paluukisassaan ja putosi kärkikamppailusta – tietää nyt, mitä tekee toisin MM-kisoissa

Dramaattinen loppu! Norja otti neloisvoiton miesten yhdistelmäkilpailussa Salpausselällä – kärkikuusikossa peräti kolme kaatumista viimeisellä kilometrillä

Tässä on Iivo Niskasen yksinkertainen treenivinkki kaikille hiihdosta innostuneille aloittelijoille – Suomen ykköstähdeltä myös painava viesti nuorille hiihtäjille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat