Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Suomen MM-mitaliehdokas turhautunut ja väsynyt Lahdessa – asiantuntija ehdottaa kovaa ratkaisua, päävalmentaja pohtii samaa päätöstä

Eero Hirvosen tilanne on herättänyt runsaasti kysymyksiä Salpausselän kisoissa.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen
Eero Hirvonen on joutunut pettymään Salpausselän kisoissa etenkin mäkimontussa.Tomi Hänninen

Viime viikonlopun Val di Fiemmen kilpailujenn jälkeen Suomen yhdistetyn kärkiurheilijat Ilkka Herola ja Eero Hirvonen nousivat Suomen MM-mitaliehdokkaiksi ja joissain puheissa jopa MM-mitalisuosikeiksi parisprintissä kuukauden päästä Oberstdorfissa. Herola ja Hirvonen olivat kolmansia Val di Fiemmessä ja Herola oli toinen henkilökohtaisessa kilpailussa.

Lahdessa lauantaina ei tullut kuitenkaan vastaavaa onnistumista mäessä. Suomi oli lopputuloksissa seitsemäs.

Eero Hirvosen tilanne on kuitenkin herättänyt kysymyksiä. Hirvonen on ollut selvästi turhautunut mäkihyppysuorituksiinsa ja avautuikin rajusti lauantaina Lahdessa Yle Urheilun haastattelussa. Hirvonen piti hyppäämistään järkyttävänä, eikä oikein voinut käsittää tilannetta.

– Turhautuminen näkyy myös hyppyrin keulalla. Kehonkieli on turhautunut. Se ei ole tietenkään hyvä merkki, kun lähestytään MM-kilpailuja, Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila sanoi ja ehdotti kovaa ratkaisua.

– Ajattelen niin, että joku harjoitustauko voisi olla paikallaan. Voisi vetäytyä omaan rauhaan hiomaan juttuja oman valmentajan kanssa. Se antaisi mielenrauhan ja hyvän valmistautumisen MM-kisoihin.

Salpausselän kisoissa kamppaillaan sunnuntaina yhdistetyssä vielä henkilökohtainen kilpailu. Yhdistetyn maailmancupissa olisi tarkoitus vielä kilpailla ennen Oberstdorfin MM-kisoja kahtena tulevana viikonloppuna Itävallassa Seefeldissä ja Saksassa Klingenthalissa. MM-kisoihin on nyt aikaa kuukausi.

– MM-kisat ovat kauden tärkeimmät kilpailut. Hirvonen on maailmancupissa yllättävänkin hyvällä sijoituksella suorituksiin kokonaistilanteessa. Voi jättää raa’asti yhden viikonlopun väliin, Mantila toteaa ja viittaa Hirvosen 12. sijaan maailmancupissa.

Ilkka Herola onmaailmancupin kokonaistilanteessa 8. sijalla.

Mäkihyppysuoritusten parantaminen olisi tärkeää, kun puhutaan MM-mitalihaaveista Oberstdorfissa.

– Hirvonen onnistui tänään mäessä yli odotusten. Herola vähän petti ennakkoasetelmiin nähden. Suomen vahvuus on hiihtoladulla tällä hetkellä. Molempien pitää parantaa mäkiosuudella, jotta pysytään taistelemaan MM-mitalista, Mantila painottaa.

Eero Hirvonen
Katso Hirvosen ja Herolan hypyt sekä kommentit!

"Olen ollut aika loppu"

Hirvonen myönsi itse lauantain parisprintin hiihto-osuuden jälkeen henkisesti tukalan tilanteensa.

– Ei ole kovin positiiviset tunnelmat tämän päivän jälkeen. Olen ollut aika loppu viime viikonlopun jälkeen. Meni vissiin aika syvälle viime viikonlopun kolme kilpailua Val di Fiemmessä. On ollut vähän väsynyttä, Hirvonen myönsi Yle Urheilulle.

–Olen periaatteessa palautunut, mutta en tiedä, onko väsymys alkanut uudelleen. On ollut aika haamu olo pyöriä täällä pari päivää.

Ilkka Herolakin tiedostaa, että MM-kisojen parisprintissäkin mäkihyppyosuus on ratkaisevassa osassa.

– Parisprinteissä on ollut vaikea ennakoida, mitä tulee tapahtumaan. Lähtökohtaisesti mäessä ratkaistaan aika paljon. Jos on tämän päivän kaltaisia nopeita kelejä, ennakolta heikommat hiihtojoukkueet pysyvät peesihyödyn takia mukana. Tänään nähtiin, että japanilaiset roikkuivat aika hyvin mukana koko kisan. Heillä ei pitänyt olla ennakkoon ajatellen mitään saumaa, Herola selvitti ja totesi kolmanneksi Salpausselällä yltäneestä Japanista.

Päävalmentaja Petter Kukkonen myönsi, että Hirvosen kilpailutauko on pohdinnassa. Kukkonen sanoi, että katsotaan kuitenkin vielä sunnuntain kilpailupäivä Lahdessa ennen mitään päätöksiä. Kukkonen harmitteli Hirvosen tilannetta etenkin siksi, koska valmentajan mukaan syksyllä ja vuodenvaihteen jälkeen leirillä oli nähty paljon parempaa hyppäämistä kuin nyt.

– Nyt on vähän mysteeri, mistä vaikeudet ovat tulleet. Pitää miettiä tämän viikonlopun jälkeen, minkälaisia liikkeitä on järkevää tehdä ja saadaan mies MM-kisoihin huippukuntoon, Kukkonen sanoo.

Kukkonen uskoo, että Hirvosen hyppyvire pystytään löytämään takaisin. Töitä se kuitenkin päävalmentajan mukaan teettää.

– Olisi sääli, jos Eero joutuisi jättämään kilpailuja välistä. Talvi on kuitenkin kilpailemista varten. Mutta voi olla, että pari viikonloppua joudutaan skippaamaan ja katsotaan sitten, mihin mennään, Kukkonen toteaa.

Lue lisää:

Herola ja Hirvonen yhdistetyn joukkuesprintin seitsemänneksi – takamatka oli liikaa

Eero Hirvonen avautui rajusti, vaikka valmentaja taputti suoritukselle – piti hyppäämistään järkyttävänä: “En voi käsittää”

Yle seurasi talviurheilulauantaita: Herola ja Hirvonen parisprintin seitsemänneksi, mäkimiehet joukkuekilpailun kahdeksansia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat