Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Korona jyllää kahdessa naisten jääkiekkoliigan seurassa – TPS:n liigaryhmässä yli 10 tartuntaa

TPS, KalPa ja Kiekko-Espoo ovat karanteenissa, sillä turkulaisseurasta löytyi kuluneella viikolla koronatartunta. Loppuviikosta tartuntojen määrä on vain kasvanut.

jääkiekko
kuortane
Tomi Hänninen

Koronavirus on livahtanut ainakin kahden naisten jääkiekkoliigan joukkueen sisälle. Turun Palloseuran liigapelaajien ja taustan keskuudesta on havaittu yli 10 tartuntaa ja kuopiolaisessa KalPassakin on kolme tartuntaa.

TPS kohtasi viime viikonvaihteessa Kiekko-Espoon Turussa lauantaina ja KalPan Kuopiossa sunnuntaina. Kiekko-Espoon koko joukkue on karanteenissa, mutta päävalmentaja Sami Haapasen mukaan tartuntoja ei ole havaittu.

Ensimmäinen tartunta havaittiin TPS:n joukkueessa keskiviikkona. Seura kehotti joukkuetta välittömästi omaehtoiseen karanteeniin.

TPS Juniorijääkiekon toiminnanjohtajan Kalle Lahden mukaan tartunnan saaneet ovat toistaiseksi lieväoireisia. Koko liigaryhmä huoltajia ja bussikuskia myöten on testattu, ja seurassa odotellaan vielä kahden testin tulosta.

– Se on tietysti hyvä, että pitkälti nämä ovat vähäoireisia ja mukaan mahtuu muutama täysin oireetonkin, Lahti toteaa.

Toiminnanjohtaja toteaa, että tilanne on silti huolestuttava.

Tartuntaketjujen jäljitys on ollut käynnissä keskiviikosta alkaen. Lahden mukaan yhteistyö viranomaisten kanssa on sujunut hyvin, eikä tartuntojen olisi pitänyt päästä leviämään keskiviikon jälkeen.

– Tänään TyKSin tartuntatautilääkärin kanssa kun soittelimme, niin myös hän uskoi, että olemme saaneet tilanteen hallintaan tältä osin. Aika sen nyt näyttää, mutta haluaisin uskoa, että tilanne on hallinnassa, Lahti sanoo.

Kuopiossa KalPan joukkueen testaaminen on vielä kesken. Positiivisen näytteen antaneet ovat toistaiseksi lieväoireisia.

– Tämä yksi tapaus saatiin eilen tietoon, ja tänään on tullut kaksi uutta positiivista tartuntatulosta. Tietojeni mukaan kaikki ovat hyvävointisia, ei ole onneksi mitään suurempia oireita, Juniori-KalPan urheilujohtaja Herkko Koski kertoo.

– Tartuntatautiviranomainen ehti kontaktoimaan jonkin verran eilen ja jatkaa maanantaina puhelinkierrosta altistuneiden pelaajien osalta. He sopivat sitten testausajat. Mutta joukkue on karanteenissa vähän riippuen viimeisimmäistä altistuspäivästä uuden säännöksen mukaan 14 vuorokautta.

Liitto osasi odottaa tapauksia

Jääkiekkoliitossa tilanne ei aiheuta suurta huolta. Kilpailupäällikkö Pirkka Antilan mukaan vastaavista tapauksista on kokemusta.

– Ikävää se tietenkin on, että tilanne on tällainen, mutta ei tämä ole mitenkään poikkeuksellista. Näitä oli syksylläkin siellä täällä ja oli koko ajan odotettavissa, että kun tartuntamäärät ovat tuollaisia, niin vääjämättä jossain kohtaa (tapauksia) tulee. Meillä on hyvin tarkat ohjeet, joita joukkueet ovat todella loistavasti noudattaneet. Mutta kun mitään täyttä kuplaa ei pystytä tekemään, niin jostain niitä tulee.

Naisten liigassa varotoimet eivät ole aivan samankaltaiset kuin miesten SM-liigassa. Pelata voi esimerkiksi ristikko kasvojen edessä, kun miesten pääsarjassa vaaditaan koko kasvot suojaavaa pleksiä.

– Seuraamme tilannetta ihan samalla tavalla kuin viranomaisetkin ja teemme kaikkemme sen eteen, että pelaaminen on turvallista, Antila toteaa.

TPS:n Lahti uskoo, että laajassa katsannossa pelaajien turvallisuudesta on ottelutapahtumissa pidetty hyvää huolta.

– Vähän huono tilanne kommentoida, kun meille sattui käymään näin. Mutta kyllä tämä ärhäkkä tauti tuntuu olevan ja sillä tavoin kun se pääsi joukkueen sisälle noin jylläämään, niin harmillinen tilanne kaikin puolin, Lahti sanoo.

– Mutta näen isossa kuvassa, että kyllä tässä jokainen seura ja joukkue haluaa urheilla ja pelata. Se voi olla sitten niin pienestä kiinni. Että jossain kohtaa, kun joku on lipsunut, niin voi sattua käymään näin.

KalPan Kosken mukaan taudin pitäminen joukkueiden ulkopuolella on vaikeaa, jos yleinen tartuntatilanne ei helpota.

– Kyllä tämä tietysti mietityttää, että miten pystytään pelaamaan ja mitkä ovat ne toimenpiteet, että saataisiin näitä sitten rajattua.

Naisten liigan pitäisi olla päätöksessä 21. helmikuuta. Antilan mukaan otteluohjelma pystytään toistaiseksi pelaamaan läpi ottelusiirtojen avulla.

– Totta kai kalenteri on suhteellisen täynnä, mutta näistä kaikista vielä selvitään, Antila uskoo.

Lue myös:

Kiekko-Espoo vei naisten liigan kärkipelin – HIFK jatkoi vahvoja otteitaan, HPK-vahti venyi 60 torjuntaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat