Hyppää sisältöön

Kommentti: Jari Isometsä nosti kissan pöydälle jo vuonna 2017, mutta sama meno jatkuu edelleen – eikö Lahdessa ymmärretä, mitä kotikenttäetu tarkoittaa?

Lauantaina hiihdetyn miesten yhdistelmäkisan järjestelyt herättivät syystäkin parranpärinää, kirjoittaa Atte Husu.

Iivo Niskanen veti joukkoa Salpausselän yhteislähtökilpailun perinteisellä osuudella lauantaina, muttei yrittänyt edes kunnolla karkuun paraatityylillään. Hyvästä syystä. Kuva: Tomi Hänninen

Kotikenttäetu.

Sana, joka on olennainen osa urheilun dna:ta. Kontikenttäetu on asia, josta jokainen kilpailun järjestävä taho pitää kiinni. Joskus kynsin ja hampain.

Tästä maistiaisen ovat saaneet ainakin Antero Puranen, Pentti Sinersaari ja Aimo Aho, Suomea keihäänheiton olympiafinaalissa Moskovassa vuonna 1980 edustanut kolmikko. Järjestäjät aukoivat Leninin stadionin portteja Neuvostoliiton edustajien ollessa vuorossa. Se auttoi tuulenvireiden pääsemistä stadionille ja toi isäntämaan urheilijoiden heittoihin kaivattua lisäapua.

Neljän kärkeen ainoana ei-neuvostoliittolaisena onnistui kiilaamaan pronssille sijoittunut Wolfgang Hanisch, joka solahti kuitenkin sulavasti sosialistiseen joukkoon Itä-Saksan edustajana. Puranen oli parhaana suomalaisena viides.

Kilpailun kulku olisi voinut olla kuitenkin hyvin toinen, mikäli sääntöpykäliä olisi noudatettu. Kultaa voittaneen Dainis Kulan kolmannessa heitossa keihäs laskeutui lappeelleen, mikä olisi normaalitilanteessa tarkoittanut hylättyä heittoa. Koska Kulalla oli alla kaksi yliastuttua heittoa, kolmas raksi ruutuun olisi pudottanut hänet kolmelta viimeiseltä kierrokselta. Moskovalaisjärjestäjät totesivat suorituksen hyväksytyksi, ja loppu on historiaa.

Moskovan keihäsfinaali on yksi kuuluisimmista kotikenttäedun esimerkeistä, jossa oman edun tavoittelussa keinoja ei kaihdettu.

Kotikenttäetu on kuitenkin myös paljon muuta. Luonnollisia, yleisesti hyväksyttyjä asioita, jotka eivät riko sääntöjä.

Kun jääkiekon arvoturnauksia pelataan Pohjois-Amerikassa, Euroopan suurissa kaukaloissa pelaavat kiekkoilijat joutuvat sopeutumaan pieneen kaukaloon.

Kun kansainvälinen hiihtokausi polkaistaan käyntiin Rukalla, suomalainen hiihtäjä voi joka vuosi luottaa, että kilpailuohjelmaan on naulattu väliaikalähtömuotoinen startti perinteisellä hiihtotavalla.

Perinteinen hiihtotapa on arvokisamitalien ja maailmancupin tulosten valossa suomalaisille siinä määrin ylivertainen etenemismuoto verrattuna luisteluhiihtoon, että kisajärjestäjien luulisi pohtivat tapahtumiaan perinteinen keihäänkärkenään.

Näin ei kuitenkaan aina ole.

2,4 kilometriä enemmän vapaata

Asia ilmeni lauantaina hiihdetyssä miesten 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa, joka hiihdettiin poikkeuksellisesti 2,5 kilometrin lenkeillä. Normaalisti kyseisessä kilpailumuodossa niin perinteisen kuin vapaan lenkin mitta on 3,75 kilometriä. Kymmenen viime vuoden aikana 2,5 kilometrin lenkeillä on hiihdetty vain kolmesti: Venäjän Rybinskissä 2012 ja 2015 sekä nyt Lahdessa.

Lahdessa perinteisen hiihtotavan lenkin pituus oli kuitenkin todellisuudessa 2 441 metriä ja luistelukierroksen 2 846 metriä. Kun molemmat lenkit hiihdettiin kuusi kertaa, perinteisen osuuden mitta oli siis 14 646 ja vapaan 17 076 metriä. Lisäksi vapaan hiihtotavan lenkeillä korkeuseroa oli 21 metriä perinteistä enemmän, ja kovimman nousunkin mitassa vapaa löi perinteisen metriluvuin 44–34.

Suomalaisen penkkiurheilijan tunnelma saattoikin latistua jo ennen miesten yhdistelmäkilpailua, kun perinteisen hiihtotavan kansainvälisenä mittatikkuna tunnettu Niskanen totesi tv-lähetyksessä, ettei hän aio edes yrittää irtiottoa paraatityylillään. Syyksi kotimaisen yksilöurheilun kruununjalokivi mainitsi perinteisen osuuden rataprofiilin, tarkemmin kasaavat laskut.

Niskanen tiesi, mistä puhui.

Kun 15 kilometrin perinteisen osuus oli paketissa, suksienvaihtoon saapui 30 hiihtäjän letka. Selvästi rankempi vapaan osuus teki sitten eroja heti lähdöstä, kiitos neloisvoiton ottaneiden norjalaisten.

15 kilometrin perinteisen hiihtotavan osuus on paketissa. Iivo Niskanen johdattaa letkan suksienvaihtoon. Kuva: Tomi Hänninen

Kilpailun jälkeen hiihtoentusiastin päässä saattoi pyöriä yksi jos toinenkin kysymys. Miksi lumihankien keskellä kilpailtiin 3,75 kilometrin sijaan 2,5 kilometrin lenkeillä, mikä poisti vaativan nousupätkän juuri perinteisen osuudelta? Ja miksi suomalaisjärjestäjät eivät vaihtaneet päittäin perinteisen ja vapaan osuuksien lenkkejä, jotta erojen tekeminen olisi ollut mahdollista perinteisen osuudella?

Yle Urheilu tavoitti puhelimitse kilpailupäällikkönä toimivan Raiko Pousin, jonka mukaan päätös kisareiteistä oli tehty jo hyvissä ajoin ennen luonnonlumen tuloa maahan. Koska Lahden tammikuut ovat viime vuosina olleet vähälumisia, Pousin mukaan päätös kisareiteistä tehtiin syksyllä ja se pohjautui tykkilumelle tehtävään hiihtobaanaan.

– Se lumimassa, joka tänä talvena on satanut, ei olisi millään riittänyt järkevän radan tekemiseen vielä puolitoista viikkoa sitten. Ei ollut tarpeeksi luonnonlunta takapätkillä, jotka olisivat olleet lisänä 2,5 kilometrin tykkilumilenkeillä. Takalenkkien luonnonlumi olisi ollut hiihtäjille, huollolle ja suksikalustolle aivan erilainen kuin mitä viidellä kilometrillä, Pousi sanoi mutta myönsi, ettei ratkaisu ollut urheilullisesti paras mahdollinen.

Isometsä kritisoi jo 2017

Entä se kotikenttäetu, jonka Niskanen olisi saanut, jos perinteisen osuus olisikin hiihdetty raskaammalla vapaan lenkillä? Asia oli pinnalla jo vuoden 2017 MM-kisoissa, jolloin yhdistelmäkisassa kierrettiin kyllä 3,75 kilometrin lenkkejä, mutta miesten viestissä perinteisen ja vapaan osuudet hiihdettiin samoilla 2,5 kilometrin kierroksilla kuin lauantaina.

Vuoden 2017 miesten 4 x 10 kilometrin MM-viestissä vapaata hiihdettiin siis 3,2 kilometriä enemmän kuin perinteistä.

Neljä vuotta sitten Ilta-Sanomien asiantuntijana toiminut Jari Isometsä kritisoi voimakkaasti jo ennen viestiä, miksi järjestäjät jättivät kisareittejä suunnitellessa hyödyntämättä suomalaisille tuottoisan perinteisen hiihtotavan valttikortin. Kuten lauantai osoitti, tällä rintamalla muutos antaa edelleen odottaa itseään.

– Jos haluaisimme kääntää reitit toisinpäin, stadionin layout pitäisi tehdä niin, että perinteisen ja vapaan ladut risteäisivät. Siihen tarvitaan FISin hyväksyntä. Kaikissa hiihtokisoissa lähtökohta on, etteivät ladut risteäisi, koska siinä on törmäysvaara, Pousi kertoi.

Aiotteko jatkossa pohtia asiaa kotikenttäedun nimissä?

– No sanotaan, että on hyvä mahdollisuus tarkkailla erilaisia vaihtoehtoja. Ymmärrän, että suomalainen hiihtokansa haluaa vetää kotiin päin. Se ei ole kuitenkaan minun ajattelumalli, että lähdetään suoraan tekemään niin. Urheilijoiden näkökulmasta olen sitä mieltä, että on tarkkailtava, mikä olisi jatkossa oikeasti se järkevin reitti yhdistelmäkisalle kuin se, jota tänään hiihdettiin, Pousi sanoi.

Kun Yle Urheilu kysyi aiheesta näkemystä Niskasen henkilökohtaiselta valmentajalta Olli Ohtoselta, hän ei nähnyt estettä pidempien lenkkien käyttöön.

– Lumen puolesta olisi voitu käyttää 3,75 kilometrin lenkkejä. Kilpailun näkökulmasta se olisi ollut varmasti parempi. Sanotaanko niin, että perinteisen osuudella olisi nähty ratkaisuja, Ohtonen sanoi muttei halunnut spekuloida kotikenttäasialla.

– Ladut on määritelty ja niitä hiihdetään, Ohtonen sanoi.

Jokainen voi tulkita vastauksen tykönään.

Lue lisää:

Iivo Niskasen yllätysrooli MM-viestikenraalissa on tuloksen kannalta järkevä, sanoo asiantuntija – Suomen valmennuksessa ollaan myös eri linjoilla kilpailun painoarvosta

Sami Jauhojärvi löysi lieventävän asianhaaran Niskasen simahduksessa Lahdessa: "Ei parasta mahdollista Iivoa"