Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Iivo Niskasen yllätysrooli MM-viestikenraalissa on tuloksen kannalta järkevä, sanoo asiantuntija – Suomen valmennuksessa ollaan myös eri linjoilla kilpailun painoarvosta

Yle Urheilu perkaa Salpausselän kisojen maastohiihtolatujen suurimmat puheenaiheet.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen kilpailee sunnuntaina kolmannella osuudella totutun kakkososuuden sijaan.Tomi Hänninen

1. Norjan mykistävä ylivoima näytti Sami Jauhojärvelle Suomen heikkouden

Lauantain pääpuheenaihe oli Salpausselällä maailmancup-laduille palanneiden norjalaisten ylivoima. Norja juhli miesten yhdistelmäkilpailussa neloisvoittoa ja naisissa kolmoisvoittoa. Norja oli ollut viimeksi mukana maailmancupissa kauden avauksessa Rukalla ja sen jälkeen vetäytynyt kilpailuista koronaviruspandemiatilanteen vuoksi. Norjalaiset ovat joulukuussa ja alkuvuodesta harjoitelleet ja kilpailleet keskenään kotimaassaan.

Therese Johaug oli naisissa ylivoimainen ykkönen ennen 19-vuotiasta superlupausta Helene Marie Fossesholmia ja Heidi Wengiä.

Helene Marie Fossesholm (keskellä.)
Katso kooste yhdistelmäkisan huippuhetkistä!

Naisten joukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen myönsi Yle Urheilulle, että norjalaisten kolmoisvoitto yllätti.

– Odotettiin, että Therese on kärjessä. Hän on voittanut kilpailuja Norjan mestaruuskisoissa niin ylivoimaisesti. Mutta en odottanut ihan tällaista kolmoisvoittoa, Oksanen sanoi.

Suomalaisnaisista paras oli yhdeksänneksi sijoittunut Krista Pärmäkoski. Hän jäi reilun minuutin Johaugista ja reilut puoli minuuttia palkintokorokesijasta. Viitisen sekuntia Pärmäkoskelle taipunut Kerttu Niskanen oli lopputuloksissa 12. sijalla. Suomalaisista maailmancupin pisteille ylsivät myös Johanna Matintalo (19:s), Laura Mononen (21:s) ja Riitta-Liisa Roponen (23:s).

Oksasen mukaan Suomen naiset sijoittuivat odotusten mukaisesti. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi olisi odottanut vielä parempaa.

– Valitettavan kaukana Suomen maajoukkueen haastajanaiset olivat Suomen kärkinaisista ja kärkinaiset Therese Johaugista. Jälkimmäinen ei ollut kuitenkaan yllätys. En ajatellut, että he taistelisivat voitosta. Mutta palkintokorokesijan tuntumassa olisi pitänyt olla, Jauhojärvi toteaa.

Miehissä voiton vei dramaattisten vaiheiden jälkeen norjalaisista Emil Iversen. Toiseksi hiihti Sjur Röthe ennen Pål Golbergia ja Simen Hegstad Krügeriä. Maailmancupia johtava ja Tour de Skin ylivoimaisesti voittanut Venäjän supertähti Aleksandr Bolshunov kaatui viimeisen kilometrin aikana.

Norjan Emil Iversen tuulettaa yhdistelmäkisan voittoa Salpausselällä. Vierellä poseeraavat kisan kakkonen Sjur Röthe ja kolmanneksi sijoittunut Pål Golberg.
Katso kooste kisoista ja dramaattisesta loppuratkaisusta!

Lauantaina Suomen miehiltä nähtiin kokonaisuudessaan vaisuja tuloksia yhdistelmäkilpailussa. Iivo Niskanen oli paras suomalainen kahdeksannella sijallaan. Niskanen oli viimeistä edelliselle kierrokselle asti kärkikamppailussa, kunnes krampeista kärsinyt ykköstähti hyytyi. Niskasen lisäksi suomalaismiehistä maailmancupin pisteille ylsi vain Ristomatti Hakola 26. sijallaan. Muista kärkinelikon jäsenistä Perttu Hyvärinen oli lopputuloksissa 31:s ja kisan alussa kärjessä piipahtanut, mutta myöhemmin kaatunut Joni Mäki 36:s.

– Muut suomalaiset jäivät aika kauas Iiivosta. Iivolta oli ok-hiihto, mutta ei sellaista huippusuoritusta kuin arvokisoihin tullessa on nähty pitkän kilpailutauon jälkeen. Nyt näkyy, että suomalaiset eivät ole hiihtäneet keskenään kovia kisoja. Norjalaiset ovat sitä tehneet. Bolshunov on hiihtänyt puolestaan koko Tour de Skin, Jauhojärvi sanoo.

Ville Oksanen myöntää, että yhdistelmäkilpailua varten voisi harjoitella aiempaa enemmän.

– Siinä saadaan kummallekin hiihtotavalle perinteiselle ja vapaalle harjoitus. Yhdistelmäkilpailua voisi tehdä erikoisharjoituksena vähän vielä enemmän kuin ollaan tähän mennessä tehty, Oksanen toteaa.

2. Mikä on Suomen joukkueiden tilanne ennen MM-viestikenraalia?

Sunnuntaina hiihdetään maailmancup-kauden ensimmäiset ja ainoat viestikilpailut ennen Oberstdorfin MM-kilpailuja kuukauden päästä. Suomi julkisti mielenkiintoiset joukkueet viesteihin lauantai-iltana.

Mielenkiintoista on etenkin Iivo Niskasen osuus. Niskanen hiihtää yllättäen kolmannella osuudella eli vapaalla hiihtotavalla. Niskanen on normaalisti totuttu näkemään toisella osuudella hänelle vahvemmalla perinteisellä hiihtotavalla. Suomen joukkueessa hiihtävät perinteiset osuudet ensiksi matkaan lähtevä Perttu Hyvärinen ja toiselle osuudelle on laitettu Ristomatti Hakola. Ankkurina on Joni Mäki.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila kertoo, miksi yllättävä päätös on looginen.

– Iivo on ollut kakkososuuden jyrä arvokisoissa. Lahdessa ladut ovat taas sellaiset, että pidemmälle ja raskaammalle vapaan hiihtotavan lenkille olisi tuloksen kannalta järkevää laittaa Suomen ykköshiihtäjä, Lassila pohti jo ennen joukkueiden julkaisemista.

Iivo Niskanen
Mihin Iivo Niskanen yltää kolmannella osuudella Salpausselän viestissä?Tomi Hänninen

Suomen miesten on pitkin kautta odotettu taistelevan kuukauden päästä häämöttävissä Oberstdorfin MM-kisoissa pronssimitaleista Norjan ja Venäjän takana. Tilanteella on herkuteltu, koska Suomen miehet olivat viimeksi viestissä mitaleilla vuonna 2009.

– Tämän päivän jälkeen miesten tilanne ei näytä kauhean hyvältä. Joukkue ei ole sellaisessa iskussa, mitä MM-mitalin saavuttaminen vaatisi. Toisaalta tällä ja viime kaudella miehet ovat osoittaneet potentiaalia. Jos he saavat potentiaalin irti, joukkue voisi olla mitalin arvoinen myös MM-kisoissa, Lassila arvioi.

Joni Mäki
Joni Mäki oli yksi pettyneistä suomalaismiehistä lauantaina Lahdessa.Tomi Hänninen

Suomen miesten joukkueen tilanne on ollut siis rikkonainen verrattuna kärkimaihin Venäjään ja Norjaan. Se näkyy todennäköisesti myös sunnuntain viestissä.

– Norja ja Venäjä pystyvät kasamaan joukkueen hiihtäjistä, jotka voivat yltää palkintokorokkeelle. Sen jälkeen on joukkueita, joissa on yksittäisiä syömähampaita. Suomella on esimerkiksi Iivo Niskanen, joka on maailman parhaita hiihtäjiä. Runko koostuu kuitenkin hiihtäjistä, jotka pääosin taistelevat keskikastissa. Vaihteluväli on tällaisissa joukkueissa suurempi. Kaikki miehet on tikissä, niin voidaan olla mitaleilla. Mutta ei kärsi tulla huonoa päivää, Lassila arvioi.

Naisten viestijoukkueessa on myös mielenkiintoinen tilanne. Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo lienevät varmoja valintoja MM-viestijoukkueeseen. Matintalo hiihtää sunnuntaina avausosuuden, Niskanen toisen osuuden ja Pärmäkoski on ankkurina.

Yksi paikka on kuitenkin avoinna. Sunnuntaina ykkösjoukkueen neljäs jäsen on Laura Mononen, joka hiihtää kolmannella osuudella.

– Nyt on hyvä mahdollisuus päästä katsastamaan täällä viestissä neljättä hiihtäjää, Lassila alleviivaa.

Laura Mononen
Laura Mononen hiihtää Suomen ykkösjoukkueessa sunnuntaina.Tomi Hänninen

Lassila linjaa myös selvän rajan Suomen ykkösjoukkueille sunnuntain viesteihin.

– Viiden joukossa molempien joukkueiden pitää olla. Silloin ollaan aikataulussa, jossa voidaan elätellä toiveita miehissä ja naisissa MM-mitaleista, Lassila painottaa.

3. Mikä on Salpausselän viestien painoarvo ajatellen MM-valintoja?

Mikä on sitten Salpausselän viestikilpailun painoarvo ajatellen MM-kisoja ja viestivalintoja? Suomella on miehissä ja naisissa kaksi joukkuetta kisaamassa, joten viestin voisi ajatella olevan myös näytönpaikka Oberstdorfin MM-kisoihin. Suomen valmennusjohdossa ollaan eri linjoilla asiasta.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen nimittäin jarruttelee sunnuntain viestin painoarvoa.

– Viestissä on todella hankala verrata osuuksia keskenään. Viesti menee aina tilanteen mukaan ja sen mukaan, missä porukassa hiihtää. Vauhti riippuu monta kertaa näistä tekijöistä, Pasanen sanoo.

– Tämä on yksi harjoitusviesti ennen MM-kisoja. MM-kisoissa on niin eri tilanne. Latuprofiilit ovat niin erilaiset, että sekin vaikuttaa viestijoukkueiden kokoonpanoon.

Ville Oksanen
Ville Oksanen pitää viestien osuusaikojen vertailua tärkeänä.Tomi Hänninen

Naisten maajoukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen pitää sen sijaan tärkeänä, että Salpausselällä päästään vertailemaan osuusaikoja.

– Viestissä hiihdettävä (yksittäinen osuus) viisi kilometriä on sen verran spesiaalimatka, että on tärkeää on päästä vertailemaan. Joukkueiden tilanne ei ole samanlainen, kun he hiihtävät. Mutta on tarkoitus kuitenkin, että jokainen hiihtäisi maksimaalisen suorituksen. Pääsisimme sitä kautta näkemään tilannetta, Oksanen sanoo.

– Itsessään emme anna tällä perusteella paikkaa viestiin. Pitää olla henkilökohtaisista kilpailuista näyttöjä. Mutta tämä on lisäasia, jota voidaan katsoa.

Ylen lähetykset Salpausselän kisoista TV2:ssa ja Yle Puheella alkavat sunnuntaina yhdistetyn mäkiosuudella klo 9.25. Naisten viesti on luvassa klo 10.30 ja miesten viesti klo 11.35.

Lue lisää:

Sami Jauhojärvi löysi lieventävän asianhaaran Niskasen simahduksessa Lahdessa: "Ei parasta mahdollista Iivoa"

Iivo Niskanen kärsi krampeista paluukisassaan ja putosi kärkikamppailusta – tietää nyt, mitä tekee toisin MM-kisoissa

Dramaattinen loppu! Norja otti neloisvoiton miesten yhdistelmäkilpailussa Salpausselällä – kärkikuusikossa peräti kolme kaatumista viimeisellä kilometrillä

19-vuotias Norjan superlupaus säväytti Therese Johaugin takana – Suomen ykkösnimille jäi parannettavaa: “Ei ollut valmiin näköistä”

Katso pahannäköinen jättikolari heti Salpausselän kisojen alussa – asiantuntija arvioi hurjaa tilannetta: "Varmasti sattui"

Tässä on Iivo Niskasen yksinkertainen treenivinkki kaikille hiihdosta innostuneille aloittelijoille – Suomen ykköstähdeltä myös painava viesti nuorille hiihtäjille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat