Hyppää sisältöön

Joni Mäki oli vaarassa loukkaantua hiihdon ykköstähden sekoilun takia – Suomen päävalmentaja otti tiukasti kantaa Venäjän vaatimuksiin: “Epäurheilijamaista käytöstä”

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen ehti jo säikähtää Joni Mäen puolesta, kun hän näki Aleksandr Bolshunovin törkytemput.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen piti Aleksandr Bolshunovin toimintaa sunnuntain viestikilpailussa törkeänä.

Suomi ja Venäjä kamppailivat loppusuoralle asti viestin kakkossijasta ylivoimaisen voittajan Norjan takana. Suomen ankkuri Joni Mäki tuli Venäjän ykköstähden Bolshunovin eteen. Bolshunov ei tästä tykännyt, vaan yritti ensin huitaista loppusuoralla Mäkeä sauvalla. Sitten tällä kaudella maailmancupia hallinnut Bolshunov hiihti maaliviivan jälkeen rajusti päin Mäkeä. Suomalainen kaatui tilanteessa maahan. Mäki näytti tv-kuvissa törmäyksen jälkeen pitelevän esimerkiksi rannettaan.

– Mietin, että eihän Jonille käynyt mitään. Todella vaarallisen näköinen tilanne. Joni oli vaarassa loukkaantua. Näyttäisi, että hän pääsisi kuitenkin tilanteesta kohtuullisen pienillä vammoilla, Pasanen sanoi Yle Urheilulle.

Venäjän joukkue hylättiin kilpailun jälkeen. Venäjä ei aio tehdä vastaprotestia. Mutta Venäjän joukkue aikoo tehdä vaatimuksen, että kaistan vaihtamiseen liittyvä sääntö pysyisi jatkossa jokaisena kilpailuviikonloppuna samana.

Venäjän valmentaja Markus Cramer ei pitänyt Mäen toimintaa oikeana. Cramer kaipasi Yle Urheilun haastattelussa reilua taistoa loppusuoralla. Kilpailun tuomaristo katsoi, että Mäki ei tehnyt tilanteessa mitään väärää. Asiasta kertoi Yle Urheilulle FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey.

Teemu Pasanen kommentoi ennen FIS:n päätöstä tilannetta hyvin tiukasti.

– Ennen havutusta vaihdettiin kaistat. Ei siinä ollut mitään. Siinä oli aika epäurheilijamaista käytöstä, Pasanen totesi suoraan.

Joni Mäki STT 24.1.2021

Joni Mäki sinetöi loppusuoralla upean suomalaisen hiihtosaavutuksen. Edellinen Suomen miesten palkintokorokesijoitus viestissä maailmancupin tasolla on todella kaukaa: marraskuusta 2000 Beitostölenistä. Tuolloin Suomen hiihtivät kakkoseksi Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Sami Repo. Nyt palkintokorokkeelle hiihti nelikko Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki.

Iivo Niskanen toi kolmannella osuudella Suomen mukaan palkintokorokekamppailuun. Mäki taisteli päätösosuudella kahta venäläistä vastaan. Ennen Bolshunovia Mäki oli jättänyt taakseen jo Venäjän kakkosjoukkueen Sergei Ustjugovin.

– Oli todella hieno kaikilta viestimiehiltä. Taktiikka onnistui aika lailla täydellisesti. Oli hieno loppuratkaisu Jonilta. Hän pystyi hoitamaan älyttömän kovat kirimiehet, Pasanen hehkutti.

Lue lisää:

Joni Mäki sinetöi upean suomalaisen hiihtosaavutuksen ja raivostutti Venäjän supertähden: "Mentiin kaverin ihon alle pahasti"

Joni Mäki avaa hetkeä, jolloin hän tiesi voittavansa sikailleen venäläistähden: "Sanoin hänelle bye bye"

Norjalaiset järkyttyivät Aleksandr Bolshunovin törkytempusta Suomi-tappion jälkeen: "Olen täysin shokissa"

"Meinasi tulla alakautta nyrkin kanssa" – Iivo Niskaselle oli käydä huonosti, kun hän meni estämään Aleksandr Bolshunovin sikailua

Joni Mäki sinetöi upean suomalaisen hiihtosaavutuksen ja raivostutti Venäjän supertähden: "Mentiin kaverin ihon alle pahasti"

Aleksandr Bolshunov raivostui ja tönäisi Joni Mäkeä rajusti maalialueella – Suomi kukisti Venäjän loppusuoralla