Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros

Suomen hiihtomiehet päättivät sikailukohun varjossa yli 20 vuotta kestäneen kuivan putken ja vielä on varaa kiristää: "Aito mitaliehdokas MM-kisoihin"

Suomen viestijoukkueet nappasivat maastohiihdon ensimmäiset suomalaiset palkintokorokesijoitukset tällä kaudella. Miltä joukkueiden tilanne näyttää kuukausi ennen MM-kisoja?

hiihto
Suomen joukkue
Suomen miesten viestijoukkue tuuletti toista sijaa Salpausselällä.Tomi Hänninen

Sunnuntaina Salpausselän maailmancupissa suurimmat otsikot vei oikeutetusti Aleksandr Bolshunovin törkytemppu Suomen ankkuria Joni Mäkeä kohtaan viestikilpailun maalissa. Mäki kukisti Venäjän supertähden loppusuorakamppailussa vaihtamalla kaistaa Bolshunovin eteen. Bolshunov ei tästä tykännyt, vaan huitoi ensiksi Mäkeä sauvalla ja hiihti maalialueella Mäen päälle jääkiekkotaklaustyyliin.

Joni Mäen johdolla Suomi otti viestissä kakkossijan ylivoimaisesti voittaneen Norjan jälkeen. Bolshunovin tekojen vuoksi Venäjän ykkösjoukkue diskattiin. Kolmannelle sijalle nousi Sergei Ustjugovin ankkuroima Venäjän kakkosjoukkue.

Suomen viestimiehille palkintokorokesija oli hyvin poikkeuksellinen, sillä viimeksi Suomen miehet olivat olleet viestissä maailmancupissa pakintokorokkeella marraskuussa 2000. Yli 20 vuotta sitten kakkossijan nappasivat Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Sami Repo.

Nyt Mäen lisäksi Suomen joukkueessa olivat Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen. Jälkimmäisin nosti kolmannella osuudella Suomen palkintokorokekamppailuun ennen päätösosuutta.

Pitkin kautta on puhuttu paljon Suomen miesten mahdollisuudesta napata viestissä MM-mitali ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Nyt puheet todennäköisesti jälleen voimistuvat, kun MM-kisoihin on aikaa kuukausi.

– Joka mies piti paikkansa ja teki riittävän hyvän suorituksen. Mutta miehillä on vielä varaa kiristää vauhtia MM-kisoihin. Suomi on kuitenkin aito mitaliehdokas MM-kisoihin. Ollaan siinä tilanteessa, missä pitää olla, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila sanoo.

– Totta kai tämä kilpailu nostaa odotusarvoja ja odotuksia. Kakkossija vaikuttaa varmasti miesten joukkueen mielialaan. Jos mieli lähtee ajattelemaan mitalia, se on jo huomattavasti lähempänä. Jos olisi tullut epäonnistuminen ja neljäs tai viides sija, olisi ollut huomattavasti vaikeampaa lähteä valmistautumaan MM-kisoihin, asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi ja muistutti myös yhden kova kilpakumppanin, Ranskan poissaolosta.

Aleksandr Bolshunov Joni Mäki
Katso viestin dramaattinen loppuratkaisu ja Bolshunovin törkytemppu!

Lassila hehkutti etenkin ankkurina toiminutta Mäkeä.

– Viestiankkuri on aina ollut paikka, johon isojen maiden Norjan ja Venäjän on pitänyt kasvattaa urheilija. Ankkurin pitää pystyä tekemään ratkaisut ja ottaa vastuuta tiukoissa tilanteissa, Lassila sanoo.

Lassila muistuttaa, että Joni Mäestä on jo pitkään odotettu viestiankkuria Suomen joukkueelle.

– Nyt hän oli ekaa kertaa kehissä. Isot pyssyt vastassa. Mäki otti saman tien omistajuuden ankkurin roolista ja hoiti homman kotiin, Lassila iloitsi.

Ennen viestiä puhuttiin paljon Iivo Niskasen roolista MM-viestijoukkueessa. Niskanen on totuttu näkemään viestissä toisella osuudella pitämässä vauhtia hänelle vahvemalla perinteisellä hiihtotavalla. Salpausselällä Niskanen onnistui uudessa roolissaan kolmannella osuudella vapaalla hiihtotavalla.

Niskasen pysymistä kolmannella osuudella myös MM-kisoissa puoltaa, että Lahdessa hiihdetään samanlaisilla laduilla kuin Oberstdorfissa.

Lassilan mukaan Lahden voittavaa kokoonpanoa on vaikea vaihtaa.

– Nyt nähtiin, kuinka hienosti tämä kokoonpano toimi. Perinteisen osuuksien jälkeen Suomi oli vielä hienosti mukana. Iivo oli käyttämättä. Lopputulos oli nyt tällainen, Lassila päätti.

Krista Pärmäkosken tehtävä tarkkoja ratkaisuja

Ennen miesten viestiä nähtiin tämän kauden ensimmäinen suomalainen palkintokorokesijoitus maastohiihdon maailmancupissa, kun Suomen naiset olivat kolmansia omassa viestissään. Suomi oli Norjan takana toisena päätösosuudelle saakka. Tour de Skillä kovan loppunousun voittanut Ruotsin Ebba Andersson tykitti päätösosuudella kuitenkin Krista Pärmäkosken ohi kymmenen sekunnin takamatkalta.

Sami Jauhojärvi ei ole huolissaan Krista Pärmäkosken tilanteesta, mutta korostaa nyt tehtävien päätösten merkitystä.

– On tehtävä tarkkoja ratkaisuja, paljonko tarvitsee hiihtää kilpaa ja paljonko tarvitsee tehdä huoltavaa harjoittelua, Jauhojärvi sanoo.

– Pärmäkoskesta näki viestissä, että lihaksisto on vielä aika tukossa Tour de Skin jäljiltä. Syksyn sairastelut ja huono harjoittelujakso painavat kovan kisarupeaman jälkeen. Hän ei ole toipunut siitä toivotusti.

Krista Pärmäkoski
Katso naisten viestin ratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Ennen Pärmäkoskea Laura Mononen oli taipunut Ruotsille kymmenisen sekuntia omalla osuudellaan, mutta piti Suomen toisena. Kahdella avausosuudella Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen olivat kärjen tuntumassa. Niskanen pystyi laittamaan hyvin kampoihin jopa tämän hetken ykköstähdelle, Norjan Therese Johaugille.

Etukäteen on puhuttu paljon, että Suomen naisten MM-viestijoukkueessa olisi lukittuna kolme urheilijaa: Matintalo, Niskanen ja Pärmäkoski. Neljäs urheilija oli kysymysmerkki. Nyt näytönpaikan ykkösjoukkueessa sai Laura Mononen.

Jauhojärven mukaan Suomen valmennuksella on edessään tiukka pohdinnan paikka viestijoukkueen neljännestä urheilijasta. Heti sunnuntain viestin jälkeen Jauhojärvi oli valmis ottamaan neljänneksi urheilijaksi tällä kaudella säväyttäneen maajoukkueen ensikertalaisen Jasmi Joensuun.

– Näen hyvän mahdollisuuden siinä, että Jasmi Joensuu nostettaisiin aloittajaksi viestissä. Hän on sprinttityyppinen hiihtäjä, joka pystyisi menemään hetkellisesti ylivauhdilla, tulemaan siitä takaisin ja palautumaan. Sellainen tilanne on avausosuudella Oberstdorfissa, Jauhojärvi analysoi Joensuun vahvuuksia.

Salpausselän maailmancup-kilpailujen jälkeen Suomen naisten vastuuvalmentaja Ville Oksanen korosti, että tulevana viikonloppuna Ruotsin Falunissa odottavat maailmancup-kilpailut ovat Suomelle erittäin tärkeät myös MM-kisoja ajatellen. Falunin jälkeen ei ole enää perinteisella hiihtotavalla väliaikakilpailuja.

Falunin jälkeen maailmancupin ohjelmassa on vielä Ulricehamnin sprinttiviikonloppu ja Nove Mestossa Tshekissä perinteisen sprintin lisäksi 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

– Heille, jotka eivät olleet Tour de Skillä mukana, tekee ehdottomasti hyvää kilpailla kovissa maailmancup-starteissa. Siten saisi omaa kuntoa nostettua korkeammalle tasolle, Jauhojärvi sanoo.

– Osan kannattaa tarkasti miettiä kilpailuohjelmaa ennen MM-kisoja. Päällimmäisenä mielessä on Krista Pärmäkoski.

Lue lisää:

Suomi kolmas naisten viestissä – Kerttu Niskanen pisti hyvin kampoihin Johaugille: "Kova on kova ja haastaja on haastaja"

Hiihtoliitto vie Bolshunovin törttöilyn Kansainvälisen liiton kurinpitoon – vakavin rangaistus on kilpailukielto

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat