Suora

  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Ronny Ackermann aiheutti myrskyn lyömällä Hannu Mannista sauvalla joulukuussa 2005 – sitten tapahtumat saivat käänteen, joka yllätti Ackermannin täysin

Salpausselän kisoissa sunnuntaina nähty laturaivo sai laajaa kansainvälistä huomiota. Samaa olisi voinut olla tarjolla joulukuussa 2005, mikäli nykyaikainen sosiaalinen media ja tiedonvälitys olisivat olleet käytössä.

yhdistetty hiihto
Kohta osuu! Voittajana maalinjan ylittänyt Hannu Manninen lyyhistyneenä lumen pintaan Lillehammerin sprintin jälkeen. Vieressä Ronny Ackermann virittää sauvamaistiaista.
Kohta osuu! Voittajana maalinjan ylittänyt Hannu Manninen lyyhistyneenä lumen pintaan Lillehammerin sprintin jälkeen. Vieressä Ronny Ackermann virittää sauvamaistiaista.HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / ALL OVER PRESS

Aleksandr Bolshunovin sauvanisku ja kolaus ovat puhuttaneet paitsi suomalaista myös kansainvälistä talviurheiluväkeä sunnuntaista.

Mediahuomio on taattu. Ei vain Bolshunovin toimien takia, vaan myös siksi, että Kansainvälisen hiihtoliiton kilpailupäällikön mukaan Bolshunov selviää väkivaltaisesta käytöksestään ilman jatkoseuraamuksia.

Aihe on tulikuuma, mutta kansainväliset hiihtopomot eivät ole ensi kertaa painamassa villaisella vastustajan koskemattomuuden rikkomista.

Suomalaisen penkkiurheilijan mieleen saattavat hiipiä tapahtumat loppuvuodesta 2005. Kyse oli yhdistetyn supertähtien, Hannu Mannisen ja Saksan Ronny Ackermannin, välisestä selkkauksesta.

Tapahtumat ajoittuivat 4. joulukuuta käydyn Lillehammerin maailmancupin sprinttikilpailun hiihto-osuuden ratkaisuihin. Manninen muistaa tilanteen kirkkaasti.

– Meillä oli sellainen ajolinjahässäkkä. Oltiin hiihtämässä viimeistä kilsaa, ja olin kärjessä jättänyt sisäkurviin pienen raon, johon Ackermann yritti hyökätä. Suljin kuitenkin reitin ja voitin kisan loppukiritaistelussa, Manninen muistelee.

Manninen löi kirissä Yhdysvaltain Todd Lodwickin 0,4:llä ja Ackermannin 0,8 sekunnilla.

– Ackermann oli maaliintulon jälkeen sen verran suivaantunut, että hän huitaisi minua sauvallaan. Se oli ihan kunnon lyönti, josta tuli mojova mustelma.

Vakavia miehiä palkintopallilla. Todd Lodwickia, Hannu Mannista ja Ronny Ackermannia ei hymyilyttänyt Lillehammerin sprintin jälkeisessä kukitustilaisuudessa. Vain hetkeä aiemmin Ackermann oli lyönyt Mannista sauvallaan.
Vakavia miehiä palkintopallilla. Todd Lodwickia, Hannu Mannista ja Ronny Ackermannia ei hymyilyttänyt Lillehammerin sprintin jälkeisessä kukitustilaisuudessa. Vain hetkeä aiemmin Ackermann oli lyönyt Mannista sauvallaan.HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / ALL OVER PRESS

Toisin kuin Venäjän joukkue sunnuntaina, Ackermann sai pitää sijoituksensa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tyytyi muistamaan saksalaista varoituksella, mikä ei miellyttänyt kaikkia.

Aihe oli esillä vielä kahden viikon kuluttua, kun maailmancup jatkui Itävallan Ramsaussa.

– Siihen aikaan yhdistetyssä ei ollut kunnon rangaistusjärjestelmää. Ramsaussa pidettiin joku kokous, jossa paikalla olivat kilpailunjohtajat, Ackermann ja minä. Se oli aika laimeaa hommaa, Manninen kertoo.

Sovinto tehtiin julkisesti

Ramsaussa kuvaan astui saksalainen tv-yhtiö, jolla oli käsissään ongelma. Ackermann oli helmikuussa 2005 voittanut kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta kotiyleisönsä edessä Oberstdorfissa, minkä johdosta hän oli vahvoilla tulla valituksi vuoden parhaaksi saksalaiseksi miesurheilijaksi.

Tv-yhtiö piti kahden viikon takaista Lillehammerin tilannetta kuitenkin Ackermannin imagolle vahingollisena. Sovinto, mielellään julkinen sellainen, oli yhtiön mukaan paikallaan. Manninen ei pannut pahakseen, vaan hän osallistui tv-yhtiön junailemaan yllätykseen.

Kun Ramsaun kilpailuviikonloppu oli paketoitu sunnuntaina, Manninen suuntasi välittömästi Salzburgiin. Sieltä hänet lennätettiin pienkoneella rajan yli Saksaan Baden-Badeniin, joka isännöi vielä samana iltana Saksan urheilugaalaa. Ackermann kiidätettiin Ramsaun kisoista gaalaan toista reittiä.

Parhaimpiin pukeutuneet kilpakumppanit kohtasivat toisensa vasta lavalla, kun Manninen kuulutettiin palkitsemaan Ackermann.

– Yllätys meni täydestä, Manninen muistelee.

Mannisen ja Ackermannin ei tarvinnut istua juhlaillallisella kahdestaan, vaan tv-yhtiö lennätti paikalle myös kummankin puolison.

– Se oli kaiken kaikkiaan hauska tapahtuma. Loppu hyvin, Manninen toteaa.

Ronny Ackermann ja Hannu Manninen Saksan urheilugaalan lavalla 18. joulukuuta 2005.
Ronny Ackermann ja Hannu Manninen Saksan urheilugaalan lavalla 18. joulukuuta 2005.Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Kilpailukiellot käyttöön

Vaikka Manninen ja Ackermann pääsivät sovintoon, Manninen peräänkuuluttaa kilpailukieltojen ottamista käyttöön mitä tulee kilpakumppanin koskemattomuuden loukkaamiseen.

Lentäjänä nykyisin työskentelevän Mannisen, 42, sydän sykkii edelleen hiihtourheilulle, eikä hän peittele kantaansa Bolshunovin sunnuntaiseen käytökseen.

– 2–3 kisan kilpailukielto olisi mielestäni paikallaan. Puhutaan sen verran törkeistä teoista, Manninen sanoo.

– FIS ei ole näköjään miettinyt, miten toimitaan, jos ladulla ollaan jopa väkivaltaisia toista kohtaan.

Joni Mäki STT 24.1.2021

Manninen kertoo olevansa tyrmistynyt FISin maastohiihdon kilpailujohtajan Pierre Mignereyn näkemyksestä, että Venäjän viestijoukkueen hylkäys on riittävä rangaistus Bolshunoville.

Mignerey kertoi Yle Urheilulle sunnuntaina, että kilpailukiellon kriteetrit täyttyvät vasta sitten, mikäli Bolshunov syyllistyy jatkossa vastaaviin tekoihin. Manninen kutsuu ranskalaispomon lausuntoa vaaralliseksi.

– Jos Bolshunoville ei tule sanktiota, FIS antaa ikään kuin luvan toimia näin myös jatkossa, tai se katsoo ainakin muualle, mikäli urheilijalla ei ole alla aiempia rikkeitä.

– Sillä ei myöskään pidä olla merkitystä, tuleeko lyönnistä tai vahingoittamisyrityksestä vammaa. Itse teon on oltava rangaistava, Manninen sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Joni Mäen kädestä ei löytynyt murtumaa – päävalmentaja hyvillään MM-mitalitaistelun kannalta tärkeästä uutisesta

Hiihtoliitto vie Bolshunovin törttöilyn Kansainvälisen liiton kurinpitoon – vakavin rangaistus on kilpailukielto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat