Tokion olympiakisojen pitäisi alkaa 23. heinäkuuta, mutta kisojen yllä on yhä enemmän epävarmuustekijöitä. Kun päätös kisojen siirtämisestä vuodella saatettiin viime vuoden maaliskuussa julki, olivat takana varmasti vaikeat neuvottelut. Olympiakisojen siirtäminen koronaviruspandemian vuoksi oli kaikille osapuolille uusi tilanne. Nyt ollaan mahdollisesti saman edessä, eikä helppoja ratkaisuja ole tarjolla.
Kun kisojen siirrosta viime maaliskuussa päästiin yhteisymmärrykseen, sovittiin mitä luultavimmin, miten siirron aiheuttamat taloudelliset kustannukset jaetaan Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja kisakaupungin välillä. Lienee myös selvää, että samassa yhteydessä on ainakin periaatetasolla sovittu kustannustenjaosta tilanteessa, jossa kisat joudutaan perumaan kokonaan.
Vajaa vuosi sitten tehdyn siirtopäätöksen aikaan oltiin toiveikkaita, että kisat voidaan 2021 järjestää. Nyt tilanne on toinen ja epäileviä äänenpainoja kuuluu monelta suunnalta. Kisojen vastustajat ottavat tietenkin kaiken irti tilanteesta ja hallitustasolla käytyjä keskusteluja halutaan vuotaa lehdistölle. Perjantaina Times kertoi nimettömään lähteeseen vedoten Japanin hallituksen todenneen, että Tokion olympialaiset täytyy perua. Aivan yhtä lailla tietenkin KOK painokkaasti kiistää, että kisojen perumisesta edes keskustellaan.
Neuvottelut kisojen kohtalosta ovat käynnissä ja ne ovat todella vaativa harjoitus, joita ohjaavat taloudelliset realiteetit. On myös oletettavaa, että mikäli Tokiosta ei tule toisenlaista viestiä, viivytetään ratkaisua niin pitkälle kuin mahdollista. KOK:lle sopii, että kisoista puhutaan ja että olympiarenkaat ovat näkyvissä.
KOK:n ja kisakaupungin järjestelykomitean lisäksi kisojen mahdollinen peruminen vaikuttaa urheiluyhteisössä kansallisiin olympiakomiteoihin, kansainvälisiin ja kansallisiin lajiliittoihin sekä tietenkin urheilijoihin. KOK:lle tärkeintä on turvata sopimukset sekä yhteistyökumppanien että tv-oikeuksien omistajien kanssa. Järjestön tase on toki niin vahva, että se kestää hyvin yksien kisojen perumisen.

Kisaorganisaatiolle tilanne on hankala. Jo nyt siirto on aiheuttanut suuret kustannukset ja jos kisat järjestetään ilman yleisöä, on lisätappiota, ennen muuta lipputulojen menetyksen sekä tuotemyynnin puuttumisen vuoksi, tulossa lähes miljardin euron verran. Kerrannaisvaikutuksia on vaikea arvioida, mutta tuskin järjestäjien kansalliset yhteistyökumppanit ovat valmiita maksamaan sopimukset täysimääräisinä mikäli katsojia ja kisavieraita ei saavu paikalle.
Kisojen siirtäminen taas esimerkiksi vuodella on vaikeaa kansainvälisen urheilukalenterin vuoksi. KOK:n kannalta kisojen peruminen kokonaan olisi hyvin huono vaihtoehto. Olympiarenkaat ovat arvokas tuotemerkki ja brändin pysyminen näkyvissä tasaisesti talouden elinehto.
Kauhukuva olisi, että Tokion kisat peruttaisiin kokonaan, ja Pekingin talvikisatkin tulisivat liian aikaisin. Pekingin kisojen pitäisi alkaa jo vuoden kuluttua eikä niidenkään toteutuminen ole varmaa. Koronaviruspandemia ei ehkä tuolloin olekaan vielä ohi ja Kiinan ihmisoikeustilanne on otsikoissa jatkuvasti. Toki talvikisat ovat järjestelyiltään ja kiinnostukseltaan paljon kesäkisoja pienempi tapahtuma, eivätkä ne herätä maailmanlaajuisesti samaa intohimoa kuin kesäkisat.
Jos molemmat kisat kuitenkin peruuntuisivat, olisivat olympiarenkaat olleet ”varastossa” Pariisin kisojen alkaessa 2024 kuusi vuotta. Kovin iso joukko lapsia ja nuoria olisi siinä tapauksessa kasvanut ilman kisakokemusta. Sitä KOK ei missään tapauksessa halua, sillä jo muutenkin se joutuu puolustamaan brändiään ja olympiarenkaiden näkyvyyttä monin tavoin ammattilaisliigoja ja muita urheiluviihteen tarjoajia vastaan.
Yhtenä vaihtoehtona ratkaisun löytämiseksi voisi tulla kysymykseen Tokion kisojen siirtäminen suosiolla vuoteen 2024, jolloin olisi sopivasti 60 vuotta Tokion edellisistä ja samalla ensimmäisistä Aasiassa järjestetyistä kisoista. Tässä skenaariossa jo myönnetyt Pariisin ja Los Angelesin kisat siirtyisivät neljällä vuodella eteenpäin, mutta tällainen ajatus tuskin menee helposti läpi.

Pariisi haluaa varmasti isännöidä omat satavuotiskisansa (Pariisi 1924) ja Los Angeles puolestaan on käynnistänyt omat järjestelynsä ja saanut erityisesti lukuisia startup-yrityksiä innostumaan uudenlaisesta kisakonseptista. Toki 2032 tulisi täyteen 100 vuotta Los Angelesin ensimmäisistä olympiakisoista, joten siinä mielessä kisojen siirtäminen voisi sopia. Lisäksi samaisen vuoden 2032 kisoista on julkisesti kertonut olevansa kiinnostunut ainakin Australian Brisbane.
KOK tekee päätöksen kisojen järjestäjäkaupungista aina seitsemän vuotta ennen kisojen alkua. Se on sopimus, johon aina liittyy riskejä. Lontoon jälkeiset Sotshin ja Rion kisat eivät kirkastaneet KOK:n imagoa. Erityisesti Brasilian arvioitiin päätöksentekohetkellä olevan yksi jopa Kiinaa haastavista maailman talousvetureista. Ei ollut. Sotshin kisojen loppulasku taas oli pöyristyttävä ja poliittisesti vuonna 2007 tehty päätös näyttää tänään ainakin osittain kyseenalaiselta.
Tokion kisojen osalta tilanne on toisenlainen. Kukaan ei varmasti halua väittää, että koronaviruspandemiaan olisi pitänyt osata varautua. Nyt sellainenkin tilanne osataan jatkossa ottaa huomioon sopimustekstiin.
Seuraavat kuukaudet näyttävät millaiseen sopimukseen KOK ja Tokion kisajärjestäjät pääsevät. Tekniset asiat, kuten kisojen karsinnat, saadaan varmasti eri tavoin sovittua lajiliittojen kanssa mutta pandemian kehitykseen ei voida vaikuttaa. Myös logistisesti tilanne on hankala. Jos Tokioon sattuisi vaikka löytymään lentoreittejä, on lippujen varaaminen ja rahdin kuljettaminen iso haaste, jossa ainakin köyhimmät maat joutuisivat mahdottoman ja hyvin eriarvoisen tilanteen eteen.
Sama pätee keskusteluun rokotteista. On kestämätön ajatus, että urheilijat saisivat rokotuksen ohituskaistaa pitkin. Jos näin toimittaisiin, sotisi se pahasti olympialiikkeen arvoja vastaan.
Kaiken jälkeen tuntuu siltä, että olympiakisojen järjestäminen on bisnesdiili, jolla pyritään saamaan mahdollisimman hyvä tuotto. Nyt ollaan tilanteessa, jossa yritys näyttää tällä kertaa epäonnistuvan. Lisäksi olisi osattava minimoida tappiot sekä sopia niiden jakamisesta niin, ettei mikään osapuoli menettäisi kasvojaan. Ja se on erityisesti Tokion kyseessä ollessa tavattoman tärkeää.
Lue myös:
Lähde Timesille: Japanin hallitus todennut, että Tokion olympialaiset täytyy perua