Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

"En halua enää nähdä tuollaista" – taklattu Joni Mäki palaa yksityiskohtaisesti kohutilanteeseen, josta saattaa tulla Bolshunoville vielä kilpailukieltoa

Joni Mäkeä harmittaa, että sunnuntainen kohutilanne vei huomion Suomen viestijoukkueen hienolta saavutukselta.

hiihto
Aleksandr Bolshunov menetti malttinsa miesten viestin loppusuoralla. Kirissä vahvempi ollut Joni Mäki sai tuntea venäläisen vihanpuuskan kahteen otteeseen.
Aleksandr Bolshunov menetti malttinsa miesten viestin loppusuoralla. Kirissä vahvempi ollut Joni Mäki sai tuntea venäläisen vihanpuuskan kahteen otteeseen.JUSSI NUKARI/Lehtikuva/Getty Images

– Ennen stadionille laskeutumista minulla oli jo taktiikka päässäni: menen kurviin ensimmäisenä niin, että sisältä ei pääse ohitse ja jälkikurvin jälkeen lähden hivuttautumaan oikealle päin.

Vielä tässä vaiheessa Suomen miesten hiihtomaajoukkueen ankkuri Joni Mäki ei osannut aavistaa, että vain kymmenien sekuntien kuluttua Venäjän Aleksandr Bolshunov tekisi törkytempun, joka poikisi rikosilmoituksen ja suuren kohun, jota käsiteltäisiin Kansainvälisen hiihtoliiton FISin kurinpidossa asti.

Tiukassa loppukiritaistelussa Mäki voitti Bolshunovin, jonka hiihtorytmi meni sekaisin loppusuoralla. Maalissa Bolshunov ei sulattanut suomalaisen kaistanvalintaa ja tulistunut venäläinen taklasi Mäkeä törkeästi selästä päin kisan jälkeen. Sitä ennen venäläinen yritti sohia suomalaista sauvalla.

Mäen kiri toi Suomelle Lahden maailmancupin viestissä toisen sijan ja palkintokorokepaikan vuosien tauon jälkeen. Bolshunov ja Venäjän joukkue diskattiin.

Voit katsoa tilanteen alla olevasta videosta.

Aleksandr Bolshunov Joni Mäki
Katso viestin dramaattinen loppuratkaisu ja Bolshunovin törkytemppu!

"En koe, että tilanne oli niin vakava"

– Olen yllättynyt, kuinka paljon tätä on käsitelty mediassa. En olettanut, että tästä syntyisi tällaista, vakavan kuuloinen Mäki sanoo Yle Urheilulle sulateltuaan tapahtunutta vuorokauden verran.

Mäki sanoo selvinneensä tilanteesta vähällä. Käsi ei murtunut.

– Pieni turvotus siinä on, mutta kyllä se parin päivän aikana laskee.

Mäki on kelaillut mielessään monta kertaa tapahtunutta. Taklauksen jälkeen olo oli hämmentynyt. Mäki ei osaa sanoa, mitä kaikkea tilanteen jälkeen tapahtui.

Viestiankkuri muistaa tapahtumat paremmin sitä ennen. Loppusuoralle tultaessa tarkan suunnitelman mielessään laatinut Mäki ei huomannut, kuinka lähelle Bolshunov oli tullut.

– Se oli tiukka väli, mistä molemmat pusersivat. Siinä vaiheessa oli myöhästä tehdä mitään ratkaisuja. Ei voinut väistää vasemmalle.

Bolshunovin tempusta on tehty rikosilmoitus. Mäki on päättänyt toisin.

– En koe, että sellaiseen tarvitsisi ryhtyä. Se oli kuitenkin sen verran pieni tälli. Tilanne ei ollut niin vakava.

Kaikesta huolimatta Mäki on pystynyt menemään Bolshunovin pään sisälle.

– Ymmärrän jollain tasolla, että tunteet voivat olla pinnassa, kun kisataan. Silloin voi tehdä jotain harkitsematonta, mitä ei tarkoita.

Mäen mukaan Bolshunov tai Venäjän maajoukkue ei ole ollut tapahtuneen jälkeen häneen yhteydessä. Anteeksipyyntöä ei ole kuulunut.

Joni Mäki
Joni Mäki.Tomi Hänninen

Mitä tekee kurinpito?

Bolshunovin härski taklaus on herättänyt kysymyksiä jopa FISin sääntökirjaan liittyen.

– Säännöt ovat toimineet aika hyvin tähän asti. Tuomarineuvostolla on normaalitilanteessa hyvät työkalut. Tämän kaltaiseen tilanteeseen ei ole ehkä sopivaa rangaistusta. En tiedä, onko sitä tarve uudistaa, FISin maastohiihdon sääntökomitean jäsen Juha Kolu kertoo Yle Urheilulle

FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignereyn ilmoitti heti, että Bolshunovin väkivaltaisesta käytöksestä ei tule jatkoseuraamuksia.

Kolun mukaan FISin kurinpitolautakunta voi päättää toisin. Kolu ei muista nähneen vastaavaa törkytemppua vuosiin.

– Itse ajattelen, että lähinnä sieltä voisi tulla jonkinasteinen kilpailukielto. Vaikea ennakoida, mitä sieltä on tulossa. Näin voimakasta väkivallan käyttöä ei ole maastohiihdossa ollut viime vuosina, Kolu pohtii.

Kolun mukaan kurinpitoprosessista ei ole ennustettavissa pitkää, vaan se saatetaan käsitellä 72 tunnin sisällä.

– Tässä on intressi ratkaista asia mahdollisimman pian. Urheilijoiden koskemattomuus on selvä sääntö, minkäänlaisen fyysisen väkivallan ei pitäisi olla mahdollista.

– Nyt ei puhuta mistään vähäisestä pienestä huitaisusta. Tämä oli kaksivaiheinen tapahtuma, jossa oli eväät huonoon lopputulokseen. Todella suuri vammautumisen riski, Kolu arvioi.

Aleksandr Bolsunov pälyilee ympärilleen yksinäisenä venäläisenä maalialueella miestin viestin jälkeen Lahdessa. Taustalla norjalaishiihtäjät jututtamassa Suomen joukkuetta.
Aleksandr Bolshunov menetti Lahdessa malttinsa.Tomi Hänninen

"Ei kuulu kisoihin"

Mäki ei itse osaa sanoa, minkälaisen tuomion Bolshunovin pitäisi saada. Mäki painottaa, että hän haluaisi kitkeä täysin venäläisen toiminnan.

– En halua enää nähdä tuollaista hiihtoladulla. Ei kuulu kisoihin tuollainen.

Mäen mukaan säännöt tarvitsisivat uudistusta vastaavien tilanteiden varalle.

– Sääntöjä olisi hyvä tarkastella, että ne olisivat selkeät, eivätkä ne houkuttelisi tekemään tuollaista.

Nyt Mäki haluaa katsoa eteenpäin. Mäki toivoo, että Bolshunovin kanssa sovinto syntyy aikanaan.

– Toivottavasti voidaan jatkaa kautta normaalisti, kun tämä pöly tästä laskeutuu.

Mäkeä harmittaa, että kohutilanne vei otsikot.

– Tuntuu, että se pääpointti, meidän palkintokorokesijoitus, on siirtynyt tämän kaiken muun taakse, eikä se ole saanut arvoa. Emme kuitenkaan hirveän usein ole olleet miesten viestissä palkintokorokkeella. Harmi homma, että suoritus ei saanut sellaista julkisuutta, mitä olisi pitänyt.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Falunissa.

Lue myös:

Joni Mäen kädestä ei löytynyt murtumaa – päävalmentaja hyvillään MM-mitalitaistelun kannalta tärkeästä uutisesta

Bolshunovista rikosilmoitus Hämeen poliisille – Mäki ei ryhdy toimenpiteisiin

"Venäläislehdessä ladattiin ihan suoraan, että Bolshunovin käytös oli häpeällistä ja siitä pitäisi rangaista" – Jälkihiki pui Bolshunovin törkytemppua

Venäjän supertähden suututtanut Joni Mäki on noussut sairastelukierteestä Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi – pitkäaikainen valmentaja avaa merkittävää muutosta

Suomen hiihtomiehet päättivät sikailukohun varjossa yli 20 vuotta kestäneen kuivan putken ja vielä on varaa kiristää: "Aito mitaliehdokas MM-kisoihin"

Hiihtoliitto vie Bolshunovin törttöilyn Kansainvälisen liiton kurinpitoon – vakavin rangaistus on kilpailukielto

Joni Mäen valmentaja säikähti Aleksandr Bolshunovin rajua taklausta – Suomen hiihtosensaation käsi todennäköisesti kuvataan maanantaina

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Hiihtoliitto tutkii Aleksandr Bolshunovin sikailuja Joni Mäkeä kohtaan – asiasta on keskusteltu FIS:n lajijohdon kanssa

Joni Mäki oli vaarassa loukkaantua hiihdon ykköstähden sekoilun takia – Suomen päävalmentaja otti tiukasti kantaa Venäjän vaatimuksiin: “Epäurheilijamaista käytöstä”

Joni Mäki avaa hetkeä, jolloin hän tiesi voittavansa sikailleen venäläistähden: "Sanoin hänelle bye bye"

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Norjalaiset järkyttyivät Aleksandr Bolshunovin törkytempusta Suomi-tappion jälkeen: "Olen täysin shokissa"

"Meinasi tulla alakautta nyrkin kanssa" – Iivo Niskaselle oli käydä huonosti, kun hän meni estämään Aleksandr Bolshunovin sikailua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat