Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Salpausselän suomalaistuomari kertoo, miten Bolshunovin silmitön raivostuminen olisi voitu estää

Hiihdon maailmancupissa ja arvokisoissa teknisenä asiantuntijana yli 20 vuoden ajan toiminut Niklas Turku toivoo, että Bolshunov saa törkeästä käytöksestään lisäsanktioita.

urheilu
Aleksandr Bolshunov Joni Mäki
Tomi Hänninen

Salpausselän kisojen jännittävää miesten hiihtoviestin ankkuriosuutta tarkasti tuomarineuvostossa seurannut Niklas Turku pöyristyi, kun Venäjän Aleksandr Bolshunov yritti huitaista Suomen Joni Mäkeä ensin sauvallaan ja hetken päästä ajoi maalialueella täydellä vauhdilla tämän kylkeen.

Tuomarineuvosto joutui välittömästi töihin, ja päätti yksimielisesti, että Bolshunovin epäurheilijamaisesta käytöksestä seuraa Venäjän ykkösjoukkueen hylkäys.

Vuodesta 2000 lähtien hiihdon maailmancupissa ja useissa MM-kilpailuissa teknisenä asiantuntijana eli TD:nä (engl. technical delegate) toiminut Turku toivoo, että temppu johtaa diskausta kovempiin sanktioihin, kuten kilpailukieltoon.

– Aivan törkeää käytöstä. Sanoin eilen (Hiihtoliiton toiminnanjohtaja) Ismo Hämäläiselle, että toivon todella, että viette tämän asian FISiin. On ikävää, että Venäjän joukkueessa reilusti kilpailleita urheilijoita rangaistiin ankkurin käytöksen takia. Bolshunoville pitäisi saada kovemmat sanktiot, Turku kertoo Yle Urheilulle.

Hämäläinen kertoi sunnuntai-iltana Yle Urheilulle, että Suomen hiihtoliitto aikoo tehdä valituksen Kansainvälisen hiihtoliiton eli FISin kurinpitoon.

Aleksandr Bolshunov Joni Mäki
Katso viestin dramaattinen loppuratkaisu ja Bolshunovin törkytemppu!

Tilanne olisi ollut estettävissä

TD-tehtävissä monia erikoisia tilanteita yli 20 vuoden aikana nähnyt Turku tietää, miten Bolshunovin suivaantuminen ja aggressiivinen käytös olisi ollut estettävissä.

– Eilinen tilanne olisi voitu estää, jos stadionin kulmat olisivat olleet samat kuin MM-kisoissa vuonna 2017.

Neljän vuoden takaisissa MM-kotikisoissa hiihtäjät kiersivät Lahden stadionin ympäri niin, että pitkän takakaarteen sijaan käännökset olivat 90 asteen kulmassa. Tämä on nähtävissä esimerkiksi Iivo Niskasen 15 kilometrin perinteisen voittohiihdossa.

Vuoden 2017 MM-kilpailut olivat poikkeukselliset, sillä Niklas Turun mukaan ennen kisoja ja niiden jälkeen stadionin rata on merkitty kaarevan muotoiseksi.

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan Joni Mäki oli sunnuntain viestin loppukirikamppailussa selkeässä etulyöntiasemassa, sillä hän pystyi sulkemaan sisäkaarteen Aleksandr Bolshunovilta. Loivassa kaarteessa ulkokautta ohittaminen olisi vaatinut venäläistähdeltä selvästi kovempaa vauhtia kuin mitä Mäki hiihti.

Jos kulmat olisivat olleet 90-asteisia, olisi pitkien suorien aikana Bolshunovilla ollut parempi mahdollisuus ohittaa Mäki ja leikata halutessaan sisäkaistalle.

Turku arvioi, että vaikka 90 asteen kulmat olisivat tehneet loppukiritaistelusta tasapuolisemman ja estäneet Mäkeä sulkemasta reunaa, ei Venäjän kakkossija olisi siltikään ollut kiveen hakattu.

– Bolshunov on toki ihan hirmuisessa kunnossa itsekin, mutta uskon, että Mäen poika olisi silti voittanut kiritaistelun. Hänellä oli parempi suksi, Turku pohtii.

Palaavatko suorat kulmat Salpausselälle?

Bolshunovin pinna kiristyi jo hyvissä ajoin ennen stadionin tapahtumia, eikä vähiten siksi, että vielä melko tuntematon suomalainen pani maailmancupin kärkimiehelle kampoihin koko 7,5 kilometrin osuuden ajan. Vaikka Mäki toimi loppusuoralla sääntöjen mukaisesti, oli suomalaisen taktisesti järkevä veto Bolshunoville liikaa.

Suorista kulmista on Turun mukaan luovuttu pitkälti siksi, että niihin on vaikeampi ajaa ladut. Kulmien paluu voi kuitenkin olla vaivan arvoinen, ja Turku toivookin, ettei joudu näkemään vastaavaa käytöstä tulevaisuudessa.

– Eilisestä viisastuneena varmasti keskustellaan siitä, otetaanko suorat 90 asteen kulmat ensi vuodeksi takaisin Lahden hiihtostadionille. Sillä saadaan turhat selkkaukset pois. Toisaalta taktinen peli kuuluu hiihtoon, mutta tällaisten tapahtumien kohdalla pitää ottaa monta asiaa huomioon.

Turku kertoo, että Salpausselän maailmancup-viikonloppu oli mennyt loistavasti ennen viimeisen kisan maaliintuloa. Kokeneesta TD:stä tuntui oudolta viedä perinteikäs talviurheilutapahtuma läpi ilman yleisöä.

– Tunnelma oli stadionilla välillä kuin kirkossa. Meidän työtämme helpotti toisaalta se, ettei ollut riskiä, että joku vaikka kaatuu humalassa hiihtäjien eteen ladulle, Turku sanoo.

Lue myös:

Joni Mäen kädestä ei löytynyt murtumaa – päävalmentaja hyvillään MM-mitalitaistelun kannalta tärkeästä uutisesta

Bolshunovista rikosilmoitus Hämeen poliisille – Mäki ei ryhdy toimenpiteisiin

Venäjän supertähden suututtanut Joni Mäki on noussut sairastelukierteestä Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi – pitkäaikainen valmentaja avaa merkittävää muutosta

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Katso täysi mälli! Venäjän supertähti jyräsi Suomen hiihtosankarin – Sami Jauhojärvi tulistui uskomattomasta törkytempusta: "Hylkäyksen paikka"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat