Hyppää sisältöön

Ilmari Niskanen kuvitteli nousevansa tähtipelaajaksi Saksan kolmosliigassa – kertoo nyt rehellisesti, miksi peliaika on jäänyt viime aikoina vähiin

Ilmari Niskasen kausi saksalaisessa Ingolstadtissa ei ole sujunut odotusten mukaisesti.

Ilmari Niskanen siirtyi KuPSista Ingolstadtiin syyskuussa. Kuva: Getty Images

Lokakuu 2019. Ilmari Niskasen uran tärkein maali sai alkunsa oikealta laidalta KuPSin monisatapäisen kannattajaryhmän edessä. KuPS pelasi Interiä vastaan Suomen mestaruudesta Turussa, kun Niskanen sai pallon jalkaansa.

Syöttöyritys epäonnistui, mutta pallo pomppasi takaisin Niskaselle. Seurasi pieni vartaloharhautus, siirto sivulle ja vastustamaton vasemman jalan laukaus vasempaan ylänurkkaan. KuPS voitti 2–0 ja pääsi juhlimaan mestaruutta.

Tammikuu 2021. Väkivahvan Niskasen, 23, ura on edennyt KuPSista Huuhkajien paitaan ja saksalaiseen Ingolstadtiin, joka pelaa maan kolmannella sarjatasolla. Niskanen sai syksyllä paljon vastuuta, mutta kun tehoja ei ole tullut, peliaika on vähentynyt radikaalisti.

Mistä siis kiikastaa? Ainakin uudenlaiseen pelitapaan sopeutuminen on ollut vaikeaa.

– Laiturityyppini on sellainen, että pelaisin mielelläni lähellä sivurajaa siten, etten joutuisi kovin ahtaisiin tiloihin ja saisin sitä kautta käyttää räjähtävää nopeuttani ja omia vahvuuksiani, Niskanen kuvailee Yle Urheilulle.

Ingolstadtin pelitavassa Niskanen ei ole päässyt esittelemään mainitsemiaan vahvuuksia haluamallaan tavalla, sillä laiturit pelaavat kapealla ajoittain jopa kymppipaikan pelaajan tavoin. Niskanen kertoo, että joissain tilanteissa laitakaistoilla ei edes saa olla, jotta laitapuolustajille jää tilaa nousta.

– Tämän hetken pelityylissä tärkeimmät kehityskohteeni ovat ahtaassa tilassa pelaaminen ja selkä maaliin päin pelaaminen. Kun pelaan laidalla, paine tulee käytännössä vain suunnista, jotka näen koko ajan. Kun liikun 15 metriä keskemmälle, niin auta armias kun se paine tuleekin kaikista ilmansuunnista, Niskanen jäsentelee.

– Pään pitäisi vaan pyöriä ja oppia havainnoimaan tilaa paljon paremmin, jotta pystyisin tekemään ratkaisun riittävän ajoissa. Se on ylivoimaisesti suurin kehityskohteeni.

Päällimmäisenä pettymys

Niskasen siirto KuPSista Ingolstadtiin varmistui syyskuun puolivälissä. Marraskuun puoliväliin saakka hän kuului avauskokoonpanoon lähes poikkeuksetta, ellei ollut Huuhkajien mukana muualla Euroopassa. Saksan kolmostasolla maajoukkuetaukoja ei vietetä.

Ilmari Niskasen alku Saksassa on ollut uudenlaiseen jalkapalloon totuttelua. Kuvassa vastassa SV Wiesbadenin puolustajat. Kuva: AOP

Viime aikoina Niskanen on saanut minuutteja vain vaihtopenkiltä otteluiden lopuilla. Kaikkiaan 14 ottelussa Niskasen tilille on kertynyt yksi maalisyöttö. Nousua 2. Bundesliigaan tavoitteleva Ingolstadt on sarjassa tällä hetkellä neljäntenä.

– Omat esitykseni ovat olleet todella iso pettymys, siitä ei pääse mihinkään. Kun tulin tänne, olin sillä mielellä, että murtaudun heti avaukseen ja nousen joukkueen ja sarjan tähtipelaajaksi. Nousin kyllä avaukseen, mutta tähtipelaajan status on vielä aika kaukana, Niskanen sanoo.

– En sano, että hyppäys Veikkausliigasta oli missään nimessä hyppy tuntemattomaan. Tasoero ei ole mitenkään massiivinen. Mutta kyllä pelaajien laadussa, temmossa ja fyysisessä puolessa on eroja. Suomessa pallon kanssa on suhteellisen paljon aikaa, mutta täällä ei.

Syksyllä Niskasta vaivasivat myös pienet loukkaantumiset. Toisessa ottelussa Ingolstadtissa hän sai luumustelman, joka häiritsi harjoittelua pitkään.

– Olemme voittaneet pelejä eikä valmentaja ole nähnyt tarpeelliseksi muuttaa kokoonpanoa. Ei tässä auta kuin tehdä entistä kovemmin hommia. Meillä on kova kilpailutilanne joukkueessa, mutta ei missään nimessä niin kova, ettenkö pystyisi ottamaan paikkaa takaisin.

Ingolstadtin päävalmentajana toimii 47-vuotias saksalainen Tomas Oral. Niskasen mukaan valmennusjohto on tehnyt selväksi, että he haluavat antaa Niskaselle aikaa sopeutumiseen.

– Eivät he missään nimessä ole heittämässä kirvestä kaivoon minun suhteeni, vaan valavat koko ajan uskoa. Taktisia juttuja käydään yksilöllisesti läpi aika vähän minun tai muidenkaan pelaajien kanssa, sitä voisi olla kyllä enemmänkin, Niskanen toteaa.

Olosuhteet huippuluokkaa

Ingolstadt on noin 130 000 asukkaan kaupunki Tonava-joen varrella Etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa. Saksalaisittain kyse on siis varsin pienestä kaupungista, joka tunnetaan kuitenkin varsin hyvin Audien nykyisenä kotipaikkana.

Kun puhutaan Baijerista ja jalkapallosta, keskustelu ohjautuu väkisinkin Mestarien liigan hallitsevaan voittajaan Bayern Müncheniin. Ingolstadtiin on Münchenistä matkaa noin 80 kilometriä.

– Jos ei ole ruuhkaa, niin sinne sujauttaa alle tunnissa. Sain tyttöystävän tänne onneksi heti mukaan. On sata kertaa mukavampi olla kahdestaan, se on auttanut arjessa selviytymistä ihan älyttömästi, Niskanen kertoo.

Ilmari Niskanen poseerasi Ingolstadtin kotistadionilla joulukuussa. Kuva: AOP

Jalkapallossa Bayern Münchenin ja FC Ingolstadt 04:n välillä on enemmän matkaa. Ingolstadt pelasi vuodet 2015–2017 ensimmäistä kertaa historiassaan Bundesliigaa, mutta on nyt valahtanut kolmosliigaan.

Vaikka kyse on kolmannesta sarjatasosta, organisaatio ja toimintaympäristö pelaajien ympärillä on huippuluokkaa. Niskanen kertoo seuran auttaneen alusta saakka kaikessa mahdollisessa. Esimerkiksi saksan kielitaito on kehittynyt yksityisopettajan johdolla.

– Tiesin tänne tullessani, että fasiliteetit ovat hyvät, mutta kyllä se silti vähän yllätti, kuinka helkkarin hyvin täällä kaikki asiat hoidetaan. Esimerkiksi ennen kotipelejä vietämme edellisen yön hotellissa ja syömme illallisen yhdessä, Niskanen avaa.

Saksan kolmosliigassa pelaa 20 seuraa, joista usean nimet ovat tuttuja ylemmiltä portailta saksalaisen jalkapallon ystäville. Ingolstadtin kanssa noususta kamppailevat esimerkiksi Dynamo Dresden, 1860 München ja Hansa Rostock.

Vielä 1990-luvulla Mestarien liigaa pelannut Kaiserslautern on sen sijaan vaarassa pudota jopa neljännelle tasolle. Viime kaudella Kaiserslauternin pelejä seurasi keskimäärin lähes 20 000 katsojaa. Koko sarjan yleisökeskiarvo oli vajaat 9000, mutta nyt pelit pelataan koronarajoitusten vuoksi tyhjille katsomoille.

– En ole päässyt näkemään täällä ihmisten eläytymistä ja lajikulttuuria, mutta mitä olen kuullut ja katsellut videolta, niin se on aivan uskomattoman siistiä. En malta odottaa, että pääsen pelaamaan täysille stadioneille, Niskanen innostuu.

Timo Furuholm tuntee sarjan

Niskasen pitää vielä odottaa, mutta täydet stadionit Saksan kolmostasolla ovat tuttuja Interin kapteenille Timo Furuholmille. Hän pelasi sarjassa Hallescher FC:n paidassa neljä vuotta. Furuholm teki seuralle kaikkiaan 39 maalia ja nousi kannattajien suosikiksi.

– Sarjana se on todella kova. Jos sitä vertaa pykälän ylemmäs 2. Bundesliigaan, niin erot kolmosen kymmenen parhaan ja kakkosen kymmenen heikoimman välillä ovat aika pieniä, Furuholm sanoo.

– Kun kyse on kolmannesta sarjatasosta, niin ei se herätä Suomesta katseltuna sellaista kunnioitusta. Aina kun joku suomalaispelaaja minulta siitä kyselee, niin sanon, että kannattaa mennä kokeilemaan, jos tulee paikka.

Hallen kannattajat kiittivät Timo Furuholmia palveluksistaan seuralle joulukuussa 2016. Kuva: AOP

Furuholmin lisäksi Saksan kolmosliigassa ovat viime vuosina pelanneet isossa roolissa muun muassa Interin entinen tutkapari Mika Ojala ja Huuhkajien vakiokalustoon kuuluva Joni Kauko.

– Siellä menestyminen joukkueena ja yksilönä on todella haastavaa. Siellä on käynyt suomalaisia, eikä siellä kenelläkään ole ollut helppoa, Furuholm toteaa.

Hallen kaupunki sijaitsee entisen Itä-Saksan alueella. Ottelut toisia itäsaksalaisia joukkueita vastaan ovat erityisen kiihkeitä. Furuholm muistelee, että esimerkiksi Dresdenissä vastaanotto oli yli 25 000 ihmisen edessä poikkeuksetta vihamielinen.

– Jos ei ollut ihan hereillä, niin vihamielisyys meitä kohtaan herätti lopulta. Vieraspelit Magdeburgissa olivat meille hallelaisille kaikista kuumottavimpia. Emme uskaltaneet mennä sinne seuran omalla bussilla. Jouduimme turvautumaan johonkin, missä oli toisen firman logot kyljessä, ettei matkalla tapahdu mitään, Furuholm muistelee.

Maajoukkuetilanne ei stressaa Niskasta

Ilmari Niskasen Ingolstadt oli jo viime kaudella lähellä nousua takaisin 2. Bundesliigaan, mutta hävisi kaksiosaisessa nousukarsinnassa Nürnbergille. Niskasen sopimus ulottuu vuoteen 2023, joten oman pelin kulkiessa ja kehittyessä Ingolstadt on kaiken mennessä nappiin oiva alusta nousta suurempiin parrasvaloihin.

– 2. Bundesliiga on monta luokkaa kovempi ja arvostetumpi. Näin isolle seuralle olisi tärkeää päästä takaisin vähintään sinne ja totta kai myös omalle uralleni, että saisin entistä kovempia pelejä vyölle. Näen, että tämä on ollut minulle täysin oikea steppi. Tämä on paljon ammattimaisempi ja isompi sarja kuin Veikkausliiga, Niskanen sanoo.

Niskanen pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa syyskuussa Walesia vastaan ja pääsi heti avauskokoonpanoon, joskin hänelle itselleen oudommalle pelipaikalle niin sanotuksi wing backiksi. Maaotteluita kertyi syksyllä lopulta kuusi, ja ensimmäinen maali Huuhkajien paidassa näki päivänvalonsa Puolassa lokakuussa.

Ensi kertaa Huuhkajien paidassa. Ilmari Niskanen haastoi Walesin Ben Daviesia Olympiastadionilla syyskuussa. Kuva: EPA / Kimmo Brandt

Ingolstadtin sosiaalisen median kanavissa Niskanen on ollut läpi kauden vahvasti esillä eikä vähiten maajoukkuestatuksensa vuoksi. Niskanen on päässyt muun muassa kertomaan faneille kalakukoista (siirryt toiseen palveluun) tai oikeastaan kyvyttömyydestään valmistaa kuopiolaista perinneruokaa itse.

– Tykkään itse olla mukana kaikissa tuollaisissa hassutteluissa, ne piristävät omaa ja totta kai myös seuraajien arkea, Niskanen naurahtaa.

Kentällä Niskasen on pian alettava saamaan taas vastuuta ja tekemään tulosta, tai paikka maajoukkueessa maaliskuun MM-karsinnoissa ja myös kesän EM-kisoissa on uhattuna.

– Tavallaan huolettaa ja tavallaan ei. Ei maajoukkuekutsua auta stressata, se tulee, jos on tullakseen. Pääfokus on siinä, että pystyn vakiinnuttamaan pelipaikan Ingolstadtissa, mikä nostaisi omia osakkeita. Maajoukkuepelit ovat älyttömän siistejä ja totta kai haluan olla aina mukana, mutta ei minulla ole mitään ekstrapaniikkia. Siitä ei ole mitään hyötyä, Niskanen miettii.

Keskiviikkoiltana Ingolstadt pelasi Hallescherin kanssa 1–1-tasapelin. Niskanen istui koko ottelun vaihtopenkillä.

Lue myös:

.
.