Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Kiristyneet maahantulorajoitukset aiheuttavat päänvaivaa Rovaniemen MM-rallille – järjestäjien pitää vakuuttaa viranomaiset ennen kuin kisa on varma

Arctic Rally Finlandin hintalappu järjestäjille on viidesosa Jyväskylän MM-rallin kustannuksista. Talvirallin rahat ovat jo koossa, mutta päänvaivaa aiheuttavat kiristyneet matkustusrajoitukset.

Rallin MM-sarja
En rallybil susar fram i snön.
Rallikuljettaja Emil Lindholm toivoo pääsevänsä osallistumaan rallin MM-osakilpailuun 26.-28.2. Rovaniemellä.Meritapis/Merita Mäkinen

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Rovaniemellä ajetaan helmikuun viimeisenä viikonloppuna MM-ralli, josta odotetaan helpotusta Lapin pääkaupungin matkailukriisiin.

Tapahtuman budjetti on miljoona euroa eli suunnilleen viidesosa Jyväskylän MM-rallin budjetista. Osakilpailu tuo Rovaniemelle noin 15 00 henkilöä.

Rallin MM-osakilpailun järjestelyistä vastaa autourheilun kattojärjestö AKK Sports Oy. Muutamia päiviä ennen MM-osakilpailun varmistumista tapahtuman järjestelykuluista puuttui noin puolet, mutta vaje saatiin paikattua, kun yhteistyökumppaneiksi saatiin yksittäisiä rahoittajia ja Rovaniemen kaupunki.

– Täytyy sanoa, että rahoitus saatiin aika nopeasti järjestymään. Nämä tietyt palaset mahdollistivat, että päästiin liikkeelle. Tietysti Rovaniemen kaupunki on siinä suurimmassa roolissa, kertoo AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter.

Koronapandemian jatkuessa myös Rovaniemen helmikuisessa MM-rallissa noudatetaan tiukkoja rajoituksia.

Tapahtumaan on suunniteltu marraskuussa järjestetyn Levin alppihiihdon maailmancupin kaltaisia korona-ajan terveysturvallisuusratkaisuja. Kansainvälisellä autoliitolla FIA:lla on myös omat korona-ajan turvamääräyksensä.

Keskiviikkona voimaan astuneet uudet maahantulorajoitukset (siirryt toiseen palveluun) aiheuttavat vielä päänvaivaa Rovaniemen MM-rallin kisajärjestäjille.

Järjestäjien täytyy vielä vakuuttaa ministeriö, sekä terveys- ja rajaviranomaiset siitä, että tapahtuma on turvallinen paikalliselle väestölle ja maahan saapuminen on nykyisten rajoitusten mukaan mahdollista.

Riku Bitterin mukaan järjestelyissä eletään nyt hektistä aikaa.

– Lupapapereita ollaan lähettämässä näinä päivinä. Tietysti olisi hyvä, jos rajalla tapahtuvat testaukset toimisivat, kun alkaa väkeä tulla. Se olisi meillekin helpotus, Bitter sanoo.

Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Riku Bitter työhuoneessaan.
AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter vakuuttaa, että kisojen talous on kunnossa.Miki Wallenius / Yle

Taloustukea MM-rallille rakkaudesta ralliin ja Lappiin

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kolhaissut Lapissa eniten juuri Rovaniemeä, missä matkailualan tappiot ovat satoja miljoonia euroja. Rovaniemen kaupunki tukee MM-rallitapahtumaa taloudellisesti sadoilla tuhansilla euroilla.

– Puhutaan kuntataloudessa isohkoista summista. Tämä on satsaus, joka kaupungin tai minkä tahansa kaupungin kannattaa satsata. Tämä on myös investointi koronan jälkeiseen matkailuun, Rovaniemi ja Lappi hyötyvät tästä laajasti, vakuuttaa Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

MM-osakilpailun taloudellisesta tuesta päättää helmikuun alussa kaupunginhallitus. Kaupungin rahoituksen lisäksi rallitapahtumaa on tukemassa yksityisiä tahoja.

Lue myös: Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Yksi suurimmista tukijoista on pohjoispohjanmaalainen yksityisyrittäjä Markku Rautio. Hän on aina ollut kiinnostunut kaikesta autourheilusta, mutta innostui rallista todenteolla vuosi sitten ja ryhtyi tukemaan virolaista rallikuljettajaa Egon Kauria.

Ralliautoilun sponsori.
Yrittäjä Markku Rautio lähti tukemaan MM-rallia rakkaudesta Lappiin.Markku Rautio

Rautio sai puhelinsoiton ystävältään, Arctic Lapland Rallyn puuhamies Heikki Poraselta vain vajaa viikko ennen tämän vuoden Tunturirallin alkua. Poranen pyysi useita siltaurakoita Lapissa tehnyttä Rautiota mukaan kisojen taloustalkoisiin.

Markku Rautiolla on ollut mökki Lapissa vuosikymmeniä ja silta-alan rakentaminen työllisti aikoinaan yritystä pohjoisessa 15 vuotta.

– Ryhdyin tähän rakkaudesta Lappiin, olen aina tykännyt Lapista. Lappi on paljon mulle antanut ja siellä on paljon ystäviä vuosien varrelta. Näin viime syksynä, että Rovaniemi valitettavasti on matkailussa pahin väliinputoaja ja muut saa osansa kotimaan matkailusta.

Raution ehtona yhteistyölle oli, että Rovaniemen kaupunki lähti tukemaan tapahtumaa myös taloudellisesti.

Lapin matkailulle jättipotti kriisin keskellä

Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan rallin MM-osakilpailu tuo Rovaniemen talousalueen yrittäjille miljoonien myynnin. Se on aiempaan talven matkailutuloon verrattuna pieni helpotus, mutta toisi uskoa tulevaisuuteen ja valoa pimeään tunneliin.

Matkailulle runsaasti tuloja MM-rallista.
Sanna Kärkkäinen odottaa MM-rallilta Rovaniemeläisille yrittäjille sievoista rahapottia.Antti Mikkola / Yle

– Tässä vaiheessa koronaa se on äärimmäisen kriittisen tärkeä, kun tilanne on se, että kassoihin ei tule tällä hetkellä rahaa matkailusta, Kärkkäinen laskee.

Rovaniemelle saapuu pari tuhatta henkilöä ja viipymä on Kärkkäisen mukaan yllättävän pitkä, jolloin majoitusvuorokausia kertyy ja aluetalous hyötyy.

Lue myös:

Nämä asiat asiantuntija nostaa esiin Monte Carlon MM-rallista: Rovanperän rauhallisuus teki vaikutuksen, Toyotan menestysviikonlopussa Latvalalla pieni rooli

Kaikki MM-rallikaudesta! Tästä artikkelista löydät kisakalenterin ja lähetysajat – samalla voit esittää oman “Ralli-Mitäh?!” -kysymyksesi!

Suomessa ajetaan tänä vuonna kaksi MM-rallia – tuore tallipäällikkö Latvala hehkuttaa olosuhteita: "Jos kaikki menee hyvin, siinä voi olla jatkumoa"

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Nyt se on varmaa: Rovaniemellä ajetaan helmikuun lopussa Suomen ensimmäinen MM-talviralli – "Haastava ja luminen kisa tulossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat