Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros

Naisleijonien Suonpää vaihtoi tappioputkessa rämpimisen Ruotsin mestaruuskamppailuun – kuittailee pistekuningattarelle: "Hän huutaa minulle, että olen huono ja minä huudan takaisin"

Kun Leksandin mahdollisuudet SDHL:n pudotuspeleihin muuttuivat teoreettisiksi, seuran maalivahti Eveliina Suonpää siirtyi huippujoukkue Brynäsiin.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Eveliina Suonpää siivoaa lunta maalin edustalta mailallaan MM-kotikisoissa.
Maalivahti Eveliina Suonpää pelaa kolmatta kauttaan Ruotsin pääsarjassa. Brynäs on kolmas joukkue, jota hän SDHL:ssä edustaa.Tomi Hänninen

Eveliina Suonpään, 25, ura on ollut huippumaalivahdiksi poikkeuksellinen. Suonpää on pelannut urallaan vain kerran mestaruudesta seurajoukkueessa. Tämä tapahtui kaksi vuotta sitten Ruotsin naisten jääkiekon pääsarjaa SDHL:ää pelaavassa Linköpingissä. Joukkue johti finaalisarjaa jo 2–0, mutta kestomenestyjä Luulaja punnersi voiton kolmesta seuraavasta ottelusta ja voitti mestaruuden.

Nyt Suonpää pääsee tavoittelemaan toista kertaa menestystä. Suomalainen pelasi alkukauden Leksandissa. Sarjan kärkipään joukkue Brynäs kuitenkin tarjosi paikkaa loppukaudeksi vain kaksi päivää ennen siirtotakarajan umpeutumista. Leksandin pudotuspelimahdollisuudet olivat käytännössä karanneet tammikuun alussa, joten Suonpää tarttui tarjoukseen ja allekirjoitti sopimuksen tammikuun puolivälissä.

Suonpää pakkasi Leksandin-kodistaan, lomakylän mökistä, tarpeellisimmat tavarat mukaansa muutamassa päivässä ja muutti noin 140 kilometriä Leksandista itään, Gävleen.

Naileijonien Eveliina Suonpää kuvassa.
– Olen aika usein pelannut sellaisissa joukkueissa, jotka taistelevat sarjapaikasta. Nekin ovat henkisesti kovia pelejä, kun pelataan sarjassa säilymisestä, Naileijonien Eveliina Suonpää kertoo.Tomi Hänninen

Jo ensimmäisissä harjoituksissa Brynäsin pelaajien tempo ja asenne tekivät häneen vaikutuksen.

– Kaikesta huomaa, että täällä ollaan menossa oikeasti päätyyn saakka. Se on tosi kivaa ja tuo intoa tekemiseen ihan eri tavalla, Suonpää kertoo Yle Urheilulle.

Sarjassa toisena oleva Brynäs on tehnyt SDHL-joukkueista eniten maaleja. Joukkueeseen kuuluu maajoukkuetason pelaajia Ruotsista, Suomesta, Tshekistä, Itävallasta ja Sveitsistä.

Suonpäätä joukkueen harjoituksissa puskee eteenpäin erityisesti sveitsiläistaituri Lara Stalder, jonka suomalaisvahti tuntee usean vuoden takaa.

Stalder teki viime kaudella eniten pisteitä SDHL:ssä. Kauden päätteeksi pistekuningatar kirjoitti historiaa, kun hänet äänestettiin sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi (siirryt toiseen palveluun). Palkinto jaettiin ensi kertaa SDHL:ssä.

Lara Stalder (oikealla) puhuu mikrofoniin. Livia Altmann istuu vakavana vieressä.
Lara Stalderiin (oik.) Suonpää tutustui, kun kaksikko pelasi samassa joukkueessa ensin Minnesota-Duluthin yliopistossa ja myöhemmin Linköpingissä SDHL:ää.Jean-Christophe Bott/AOP

Suonpää ja Stalder kilpailevat harjoituksissa jatkuvasti.

– En todellakaan halua, että hän tekee minulle maaleja. Kun olemme yhdessä jäällä, hän huutaa minulle, että olen huono ja minä huudan takaisin, että hän on. Se on sellaista piikittelyä koko ajan, Suonpää nauraa.

Piikittelystä huolimatta Suonpää antaa myös reilusti tunnustusta joukkuekaverilleen.

– Hän opiskelee peliä koko ajan. Lara on yksi fiksuimmista pelaajista ja tosi hyvä maalintekijä.

11 ottelun tappioputki vei syviin vesiin

Suonpään aika Brynäsissä alkoi erinomaisesti. Ensimmäisestä ottelusta MODOa vastaan irtosi 4–1-voitto. Seuraava peli sarjakärki Luulajaa vastaan oli hyvin tasainen, mutta lopulta pohjoisen joukkue oli 2–1-lukemin parempi voittomaalikisan jälkeen. Molemmissa otteluissa Suonpää torjui 25 kertaa.

– Minun mielestäni peli Luulajaa vastaan osoitti, että meillä ei ole mitään hätää. Meillä oli paremmat maalipaikat kuin heillä. Koen, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa Luulaja pudotuspeleissä, mutta vielä ei saa ajatella liikaa eteenpäin.

Brynäsillä on loppukauteen kolme maalivahtia, mutta Suonpään voi odottaa saavan reilusti peliaikaa. Toisin oli alkukaudesta Leksandissa, kun hän jakoi torjuntavastuun liki tasan Amanda Johanssonin, 19, kanssa.

Tämä näytti ulkopuoliselle erikoiselta, sillä Suonpää on kaksikosta selvästi kokeneempi ja hän oli kaksi vuotta Linköpingissä ykkösvahti. Johansson oli pelannut ennen kuluvaa kautta vain 19 ottelua Ruotsin pääsarjassa. Pääosin hän on torjunut sarjatasoa alempana Damettanissa.

– Totta kai toivoin, että olisin saanut pelata enemmän. Siinä oli totuttelemista, kun en päässyt valmistautumaan jokaiseen peliin samalla tapaa. Mutta täytyy sanoa, että Amanda on tosi hyvä maalivahti. Hän työnsi minua eteenpäin.

Eveliina Suonpää torjumassa Suomen maalilla sveitsiläispelaajan vetoa.
Suonpää pelasi kaksi viime kautta Linköpingin joukkueessa. Suomalaisvahti olisi halunnut jatkaa seurassa, mutta Linköpingin ei tarjonnut suomalaiselle jatkoa.Emil Hansson/AOP

Kun Suonpää valitsi kesällä joukkuetta, hän päätyi Leksandiin hyvien olojen vuoksi. Suomalaista houkutti myös se, kuinka 6 000 asukkaan pikkukaupunki elää ja hengittää jääkiekkoa.

Leksandin kiekkohulluus kääntyi rankaksi, kun joukkueen pelit alkoivat mennä kehnosti heti alkukaudesta. Viidestä ensimmäisestä pelistä Leksand hävisi neljä. Syyskauteen mahtui myös kaksi pitkää tappioputkea, joista viimeisin, 11 ottelun putki päättyi vasta siirtotakarajan umpeuduttua.

– Täytyy myöntää, että kävin jossain kohtaa aika syvissä vesissä, kun jääkiekon ympärillä ei ollut hirveästi muuta. Se oli koko elämä ja sitä mietti aika paljon.

Tappiokierteessä Suonpäätä auttoi jäähallilla maalivahtivalmennus, jota suomalainen kiittelee suuresti. Suonpää pystyi irrottautumaan muun joukkueen toiminnasta ja keskittyä oman tekniikkansa kehittämiseen.

Vapaa-ajalla maalivahti irrotti ajatuksiaan jääkiekosta muun muassa kävelyillä järven rannalla ja uudella harrastuksella, virkkaamisella.

Nyt Suonpää näkee torjuntavastuun jakautumisen valoisankin puolen.

– Olihan se pieni helpotus, että pääsin välillä katsomaan sivusta ja näin, ettei kaikilla muillakaan niin helppoa ole, hän naurahtaa.

Maalivahdeilla kova kilpailutilanne MM-kisakoneeseen

Suomi on tunnettu maailmalla vuosia mainioista maalivahdeistaan. Nyt kilpailu myös naisten maajoukkueen torjujan paikoista käy todella kuumana.

Maajoukkueen konkarit Suonpää, Meeri Räisänen ja Noora Räty ovat kunnossa ollessaan vahvoja ehdokkaita MM-kisoihin, joiden on määrä alkaa huhtikuun seitsemäs päivä Kanadassa. Kolmikkoa haastavat kuitenkin Suonpäätä muutaman vuoden nuoremmat vahdit, kuten Ilveksen Anni Keisala.

– Minusta tämä on tosi hieno tilanne. Aikaisempina vuosina kilpailu ei ole ollut läheskään näin kovaa. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että pääsee maajoukkueeseen ja niin sen pitäisikin olla, Suonpää sanoo.

31-vuotias Räty on torjunut maajoukkueessa 2000-luvun alkupuolelta asti ja ollut vuosia selkeä ykkösvahti Naisleijonissa.

Suonpään pitkän aikavälin tavoite on nousta maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi. Ajatusmaailma sen toteuttamiseksi on muuttunut vuosien kuluessa.

– Kun pelasin Suomessa, keskityin enemmän siihen, olenko tarpeeksi hyvä maajoukkueeseen. Nyt seurajoukkueen merkitys on kasvanut. Teen täällä parhaani ja minut valitaan, jos valitaan. Se on helpottanut itseäni.

Noora Räty onnittelee Eveliina Suonpäätä voittopelistä MM-kotikisoissa 2019.
Eveliina Suonpää (vas.) torjui kakkosmaalivahtina MM-kotikisoissa keväällä 2019. Noora Räty (oik.) tilkitsi Naisleijonien maalia valtaosassa pelejä.Tomi Hänninen

Koronarajoitusten vuoksi Naisleijonien leiritykset ovat jääneet vähiin kuluvalla kaudella. Edellisen kerran joukkue kokoontui marraskuussa Kuortaneella. Tuolloin yksi pelaaja sairastui koronaan, minkä seurauksena Ruotsissa pelaavat maajoukkuetähdet jäivät Suomeen karanteeniin ennen matkustamista takaisin länsinaapuriin. Karanteenin aikana SDHL:n sarjapelit pyörivät.

Nyt maajoukkueen suunnitelmissa on järjestää leiri helmikuussa. Pelaajavalintoja ei ole vielä julkistettu, mutta leirin ajankohta on Ruotsissa pelaaville hieman ongelmallinen. Leirityksen jälkeen SDHL:n runkosarja on loppusuoralla ja pudotuspelit alkamassa.

– Aika ilkeä paikkahan se on niille Ruotsissa pelaaville, jotka valitaan joukkueeseen, jos tulee karanteenia ennen matkustamista takaisin. Uskon kuitenkin, että jos leiri järjestetään, siellä on otettu korona-asiat huomioon ja hoidetaan homma himaan tällä kertaa.

Juuri nyt Brynäsin vire näyttää siltä, ettei Suonpään uran toista mestaruuskamppailua voi estää juuri muu kuin huono tuuri.

Lue myös:

Leijonat pelaa EHT-kiekkoa Venäjällä, Naisleijonat ei pääse edes Vierumäelle koronatilanteen takia – naiset ehtivät kokoontua ehkä vain kerran ennen MM-kisoja

Naisleijonien joulukuun EHT on peruttu, mutta joukkue pyrkii järjestämään oman leirityksensä kotimaassa – helmikuun tapahtuma jää näillä näkymin välistä

"Ronja, voisitko olla hetken hiljaa" – valmentajien on ollut vaikea ymmärtää ADHD:sta kärsivän Ronja Savolaisen käytöstä, silti hänestä tuli yksi maailman parhaista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat