Hyppää sisältöön

Satoja ulkomaalaisia on tulossa Suomeen rallin MM-sarjan takia, vaikka raja on lähes kiinni – nämä asiat ratkaisevat urheilutapahtumien kohtalon

Rajavartiolaitos päättää, mitä urheilutapahtumia Suomessa saa järjestää tiukentuneiden maahantulorajoitusten takia.

Rovaniemellä on tarkoitus ajaa MM-rallin osakilpailu helmikuun lopussa. Kuva: Tunturiralli

Kiristyneiden maahantulorajoitusten takia urheilutapahtumien järjestäminen Suomessa on hankaloitunut.

Suomessa otettiin keskiviikkona käyttöön uusia maahantulorajoituksia, että koronatilannetta saataisiin hillittyä. Rajanylitysten määrät on tarkoitus painaa 30 päivän ajaksi mahdollisimman alas.

Uusien rajoitusten takia esimerkiksi Rovaniemelle helmikuun lopuksi suunniteltu MM-rallin osakilpailu tarvitsee vielä hyväksynnän viranomaisilta. Rallin MM-sarjassa osallistujia on ympäri maailmaa ja henkilöstöä yli tuhat.

Rovaniemen osakilpailun kohtalosta päättää Suomen Rajavartiolaitos, joka tekee yhteistyötä Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Suomen olympiakomitean kanssa. Nämä linjaavat, keiden urheilijoiden on välttämätöntä päästä Suomeen rajoitusten aikana.

Käsittely vielä kesken

Rovaniemen MM-osakilpailun tekemä hakemus on Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntijan Tomi Kivenjuuren ja hänen muutaman kollegansa käsittelyssä. Kivenjuuren mukaan päätös MM-rallin kohtalosta tehdään todennäköisesti ensi viikolla.

Tapahtuman järjestämisen avainasemassa ovat keskustelut paikallisten tartuntatautilääkäreiden kanssa. Osapuolten pitää sopia tarkasti koronaturvallisuusjärjestelyistä.

– Kun terveysturvallisuussuunnitelma on tehty hyvin, asia etenee suhteellisen rivakasti, Kivenjuuri kertoo menettelystä.

Miltä tällä hetkellä vaikuttaa, ajetaanko Rovaniemellä MM-rallia?

– Hakemuksen käsittely on kesken. Meillä ei ole vielä kaikkia tarvittavia lausuntoja. En ota kantaa keskeneräiseen asiaan, Kivenjuuri sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto painottaa myös tapahtuman koronasuunnitelman tärkeyttä.

– Katsomme, että se on riittävällä tasolla. Voi olla, että kiristyneen yleisen linjauksen takia meidänkin tulkintalinja tiukkenee.

Jos osakilpailu järjestetään, saattaa se Kivenjuuren mukaan tarkoittaa entistä tiukempia rajoituksia.

– Yleisön paikalle pääsyä ainakin rajoitetaan. Tämän tyyppisiä rajoituksia on tiedossa, mutta ne ovat varmasti tulleet jo tutuksi vuoden aikana.

"Järjestäjillä on valmiudet"

Rovaniemellä terveysviranomaiset ovat valmistelleet turvallisuusohjeistuksen, jota Lappiin saapuvan rallikansan tulee noudattaa.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoo, että keskeisenä tekijänä ovat useat koronatestit.

– Ennakkotestit tehdään enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa sekä maahan saapuessa. Ja jos henkilö viipyy Suomessa yli kuusi vuorokautta tehdään kolmas testi.

Broaksen mukaan lähtökohta on se, että kaikki kilpailun osallistujat ja myös media ovat kuplassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että rallin järjestäjillä on valmiudet toteuttaa nämä järjestelyt. Järjestäjä on myös palkannut koronavalmiuspäällikön, jonka tehtävä on ohjeiden noudattamisen valvominen.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas. Kuva: Yle

Rajavartiolaitoksen erityisryhmä on jo hyväksynyt uusien rajoitusten aikana yhden merkittävän urheilutapahtuman Suomeen: Lahdessa ja Vuokatissa järjestettävät nuorten MM-hiihdot.

Tomi Kivenjuuren mukaan helmikuun alkupuolen nuorten kisoissa on käytössä samankaltaiset turvallisuusjärjestelyt, mitkä olivat esimerkiksi viime viikonloppuna Salpausselän maailmancupissa.

– Siellä oli järjestelyt, jotka toimivat ison joukon tapahtumassa. Siksi käsittely oli suhteellisen jouheva.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen arvioi Yle Urheilulle, että nuorten MM-kisoissa on yhteensä 1200–1500 henkilöä. Kisat piti alun perin järjestää Puolassa.

– Olemme hyvillämme siitä, että meihin otettiin yhteyttä. Lahden ja Vuokatin kisaorganisaatiot nauttivat luottamusta.

Hämäläisen mukaan tapahtuman järjestäminen on tärkeää Suomen lumiurheilulle ja kansainvälisille tapahtumille. Turvallisuus on etusijalla.

– Missään tapauksessa kisajärjestelyillä ei haluta vaarantaa kansallista, alueellista tai paikallista terveysturvallisuutta. Toimimme terveysviranomaisten kanssa tiiviissä yhteistyössä. Marssijärjestys menee terveysturvallisuuden suunnasta.

Salpausselän ennakkoseulonnassa tuli ilmi kaksi koronatartuntaa.

Lue myös:

.
.