Hyppää sisältöön

Kommentti: Vastenmielisesti siirron halunnut Dubois raotti matolaatikkoa, jota ei saa avata enempää – tai sitten jääkiekolle käy kuin jalkapallolle

NHL-seurat ovat kovilla nuorten siirtopyyntöjen kanssa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Columbus Blue Jacketsin seurapomo Jarmo Kekäläinen toivotti Pierre-Luc Duboisin tervetulleeksi seuraansa varaustilaisuudessa vuonna 2016. Kuva: Dave Sandford/NHLI via Getty Images

Enää ei ollut kyse yksittäisen pelaajan yksittäisestä siirtopyynnöstä, vaan rumasta tavasta, jolla tapaus pelaajan toimesta hoidettiin.

Columbuksen Pierre-Luc Dubois, 22, oli ilmoittanut agenttinsa välityksellä vuodenvaihteessa seurajohdolle halunsa tulla kaupatuksi. Jo siirtopyyntö itsessään oli murskaava isku Jarmo Kekäläisen johtamalle seuralle: pois halusi pelaaja, jonka Kekäläinen itse oli neljä vuotta takaperin koko varaustilaisuuden kolmantena pelaajana varannut.

Seuralle käänsi selkänsä pelaaja, jota päävalmentaja John Tortorella oli isällisin ottein kolmen vuoden ajan kasvattanut. Dubois’ilta vaadittiin paljon, mutta myös vastuuta annettiin. Pelaaja oli kolmen vuoden aikana noussut NHL:n keskushyökkääjäeliittiin, mistä viimeisimpänä todisteena toimi erinomaiset otteet syksyn pudotuspeleissä.

Tämä ei pelaajalle riittänyt.

NHL:n työehtosopimus on kuitenkin rakennettu tavalla, missä pelaajan pitää ansaita oikeus valita työpaikkansa. Niin sanottu vapaan agentin status napsahtaa pelaajalle vasta seitsemän pelatun kauden jälkeen tai vaihtoehtoisesti 27-vuotiaana. Vaikka tilanne oli Kekäläiselle vaikea, Dubois’n niin sanottu RFA-status antoi suomalais-GM:lle aikaa.

Tai sen piti antaa. Periaatteen tasolla Kekäläisellä oli kaksi vuotta aikaa ratkaista tilanne – siis pelaajan nykyisen sopimuksen verran.

Pierre-Luc Dubois halusi pois Columbuksesta. Kuva: Dave Reginek/NHLI via Getty Images

Dubois päätti kuitenkin iskeä hanskat tiskiin heti kättelyssä. Veltto ja haluton olemus läpi alkukauden kieli haluttomuudesta pelata seurassa enää päivääkään. Lopullisesti tilanne eskaloitui menneen viikon alkupuolella ottelussa Tampaa vastaan. Duboisin matelu ja suoranainen luovuttaminen sai päävalmentaja Tortorellan jänteen katkeamaan.

Tuolla hetkellä yli kahden erän ajan penkillä istunut Dubois menetti paitsi valmentajansa, myös koko pukuhuoneen.

Quebecissä syntynyt nuorukainen rikkoi itsekkään toiminnan kautta kaikkia niitä kirjoittamattomia sääntöjä, joiden nimeen lajissa on vuosikymmenien ajan vannottu. Neljännen vuoden NHL-pelaaja teki itsestään seuraa suuremman ja täysin itsekkäistä syistä.

Tuskin kukaan Blue Jackets-joukkueesta oli tuon Tampa-ottelun jälkeen valmis seisomaan Dubois’n rinnalla. Luovuttaminen koko joukkueen edessä oli kaikilla tavoin vastenmielinen teko.

Kekäläiselle ei episodin jälkeen jäänyt vaihtoehtoja, vaan liipaisimesta oli vedettävä välittömästi. Niinpä paria päivää myöhemmin Dubois matkusti Winnipegiin vaihdossa Patrik Laineeseen ja Jack Rosloviciin.

Dubois sanalla sanoen pakotti Kekäläisen tekemään ratkaisun tässä ja nyt. Pelaaja tiesi olevansa seuran suomalaispomon armoilla sen suhteen, mihin ja milloin tämä mahdollisesti tulisi siirretyksi. Dubois kuitenkin pakotti Kekäläisen toimimaan välittömästi omalla toiminnallaan.

Kyse on yksittäisestä tapauksesta, mutta silti jäin miettimään: onko häntä alkamassa heiluttaa koiraa NHL:ssä?

Jarmo Kekäläinen on Columbus Blue Jacketsin General manager. Kuva: AOP

Toki esimerkkejä löytyy toisenlaisiakin.

Myös Columbukseen kaupattu Laine oli tyytymätön eloonsa edellisessä seurassaan, mutta tämä hoiti hommansa tyylillä loppuun asti paitsi jäällä, myös sen ulkopuolella. Laineen viimeiseksi peliksi Winnipegissä jäänyt kauden avausottelu Calgarya vastaan oli Tampereen miehen huima näytös.

Kun Laine palaa aikanaan Winnipegiin, yleisö tulee osoittamaan kansansuosikille suosiotaan seisten.

Kun Pierre-Luc Dubois palaa aikanaan Columbukseen, avauserän ensimmäisellä mainoskatkolla on turha odotella videokuutiolle kiitosvideota tai katsomosta raikuvia aplodeja Jarmo Kekäläinen ei tule laittamaan tikkua ristiin kiittääkseen Duboisia. Sama oli pelin henki aikanaan Columbuksesta Nashvilleen samanlaisissa tunnelmissa kaupatun Ryan Johansenin kanssa.

Asiat voi hoitaa monella tavalla.

Kekäläisen ja monen muun NHL-GM:n huolta ja ärtymystä tämän kaltaisista tilanteista on helppo ymmärtää. Elämme hektisessä individualismin ajassa, missä nuoret pelaajat tietävät arvonsa paremmin kuin koskaan aiemmin lajin historiassa. Tämä tuntuu johtavan erilaisiin selkkauksiin ja siirtopyyntöihin yhä useammin.

Hyvin erikoisena voidaan pitää tilannetta, missä esimeriksi kesän 2016 varaustilaisuuden kolmesta kärkivarauksesta kaksi on kaupattu alle viisi vuotta näiden varaamisesta – siis Laine (2.) ja Dubois (3.)

Myös neljäntenä tuona kesänä varattu Jesse Puljujärvi pyysi ennen paluutaan Edmontoniin Oilersilta siirtoa. Kaukana ei siis oltu tilanteesta, missä neljästä kärkivarauksesta kolme olisi tullut kaupatuksi alle viidessä vuodessa. Muista suomalaispelaajista ainakin Dallasin siirtolistalle aiemmin laittama Julius Honka pyysi jo takavuosina siirtoa pois seurasta.

Winnipegin Sami Nikukin oli viime kauden aikana melko kypsä tilanteeseensa seurassa ja valmis käytännössä pyytämään pelaajakauppaa muualle.

Patrik Laine päätti Winnipeg-pestinsä tyylillä. Kuva: Getty Images

Eikä kyse ole vain suomalaisista.

Laineen kanssa Columbukseen kaupattu Jack Roslovic oli tehnyt jo tovi sitten tiettäväksi seurajohdolle, ettei aio pelata Jetsille enää otteluakaan. Lias Andersson, ruotsalainen ykköskierroksen varaus (7.) kesältä 2017, turhautui tilanteeseensa New Yorkissa, pyysi siirtoa ja sai sen Los Angelesiin.

Hieman aiemmin muun muassa sellaiset nimekkäät pelaajat kuin Jonathan Drouin, Jacob Trouba ja Brandon Perlini pyysivät pois siirtoa seuroistaan.

Huomionarvoista on, että kaikki yllä mainitut pelurit ovat ykköskierroksen varauksia – ja kaikki olivat pyyntöhetkellä niin sanottuja rajoitettuja vapaita agentteja. Oikeudet olivat siis seuralla, jotka pahimmassa tapauksessa voisivat vaikka istuttaa pelaajia kotona, jos yhteistä säveltä ei löydy.

Tästä esimerkiksi Kekäläinen onkin usein puhunut.

Seitsemän vuoden ajan Columbuksen urheilupuolta johtanut Kekäläinen on muistuttanut, että silloin kun seuroilla on valtit käsissään, niitä pitää myös käyttää. Kekäläisen mukaan seurojen ei pitäisi sääliä RFA-statuksen pelaajia, koska eivät nämäkään sääli seuroja vapaan agentin paperit saadessaan.

Taas kerran Kekäläistä on helppo ymmärtää.

Pelaajat ovat vapaan agentin statuksen saatuaan täysin oikeutettuja mittaamaan arvonsa markkinoilla ja ottamaan sopimuksen, jonka parhaaksi itselleen katsovat, tietenkin. Mutta jos pelaajat alkavat jo parikymppisinä tanssittaa seuroja, GM:t ja rahakirstua vartioivat omistajat ovat helisemässä.

Pierre-Luc Dubois katsoi viimeisen Columbus-ottelunsa kaksi erää katsomosta. Sen jälkeen hänet kaupattiin. Kuva: Getty Images

NHL:n suurin vahvuus jo pitkään on ollut kilpailun tasaisuus. Varausjärjestelmät ja palkkakatot on rakennettu niin, että seurat pääsisivät lähtemään kisaan mahdollisimman tasapuolisista lähtökohdista. Ja näin on toden totta ollut. Toisin kuin vaikkapa jalkapallon suursarjoissa, mestari vaihtuu alati eikä pohjalta huipulle nousukaan ole NHL:ssä lainkaan tavatonta.

Nämä ovat NHL:lle korvaamattoman tärkeitä arvoja, koska kukaan ei halua NHL:stä Valioliigan kaltaista muutaman suurseuran kultapossukerhoa, missä varastetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille.

Siksi etenkin Dubois’n tapaus iski tajuntaan kovalla voimalla.

On vähintäänkin huolestuttava trendi, kun nuori ykköskierroksen varaus pyrkii ohjailemaan seurajohtoa. Ei seurojen tietenkään rajoitettuja vapaita agentteja tarvitse ilmaiseksi toisaalle päästää, mutta siitäkin huolimatta etenkin pienten markkinoiden seuroille trendi on hälyttävä.

Esimerkiksi Winnipeg ja Columbus eivät ole millään muotoa seksikkäitä kaupunkeja. Se näkyy siinä, miten vaikea tällaisten seurojen on saada vapaita agentteja haaviinsa. Hommalta putoaa kuitenkin pohja pois, mikäli hyvä varaus- ja kehitystyökin valuu hukkaan.

Toki on tilanteita, missä eripura on molemminpuolista ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää tilanteen laukaisu pelaajakaupalla, mutta yleisellä tasolla pidän huolestuttavana sitä ajatusmallia, missä nuori pelaaja hakee ratkaisua vaikeaan tilanteeseen tai puuttuvaan jääaikaan automaattisesti siirtopyynnöllä.

Elämä ei toimi niin, ei jääkiekossa eikä sen ulkopuolella.

On vähintäänkin huolestuttava trendi, kun nuori ykköskierroksen varaus pyrkii ohjailemaan seurajohtoa.

Urheilumaailma ja jääkiekko sen mukana elävät aikoja, jossa nuoruutta palvotaan ennennäkemättömällä tavalla ohi iän tuoman kokemuksen. Siitäkin huolimatta, että nuori ikä ja vähäinen kokemus korreloivat NHL:ssä edelleen esimerkiksi Stanley Cup-voittojen kanssa erittäin huonosti.

Nuoruudenpalvonta näkyy erityisen hyvin juuri varaustilaisuuksien ympärillä. Kirkkaimmat huomisen tähdet tunnistetaan jo kaukaa – palvonta ja jalustalle nostaminen alkaa jo ennen ajokortti-ikää.

Onko tämä syy siihen, miksi häntä on aiempaa halukkaampi koittamaan, saisiko se koiran liikkeelle?

Ei pelaajan varanneesta seurasta voi kuitenkaan vankilaa kenellekään tehdä. Toivoa silti sopii, että jääkiekko välttäisi sen sudenkuopan, mihin esimerkiksi jalkapallo on vajonnut. Kansainvälisessä jalkapallossa sopimuksia ei olla kunnioitettu vuosikausiin, eikä lajiyhteisö osaa enää edes tuomita täysin moraalitonta toimintakulttuuria.

Koripalloliiga NBA on toinen esimerkki siitä, miten häntä on ohjaillut koiraa jo pidemmän aikaa.

NHL:n vahvuus perustuu kilpailun laajaan tasoon ja siihen, että varaamalla ja pelaajia itse kehittämällä voi voittaa Stanley Cupin. Kaikesta, mikä liittyy tasa-arvoon kilpailussa, pitäisi pitää kaksin käsin kiinni.

Isoa kuvaa siitä, onko käsillä jokin suurempi siirtopyyntöjen aalto, on vaikea vielä vetää. En kuitenkaan lähtisi avaamaan matolaatikkoa, jota Pierre-Luc Dubois yritti raottaa. Kun tuo laatikko napsahtaa kunnolla auki, paluuta ei ole – ja siitä maksaa koko jääkiekko.

Lue myös:

Viisi suomalaista maalasi NHL:ssä – maalipörssiä johtavan Rantasen maaliputki jo kuuden ottelun mittainen, Koivulla onnistunut Columbus-debyytti

Patrik Laine kertoo Yle Urheilulle ajatuksensa sopimuksesta ja tulevaisuudesta uudessa seurassa – "Olen avoin jatkamaan Columbuksessa"