Hyppää sisältöön

Useampi ranskalaispelaaja sykähdyttää Naisten Liigan pistepörssin kärkipaikoilla – "Ulkopuolisen silmin näyttää ehkä hieman erikoiselta"

HIFK:n valmentaja Saara Niemi junaili kolme ranskalaispelaajaa joukkueeseensa. Asetelmasta hyötyvät nyt kaikki: seura, pelaajat ja Ranskan maajoukkue.

HIFK:n Clara Rozier (vas.) ja Emmanuelle Passard viihtyvät Suomessa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Clara Rozier katselee Helsingin Taka-Töölössä lumista maisemaa.

– Kaipaan kotimaastani vain vuoristoa, mutta ei sen puuttuminen juuri haittaa, Rozier tuumii.

Alppimaisemista viime vuonna Suomeen tullut Rozier on sopeutunut erinomaisesti Helsinkiin. Hän on saanut täältä juuri sitä, mitä halusi. Ja niin on myös moni hänen maannaisensa. Sen voi huomata jo tilastoja vilkaisemalla: Naisten liigan pistepörssin kärkipäästä löytyy useampi ranskalainen.

Mistä oikein on kysymys? Miksi ranskalaispelaajat loistavat Suomen pääsarjassa?

– Se saattaa ulkopuolisen silmin katsottuna näyttää ehkä hieman erikoiselta, HIFK:n valmentaja Saara Niemi naurahtaa.

Niemellä oli vahvasti sormensa pelissä ranskalaispelaajien tuomisessa Suomeen. Vuonna 2010 Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) käynnisti projektin, jonka tarkoituksena oli kehittää naisten jääkiekkoa maissa, jotka olivat neljän valtamaan alapuolella IIHF:n rankingissa. Kanadan, USA:n, Suomen ja Ruotsin lisäksi naisten lätkä kaipasi kipeästi muita maita nostamaan lajin tasoa.

Niemestä tehtiin yksi projektin urheilulähettiläistä. Hänen kohdemaakseen valikoitui Ranska. Niemi tutustui Ranskan maajoukkueen pelaajiin ja valmentajiin, seurasi heidän leiri- ja kisatapahtumiaan ja auttoi kokemuksellaan toiminnan kehittämisessä.

– Pelaajien kärkipää oli jo silloin laadukas, mutta aika kapea, Niemi kertoo.

Clara Rozier on tehnyt Naisten liigassa tehot 10+15=25. Hän on sarjan pistepörssissä sijalla yhdeksän. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Lätkälähettiläs Niemi teki työtään Ranskan joukkueen kanssa vuosina 2012-2014. Yksi Ranskan suurista unelmista täyttyi vuonna 2019, kun maa pelasi ensimmäistä kertaa naisten MM-kisojen ylimmällä tasolla. Espoossa mitelty, suomalaisittain ikimuistoinen MM-turnaus oli myös lähtölaukaus sille, että ranskalaispelaajia alkoi tulla Suomeen.

Niemi ehdotti tuolloin Ranskan maajoukkueen valmennusjohdolle, että Suomi voisi olla pelaajien kehitykselle oiva paikka. Emmanuelle Passard, 29, ja Athéna Locatelli, 29, saapuivat pian kisojen jälkeen Niemen valmentamaan HIFK:hon. Rozier, 23, liittyi helsinkiläisseuraan tämän sarjakauden alussa.

Kaikki voittavat

Ranskalaisten meno on Naisten liigassa ollut hurjaa. Passard ja Rozier komeilevat pistepörssin kymmenen parhaan joukossa, kuten myös Turun Palloseurassa kiekkoileva Estelle Duvin, 23.

TPS:n Estelle Duvin on Naisten liigan pistepörssissä toisena tehoilla 18+22=40. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Heidän kotimaassaan naisten sarjan taso ei päätä huimaa, joten Ranskan kärkipelaajien halu tulla Suomeen on helppo ymmärtää.

– Täällä pelataan kovempaa ja nopeammin. Taitotaso on korkea. Peli on jokaisella osa-alueella parempaa kuin Ranskassa, Passard sanoo.

Asetelmasta hyötyvät kaikki: Naisten liiga saa laadukkaita pelaajia ja Ranskan avainpelaajat kehittyvät kovassa sarjassa. Suomen lisäksi muutamia maajoukkuepelaajia kiekkoilee myös Euroopan muissa sarjoissa, kuten Ruotsissa, ja Kanadan yliopistosarjassa. Ranskan joukkueen seuraava suuri tavoite on saavuttaa ensimmäistä kertaa paikka olympialaisissa.

– Tämä yhteistyö on ollut molemmille tahoille win-win-tilanne. Koen arvokkaana, että meillä on kansainvälistä kiekkokulttuuria joukkueessamme. Ja toki he ovat olleet isoja vahvistuksia nuorelle ryhmällemme, Niemi sanoo.

HIFK kustantaa ranskalaisvahvistusten asumisen Helsingissä, eikä pelaamisesta tarvitse maksaa mitään. Palkkatöiden tekeminen pelaamisen ohella ei ole korona-aikana ollut mahdollista, mutta pelaajat saavat Ranskan jääkiekkoliitolta apurahaa, jonka turvin eläminen onnistuu.

Tällä kaudella 35 (15+20) tehopistettä tehnyt Emmanuel Passard saatetaan nähdä HIFK:ssa myös jatkossa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Saara Niemi kertoo jo keskustelleensa ranskalaisten kanssa jatkosta HIFK:ssa. Ylisanat eivät ota loppuakseen, kun Niemi kehuu pelaajiaan. Ranskalaiset ovat paitsi kovia iskemään tehopisteitä myös pidettyjä joukkuekavereita.

– Vaikuttaa siltä, että joukkueen muut pelaajat ovat iloisia siitä, että olen täällä, Rozier kertoo.

– Viihdymme täällä todella hyvin. Kieli on tosin aika vaikea. Opettelemme muutaman sanan päivässä… joten ehkä parin vuoden päästä puhumme jo sujuvaa suomea, Passard sanoo hymyillen.

Lue myös: