Hyppää sisältöön

Lotta Haralalle kolmen kuukauden toimintakielto dopingrikkomuksesta: Aitajuoksijan antamasta dopingnäytteestä löytyi pieni määrä piristettä

Lotta Haralan elimistöstä löytyi pieni määrä piristettä elokuussa Espoon gp-kisan yhteydessä. Harala on kärsinyt rangaistuksensa ja toimintakielto on päättynyt 12. tammikuuta.

Aitajuoksija Lotta Harala epäilee itse, että piriste on joutunut hänen elimistöönsä kreatiinituotteesta. Kuva: Tomi Hänninen

Aitajuoksija Lotta Harala sai Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta. Haralan toimintakielto on alkanut jo viime vuoden lokakuussa ja näin ollen päättynyt 12. tammikuuta 2021. Kurinpitolautakunnan mukaan Harala on siten kärsinyt hänelle määrätyn seuraamuksen.

Harala antoi elokuussa Espoon gp-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Ainetta on esimerkiksi joissakin ravintolisissä.

Juoksija on itse kommentoinut asiaa sosiaalisessa mediassa. Yle Urheilulle Harala ei suostunut kommentoimaan asiaa.

– Käytän kreatiinia (joka on yksi tutkituimmista ja yleisimmistä urheilijoiden käytettävistä lisäravinteista) ravintolisänä kuureittain lääkärini ja ravitsemusasiantuntijani kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Heinäkuun lopulla normaalisti käyttämäni kreatiini oli loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti varastolta loppunut, joten päätin käyttää kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, Harala kirjoitti.

– Alusta asti oli selvää, että kyseinen aine ei ollut vaikuttanut suoritukseeni eikä SUEK epäillyt missään vaiheessa minkäänlaista tahallisuutta. Kyseistä ainetta oli elimistössäni hyvin pieni määrä, onneksi, sillä suurissa määrin se voi olla ihmiselle vaarallista ja aiheuttaa jopa sydänpysähdyksiä.

Harala epäilee itse kirjoituksessaan, että piriste on joutunut hänen elimistöönsä tästä kreatiinituotteesta. Harala kertoo lähettäneensä käyttämänsä korvaavan valmisteen kahteen eri laboratorioon Eurooppaan.

– Ainoa tuote, jota en ollut vuosia säännöllisesti käyttänyt, oli tuo korvaava kreatiinivalmiste. Ennen sen käyttöön ottamista olin normaalin käytännön mukaisesti lukenut tuoteselosteen ja tarkistanut, ettei se sisällä kiellettyjä aineita. Tuote on tilattu Suomesta ja merkki on minulle hyvin tuttu ja nettisivut ovat turvallisen oloiset.

Lautakunta uskoi selvityksen

Kurinpitolautakunta on todennut, että Haralan kertomus on luotettava, ja hänen toimittamat kirjalliset todisteet sekä se, miten aine on joutunut lisäravinteesta elimistöön on uskottava. Tämän lisäksi kurinpitolautakunta toteaa, että valmisteen tuoteselosteesta ei ole voinut päätellä, että valmiste sisältäisi kyseistä kiellettyä ainetta.

Haralan 100 metrin aitajuoksussa tekemät tulokset on Espoon gp-kilpailun osalta hylätty. Voimassa ovat kuitenkin Espoon kilpailun jälkeen tehdyt kilpailutulokset, koska lautakunnan mukaan niiden hylkääminen olisi kohtuutonta.

Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtajan Harri Aalto kommentoi Yle Urheilulle Haralan tapausta. Hänen mukaansa ainut, mitä Harala olisi voinut tehdä toisin on, ettei hän olisi syönyt ollenkaan lisäravinteita.

– Meidän kaikissa kurinpitolautakunnan raporteissa tulee julki, että nämä on aina mahdollisia lisäravinteissa.

– On todella sääli, että jos lautakunta kirjoittaa niin, että lisäravinteiden käyttöön liittyy aina riski, niissä saattaa aina olla epäpuhtauksia ja totta kai urheilijalla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin olla kokonaan syömättä lisäravinteita. Aika paljon normaalit ihmiset ja urheilijat niitä varmasti syövät, ja niissä täytyy olla tosi tarkka, sanoo Aalto.

– Toivottavasti tämä kääntyy enemmän siihen, että me kaikki olemme entistä tarkempia ja mietitään, että mitä lisäravinteita todella tarvitsee käyttää ja millä tavalla käytetään.

– Mekin totta kai urheiluliiton osalta antidoping-informaatiota vahvistamme edelleen ja tuomme esille ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa, Aalto toteaa.

Lotta Harala juoksi viime kesänä sadan metrin aitajuoksussa ennätyksensä 13,07.

Lue myös: