KOK:n markkinointijohtaja Timo Lumme olympialaisten tilanteesta: Jos Tokiossa ei nähdä yleisöä, siitä tulee monen sadan miljoonan taalan taloudellinen isku

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suomalaissyntyisen markkinointijohtajan Timo Lumpeen mukaan Tokion olympialaiset ovat edelleen kalenterissa tulevana kesänä, mutta taloudelliset tappiot ovat valtavat, jos yleisö ei pääse paikalle.

olympialaiset
Olympiarenkaat, Odaiba Marine Park
Olympiarenkaat Odaiba Marine Parkissa Tokiossa. Nähdäänkö Tokiossa kisaturisteja tänä vuonna?Getty Images

Kilpaillaanko Tokiossa olympiarenkaiden alla heinä-elokuussa? Perutaanko olympiakisat vai siirrettäänkö jälleen? Saadaanko Japaniin paikalle urheilufaneja?

Näitä kysymyksiä on pyöritelty ilmassa jo kerran koronaviruspandemian takia siirrettyjen Tokion kesäolympialaisten ympärillä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tokio on puskemassa kisoja järjestettäväksi. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Tuomas Bachin mukaan (siirryt toiseen palveluun)kilpailut järjestetään, mutta millaisin järjestelyin, se on vielä auki.

– Tehtävämme on järjestää olympialaiset, ei peruuttaa olympialaisia, Bach totesi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Myös markkinointijohtaja Timo Lumme vakuuttaa Ylelle, että olympialaiset pidetään, mutta päätöstä siitä, saadaanko urheilukansa paikalle Japaniin, joudutaan odottamaan vielä muutamia kuukausia.

– Parhaillaan ja viimeisten viikkojen aikana urheilutapahtumat Japanissa ovat hyväksyneet yleisöä, mutta jos tilanne kehittyy niin, ettei yleisöä voida hyväksyä urheilupaikkoihin ja stadionille, siitä tulee Tokion organisaatiokomitealla monen sadan miljoonan taalan taloudellinen isku, koska kaikkien lippujen ostajien rahat palautetaan, Lumme sanoo.

Olympialaisten järjestämisessä on nyt kyse ennen kaikkea siitä, miten tappiot minimoidaan tässä vaiheessa. Kisoissa on kiinni paljon rahaa niin järjestäjillä, mutta myös muilla olympialaisten ympärillä toimivilla yhtiöillä. Mitä tämä kaikki tekee esimerkiksi sponsorisopimuksille ja kansainvälisille tai kansallisille yhteistyökumppaneille sekä televisio-oikeuksille?

– Kaikki tukevat päätöksiä. Ja ymmärtävät, että haasteista voi tulla mahdollisuuksia. Olympiakisat voivat olla valo tunnelin päässä. Kaikki tukevat ja odottavat, että kisat toteutuvat, toteaa Lumme.

– Meidän ensimmäinen suuri haaste lykkäyspäätöksen jälkeen oli varmistaa se, että urheilupaikat ja järjestöhenkilökunnat voivat jatkaa vuoden eteenpäin. Se on kaikki lyöty lukkoon. Ja se tarkoittaa myös, että televisioyhtiöt voivat hoitaa omat toiminnat ja kaupalliset asiat, myydä mainontaa ja niin edelleen.

KOK:n markkinointijohtaja Timo Lumme
KOK:n markkinointijohtaja Timo Lumme vakuuttaa, että olympialaiset käydään tulevana kesänä.Getty Images

Vielä mikään ei ole varmaa

Normaalisti olympialaisiin matkustaa eri maiden kisaorganisaatioiden lisäksi valtava määrä turisteja. Nyt pandemian osalta iso kysymysmerkki on rokote ja kattavuuden saaminen maailmanlaajuiseksi.

– KOK on todennut, että urheilijat eivät ole missään tapauksessa erityisasemassa, heitä ei priorisoida rokotuksissa. Tietysti rokotteet tarvitaan ensin terveydenhoitohenklökunnalle ja riskiryhmille. Olemme myös todenneet, että KOK ei tule edellyttämään rokotteiden ottamista. KOK:lla ei ole toimivaltaa tällaisessa asiassa, vaan se on kunkin maan terveysviranomaisten päätös, totesi KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah aiemmin tammikuussa Ylelle.

Myös puheenjohtaja Bach on todennut, että riskiryhmät ja hoitohenkilökunta täytyy laittaa etusijalle rokotteissa.

KOK:n on määrä istua kokoukseen 8.–9. maaliskuuta. Tuolloin pitäisi nähdä päätöksiä sen suhteen, miten olympialaiset tänä vuonna kisataan, vai kisataanko.

Lue myös:

Kommentti: Tokion olympialaiset on miljardiluokan bisnesdiili, joka näyttää epäonnistuvan – tällaisista asioista kulisseissa väännetään

KOK valmistelee strategiaansa kohti olympialaisia – rokotukset yksi "osanen työkalupakissa"

Tokion olympialaisten yllä yhä synkempiä pilviä – yleisurheilupomo Sami Itani lataa suorat sanat kisojen kohtalosta: "Se ei ole realistista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat