Eetu Luostarinen, 22, lukeutuu alkukauden yllättäjiin NHL:ssä – "En odottanut näin paljoa näin nopeasti"

Viime kevään pelaajakauppa on osoittautumassa onnenpotkuksi keskushyökkääjä Eetu Luostariselle.

Eetu Luostarinen on aloittanut NHL:ssä vauhdikkaasti. Kuva: Getty Images

Florida Panthersin viime kevään suuresta pelaajakaupasta ei ole enää paljoakaan jäljellä. Tuolloin Panthers lähetti kakkosketjun keskusmiehen Vincent Trocheckin Carolinaan vaihdossa Erik Haulaan ja Lucas Wallmarkiin.

Näistä Haula edustaa nyt Nashvillea ja Wallmark Chicagoa.

Harva kiinnitti huomioita kaupan muihin pelaajiin. Carolina lähetti Floridaan myös Eetu Luostarisen ja hyvää jälkeä AHL:ssä tehneen 24-vuotiaan Chase Priskien. Tällä hetkellä Floridan kokoonpanoa tarkastellessa ainoastaan Luostarinen on jäljellä, sillä Priskie aloittaa kautensa farmissa.

Luostarinen, 22, on yksi alkukauden positiivisista yllättäjistä Floridassa. Kolmosketjun keskushyökkääjänä joukkueen edellisessä ottelussa pelannut siilinjärveläinen on hurmannut valmennusjohdon hyvällä kokonaisvaltaisella pelaamisellaan, mikä on näkynyt alati kasvavana vastuuna.

Perjantaiaamuna Luostarinen kirjasi tililleen NHL-uransa korkeimmat minuutit, yli 17 minuuttia. Vastuuta tuli lisäksi muun muassa alivoimapelissä yhdessä Aleksander Barkovin kanssa. Tämä kertoo paljon päävalmentaja Joel Quennevillen luottamuksesta.

Luostarinen on saanut vastuuta myös tasaviisikoin. Frank Vatranon ja Brett Connellyn välissä pelannut suomalaissentteri on aloittanut pelin yli 70 prosenttisesti omalta alueelta. Ketju ei ole loistanut kiekonhallintatilastoissa, mutta on pelannut pääosin hyvin.

Luostarinen sanoo itsekin yllättyneensä hyvästä alusta.

– Onhan tämä hieman yllättänyt. En ehkä odottanut ihan näin paljoa näin nopeasti, mutta onhan tämä kaikki pelkästään positiivista. On kiva päästä pelaamaan ja saada luottoa. Yritän vain pelata fiksusti ja olla tekemättä turhia virheitä, Luostarinen sanoo Yle Urheilulle.

Yllättäen kohdalle osunut pelaajakauppa onkin osoittautumassa KalPaa aiemmin kaudella edustaneelle Luostariselle onnenpotkuksi. Floridan ohkaisella keskikaistalla oli tarjolla pohjaketjun luotettavalle pelaajalle paikka ja tähän KalPa-kasvatti on tarttunut kaksin käsin.

– Ehkä voisi niinkin sanoa, että siinä oli minulle paikka tarjolla. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, kuka joukkueeseen milloinkin tulee ja kuka lähtee. Floridassa on ollut tosi mukavaa. Kauppa oli tietenkin aluksi shokki, mutta kaikki täällä on mennyt kivasti.

Erikoisosaamista aloituksissa

Joukkueessa käydäänkin juuri nyt kovaa kisaa alaketjun yhdestä sentteripaikasta Luostarisen ja Juho Lammikon välillä. NHL:n koronalistallakin aiemmin ollut Lammikko ei ole pelannut vielä peliäkään.

Yksi pelin osa-alue, jossa Luostarinen perjantaina onnistui, oli aloitukset. Etenkin pohjaketjun sentterin roolissa aloitukset ovat iso osa pelaamista. Luostarinen raapi Columbus-ottelun kolmestatoista aloituksesta nimiinsä seitsemän. Tätä kautta vastuuta on jatkossa mahdollisuus saada lisää ja sen tietää pelaaja itsekin.

– Pitää pystyä ottamaan aloituksia kovissakin paikoissa. Aloittaminen on NHL:ssä isossa osassa, että saadaan kiekkoa. Niitä käydään paljon läpi videon kautta ja pyrin myös harjoituksissa keskittymään niihin, paljon niitä tulee otettua, Luostarinen avaa.

Luostarisen hyvän alkukauden on kruunannut onnistumiset hyökkäyspäässä. Kauden avausottelussa Chicagoa vastaan Luostarisen tilille kirjattiin tehot 1+1 ja perjantaina Columbusta vastaan tämä iski elintärkeän 2–2-tasoituksen kolmannen erän loppupuolella.

Neljään otteluun kolme (2+1) tehopistettä onkeskimäärin 15 minuuttia pelaavaltapelaajalta hyvä suoritus.

– En murehdi pisteistä, pyrin vain hoitamaan oman roolin puhtaasti ja ilman virheitä. Jos pelaa hyvin molempiin suuntiin, niin pisteet tulevat siinä mukana sitten.

Eetu Luostarinen haluaa onnistua aloituksissa kovissakin paikoissa. Kuva: Getty Images

Outo ohjelma

Joukkueena Florida on saanut kaudella erikoisen, mutta hyvän alun. Panthers on voittanut neljästä ensimmäisestä ottelustaan kolme, mutta samaan aikaan koronatoimet ovat muokanneet joukkueen otteluohjelmasta hyvin erikoisen. Toistaiseksi jo neljä ottelua on jouduttu siirtämään.

Tämän vuoksi ryhmä pelasi kahden ensimmäisen viikon aikana ainoastaan neljä ottelua. Toisaalta haipakka on helmikuussa melkoista, kun joukkue pelaa 5.2.–28.2 välisenä aikana 24 päivään 15 ottelua. Mankeli on matkustamisineen kaikkineen armoton.

– Onhan tämä aika erilaista. Olemme varmasti pelillisesti tämän vuoksi hieman jäljessä, vaikka olemmekin saaneet tuloksia. Aika paljon tulee sitten myöhemmässä vaiheessa pelejä ja silloin varmasti mietimme, pystymmekö kierrättämään jonkin verran, että jaksamme pelata kaikki pelit, Luostarinen pyörittelee.

– En ole kyllä vastaavaa ennen kokenut, Luostarinen naurahtaa perään.

Jonkinlainen pelastus ohjelmassa on peräkkäiset ottelut samoja joukkueita vastaan. Esimerkiksi helmikuun ruuhkassa Florida pelaa kahdesti peräkkäin Nashvillea ja Detroitia vastaan, kolme kertaa peräkkäin Tampaa ja neljä kertaa peräkkäin Dallasia vastaan.

– Järkevää se on, sitä kautta reissaamista tulee vähemmän. Myös pelillisesti se auttaa, kun siinä oppii aika nopeasti, että mitä vastustaja tekee, Luostarinen päättää.

Sunnuntaiaamuna Florida kohtaa vierasjäällä Detroitin.

Lue myös: