Optimistinen Vapaavuori liputtaa edelleen olympialaisten puolesta – uskoo urheilijoiden saavan halutessaan rokotteet

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää olympiakarsintojen järjestämistä erityisenä haasteena.

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori står på löpbanan på Olympiastadion i Helsingfors.
Jan Vapaavuoren mielestä on todennäköistä, että Tokion kisat järjestetään.Lehtikuva

Tokion kesäolympialaisten alkuun on aikaa noin puoli vuotta. Kisat siirrettiin jo kerran vuodella eteenpäin, eikä niiden läpiviemisestä ensi kesänäkään ole takeita. Japanilaisten suhtautuminen kisoihin on ollut nuiva. Times-lehti uutisoi viikko sitten perjantaina lähteisiinsä vedoten, että Japanin hallitus kannattaisi olympialaisten perumista. Japanin pääministeri puolestaan vakuutti eilen, että kisat pidetään.

Myös Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on todennut, että kisojen järjestäminen ei ole realistista, ja että aika päätöksenteolle on käymässä vähiin. Olympiakomitean tuore puheenjohtaja Jan Vapaavuori on valinnut optimistisemman linjan.

– Tällä hetkellä valo on vielä vihreä. Uskon, että kisat pystytään järjestämään. Se on todennäköisempää, kuin että niitä ei järjestetä. Minä elän vahvasti uskossa ja toivossa, että tilanne paranee riittävästi, Vapaavuori sanoo Yle Urheilulle.

Vielä ei kuitenkaan ole lopullisten päätösten aika. Koronapandemian kehityksestä eri puolilla maailmaa on vaikea ennustaa. Vapaavuoren mielestä tunnelin päässä näkyvä valo on kuitenkin koko ajan kirkastumassa. Kuusi kuukautta on hänen ajatuksissaan pitkä aika.

– Maailma menee oikeaan suuntaan pandemian vastaisessa taistelussa, ja aikaa on vielä varsin paljon. Ympäri maailmaa on päästy rokotuksissa varsin hyvin vauhtiin.

Urheilijat eivät ole etulyöntiasemassa

Niin urheilijoiden kuin muun väestön rokottaminen on tietenkin olennaisessa asemassa, kun Tokioon ollaan keräämässä ihmisiä yli 200:sta maasta. Urheilijoiden mahdollisesta etuilusta rokotejonossa on käyty keskusteluja eri puolin. Ainakin Suomessa ajatus on tyrmätty.

– Suomessa on selvää, että emme edes pohdiskele sellaista vaihtoehtoa, että urheilijat, tai mikään muukaan ihmisryhmä, olisi minkäänlaisessa etulyöntiasemassa rokotuksen saamisen suhteen. Tässä suomalainen ja pohjoiseurooppalainen malli on selvä.

Vaikka urheilijat eivät saisikaan erityiskohtelua, ennustaa Vapaavuori tilanteen kehittyvän niin, että ohituskaistalle ei olisi edes tarvetta.

–Uskon, että kisoihin mennessä rokotekäytännöt kehittyvät tavalla, että kaikki urheilijat varmasti sen rokotteen halutessaan saavat.

Jan Vapaavuori Ylen haastattelussa PKS koronakoordinaatiorymän tiedotustilaisuudessa.
Rokotukset ovat avainasemassa Tokion kisoja silmällä pitäen.Matti Myller / Yle

Vaikka olympialaisten isäntämaahan Japaniin on jo hyvissä ajoin tilattu riittävästi rokoteannoksia koko kansan rokottamiseksi kesään mennessä, ei japanilaisten asenne kisoja kohtaan ole kovinkaan innostunut. Enemmistö kansalaisista on kyselyjen mukaan joko kisojen perumisen, tai uudestaan siirtämisen kannalla.

– Ihmisten mielipiteillä on aina merkitystä. Mutta se on asia jota kisajärjestäjät ja ennen kaikkea Japanin olympiakomitea ja Japanin hallitus arvioivat, enkä ryhdy heitä tässä neuvomaan.

Karsintojen järjestäminen yleisöä suurempi kysymys

Globaali pandemia ja sen kehittyminen on Tokion kisojen turvallisen järjestämisen kannalta ratkaisevassa asemassa. Siihen, miten mahdolliset kisat viedään onnistuneesti läpi ja urheilijoiden kannalta tasavertaisesti, liittyy kuitenkin myös muita kysymyksiä, joiden pohtiminen on vielä kesken.

Näitä ovat muun muassa yleisö ja karsintojen järjestäminen. Vapaavuori arvioi, että vasta noin puolet olympiaedustuspaikoista on määritelty ja jaettu.

– Tämä on erityinen haaste. Siinäkin tapauksessa, että kisat pystytään järjestämään, niin se, millä perusteella urheilijat eri lajeissa sinne valikoituvat, voi olla varsin isojakin haasteita.

Tokion olympialaiset
Tokion olympialaiset on tarkoitus avata 23. heinäkuuta.Getty Images

Sen pohtimiseen, pääseekö kisoihin ollenkaan yleisöä paikalla, on Vapaavuoren mielestä turha hukata energiaa. Tällä hetkellä olennaisempaa on turvata urheilijoiden valmistautuminen kisoihin, joilla on puheenjohtajan mielestä järjestyessään valtava symbolinen merkitys.

– Tässä pandemian toipumisessa voi olla jopa elintärkeää kasvattaa yhteisöllisyyttä ja luoda isoja tunteita, vapauttaa oikeantyyppistä energiaa, ja antaa viestiä, että ollaan menossa kohti normaalimpaa elämää. Puolustan sitä, että jos kisat voidaan terveysturvallisesti järjestää, niin sitten ne myös kannattaa järjestää.

Tätä pähkäillään vielä aikansa. Viime vuonna päätös kisojen siirtämisestä tehtiin maaliskuussa. KOK kokoustaa seuraavan kerran maaliskuussa, mutta lopullisen päätöksen tekeminen voi eri arvioiden mukaan venyä jopa huhtikuun puolelle.

Lue myös:

KOK:n markkinointijohtaja Timo Lumme olympialaisten tilanteesta: Jos Tokiossa ei nähdä yleisöä, siitä tulee monen sadan miljoonan taalan taloudellinen isku

Kommentti: Tokion olympialaiset on miljardiluokan bisnesdiili, joka näyttää epäonnistuvan – tällaisista asioista kulisseissa väännetään

Tokion olympialaisten yllä yhä synkempiä pilviä – yleisurheilupomo Sami Itani lataa suorat sanat kisojen kohtalosta: "Se ei ole realistista"

Lähde Timesille: Japanin hallitus todennut, että Tokion olympialaiset täytyy perua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat