Suora

  • Urheiluruutu
  • Kroatia, ennakkotunnelmia
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Asiantuntija kyseenalaistaa naisten viestijoukkueen menestysmahdollisuudet, miesten mitalimahdollisuuksien vahvistumiseen vaikuttanut yksi ratkaiseva tekijä

Falunin maailmancup ei selventänyt kuvaa hiihdon naisten viestijoukkueen osalta.

hiihto
Aleksandr Bolshunov ja Joni Mäki
Joni Mäki osoitti Salpausselän viestissä, että hän on valmis ottamaan viestiankkurin paikan itselleen.Tomi Hänninen

Saksan Oberstdorfissa 23.2.-7.3.2021 käytävien hiihdon MM-kisojen kisaoppaasta löydät helposti kisojen ohjelman, lähetystiedot ja suorat lähetykset, kisauutiset sekä videoklipit.

Suomen naisten viestijoukkueen kokoonpano on mietityttänyt paljon Salpausselän viestikisan jälkeen, eikä Falunin viikonlopun normaalimatkat antaneet tähän vastausta. Suomella on tähän asti ollut kolme varmaa vaihtoehtoa viestijoukkueeseen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski, mutta neljäs uupuu.

– Falun ei selkeyttänyt tilannetta. Lauantaikaan ei antanut selkeää kuvaa, missä mennään, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila huokasi.

Kaiken lisäksi lauantain kisan jälkeen Kerttu Niskanen talutettiin pois stadionilta jalkavamman takia. Jos Niskasen jalkavamma osoittautuu vaikeaksi, keikauttaa se naisten viestijoukkuetta entisestään.

– Kerttu Niskanen on kuitenkin Suomen ykkös- tai kakkospyssy viestiin. Jos siitä peruskolmikosta joku putoaa pois, se vaikuttaa tosi paljon, Lassila sanoi.

Neljäs jäsen etsinnässä

Salpausselällä Suomen ykkösjoukkue sijoittui kolmanneksi. Matintalo toi Suomen kärjestä vaihtoon, Niskanen oli osuutensa kakkonen, mutta kolmantena hiihtänyt Laura Mononen oli vasta osuutensa seitsemänneksi nopein. Ankkuriosuudella Pärmäkoski oli kolmanneksi nopein ja piti Suomen kolmantena.

Suomen kakkosjoukkue sijoittui kisassa seitsemänneksi, mutta tuostakaan kokoonpanosta (Vilma Nissinen, Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu ja Riitta-Liisa Roponen) ei kukaan häikäissyt. Sen sijaan Falunin sprintissä Joensuu antoi varsin vahvan näytön tämän hetken kunnostaan. Joensuu oli sprintin karsinnan kuudenneksi nopein ja oli lopputuloksissa kymmenes.

Lassilan mielestä sunnuntain sprintti nostikin Joensuun osakkeita viestispekulaatiossa, vaikka kyseessä on eri matka.

– Kun pystyy hiihtämään korkealle tasolle sprintissä, niin se tarkoittaa, että kykenee vauhtia pitämään ryhmähiihdossa. Siksi viestissä esimerkiksi avausosuus voisi olla Jasmille sopiva.

Suomen naisten viestinelikko Salpausselällä Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo
Salpausselällä Suomen naisten viestinelikon kokoonpano oli Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo.Tomi Hänninen

Lassila muistuttaa, että Joensuu on vielä nuoremman ja uudemman polven hiihtäjiä, jolla ei ole kokemusta arvokisaviesteistä. Joensuu pystyy kuitenkin huippukunnossa hiihtämään hyvin sekä perinteisellä että vapaalla. Jos taas Riitta-Liisa Roponen nostetaan joukkueeseen, hän hiihtää vapaan osuuden.

– Suomen naisten viestijoukkue ei ole missään peruskokoonpanossaan kovin varma menestyjä. Siksi viestivalinnoissa olisi hyvä priorisoida mahdollista huippupotentiaalia suoritusvarmuuden sijaan, Lassila sanoi.

Mitalisuosikin asema voidaan kyseenalaistaa

Suomen naiset ovat voittaneen MM-kisoissa viestimitalin 14 kertaa. 2000-luvulla naisten saldo on ollut kolme mestaruutta yksi hopea ja kolme pronssia. Pronssimitalit ovat tulleet Oslon 2011, Falunin 2015 ja Lahden 2017 MM-kisoista, muuta mitalit tulivat vuosituhannen alkupuolella.

Lassilan mielestä naisten tämän hetken tilanteesta pitää olla huolissaan. Vaikka Suomi sijoittui Salpausselällä kolmanneksi, ei hän nosta Suomea mitalisuosikkien joukkoon.

– Jo puhtaasti tulosten perusteella mitalisuosikin asema voidaan kyseenalaista. Onko se edes mahdollisuuksien rajoissa? Isoja asioita pitää tapahtua ennen arvokisoja, jotta näin olisi.

Lassila muistuttaa, että kun viestijoukkueessa asiat sujuvat ja kaikki tietävät, että on mahdollista tehdä yhdessä merkittävää tulosta, kaikki on helpompaa. Jos urheilijoiden keskuudessa on alavireisyyttä, samaan aikaan vielä kilpailua viestipaikasta tai pohdintaa hiihtojärjestyksestä, ei keskustelukaan välttämättä suju positiivisesti.

Lahdessa neljänneksi tuli Venäjä ja viidenneksi Yhdysvallat. Nämä joukkueet Lassila nostaakin mitalisuosikeiksi, siitäkin huolimatta että esimerkiksi Venäjän Natalia Neprjajeva saattaa joutua jättämään MM-kisat väliin.

– Venäjältä löytyy leveyttä, vaikka yksi puuttuisikin. Esimerkiksi Jana Kirpitshenko hiihti hyvin lauantaina ja Julia Stupak oli ihan voittokamppailussa mukana. Suomalaisista siinä taas ei ollut ketään.

Yhdysvaltalaiset ovat ihastuttaneet koko kauden ajan ja muun muassa Jessie Diggins osoitti perjantain voitollaan, ettei Tour de Skin ykkössija johtunut vain norjalaisten poissaolosta. Digginsin lisäksi Rosie Brennan on hiihtänyt hyviä tuloksia ja Falunissa ensimmäiset Euroopan kisansa tälle kaudelle hiihtänyt Sadie Maubet Bjornsen nousi heti hyville sijoille.

– Vaikuttaa, että Maubet Bjornsen on hyvässä kunnossa ja hänen vauhtinsa riittää viestin täydentämiseen hyvin.

Lahden järjestys osoitti toimivuutensa

Suomen miehet ovat juhlistaneet viestimitalia MM-historiassa 15 kertaa, mutta edellisestä on peräti 12 vuotta. Vuonna 2009 Liberecissä Suomi saavutti pronssia, mutta nyt pitkästä aikaa Suomella on kasassa sellainen nelikko, etteivät mitaliodotukset Oberstdorfista ole haihattelua.

Suomen miesten viestinelikko Joni Mäki, Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen
Salpausselällä Suomen miesten viestinelikon muodostivat Joni Mäki, Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen.Tomi Hänninen

Suomen miesten mitalimahdollisuuksista on puhuttu jo parin vuoden ajan, kun Perttu Hyvärinen on nostanut tasoaan ja Ristomatti Hakola on onnistunut myös normaalimatkoilla. Nyt Suomen mitalimahdollisuuksien vahvistumiseen on Lassilan mielestä vaikuttanut yksi tärkeä tekijä.

Joni Mäen kunnon nousua on odotettu jo pitkään ja nyt Joni on sen pystynyt tekemään. Hän täydentää viestikolmikon omilla vahvuuksillaan ja on selkeä ankkuri, Lassila sanoi.

Vaikka Suomi otti Salpausselällä makean kakkossijan, on joukkueen kohdalla puhuttu pronssimahdollisuuksista. Lassilan mukaan Norja ja Venäjä ovat niin vahvoja ennakkosuosikkeja, että niiden voittamiseen tarvitaan muutakin kuin vain täydellinen onnistuminen. Suomen kanssa himmeämmästä mitalista taistelevat tiukimmin Ranska ja ehkä jopa Saksa.

Suomi hiihti Lahdessa järjestyksessä Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki. Lassila uskoo, että viestin taktinen puoli ratkaisee, kummin päin Niskanen ja Hyvärinen hiihtävät osuutensa, mutta muuten nelikko on aika lailla sementoitu.

– Lahden järjestys oli todella hyvä, eikä sitä kannata helpolla muuttaa. Sellaiseen muutokseen pitää olla todella hyvät perustelut, Lassila totesi.

Lue myös:

Suomen hiihtomiehet päättivät sikailukohun varjossa yli 20 vuotta kestäneen kuivan putken ja vielä on varaa kiristää: "Aito mitaliehdokas MM-kisoihin"

Suomi kolmas naisten viestissä – Kerttu Niskanen pisti hyvin kampoihin Johaugille: "Kova on kova ja haastaja on haastaja"

Venäjän naisten viestimitalihaaveille karmaiseva takaisku: tähtihiihtäjä joutuu leikkaukseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat