Kouluratsastaja Henri Ruoste tähtää Tokion olympialaisiin kahden kuuman hevosen taktiikalla – yleisön puuttuminen ei olisi lainkaan huono asia

Henri Ruoste uskoo Tokiossa finaalipaikkaan.

kouluratsastus
Arkistokuvassa Henri Ruoste ja hevosena Rossetti
Henri Ruosteen olympiapaikka ei ole vielä saanut sinettiä. Olympiakomitea tekee valinnat 9. maaliskuuta.Getty Images

Henri Ruosteen, 38, vuosien työ alkoi kantamaan kunnolla hedelmää EM-kisoissa Rotterdamissa puolitoista vuotta sitten. Suomalainen pääsi finaaliin ja sijoittui 15. sijalle hevosensa Rossettin kanssa.

Syksyn 2019 jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Koronapandemia on koetellut rankasti maailmaa jo vuoden verran. Siinä sivussa myös Ruosteen hevonen Rossetti on saanut vierelleen toisen kilpahevosen Kontestron. Saksassa asuvan Ruosteen seuraava kisa on suunniteltu Dohaan helmikuussa.

– Molemmat ovat hyvässä kunnossa. Rossettilla on hevosista pidempi tauko ja ensimmäiset kisat menevät totutellessa. Rossetti on kuuma hevonen ja hän tarvitsee aikaa. Se on normaalia.

Ruosteen nousujohteinen kehitys toi Suomelle maapaikan Tokioon ja kisalippu on enää olympiakomitean sinettiä vaille valmis.

Tokion kisojen ympärillä on vielä kysymysmerkkejä pandemian takia. Järjestetäänkö kisat, kilpaillaanko ilman yleisöä vai pystytäänkö kisat viemään läpi suhteellisen normaalisti?

Ilman yleisöä kisaaminen ei välttämättä olisi huono asia kuumaveristen hevosten kanssa toimivalle Ruosteelle. Rauhallinen ympäristö palvelisi Ruosteen mukaan hyvin herkkää hevosta, jonka pasmat saattaa sekoittaa yleisön melu ja uusi tilanne.

Kuumaveriset hevoset tunnetaan nopeudesta, energisyydestä ja herkkyydestä. Esimerkiksi EM-finaalissa 2019 Rossettin suoritus ei pysynyt kasassa.

– Ei haittaa, vaikka ei olisi hirveästi hälinää. Silloin hevonen pääsisi keskittymään paremmin suoritukseen.

Ruosteen mukaan kuumien hevosten kanssa ratsastaminen sopii hyvin hänen tyyliinsä. Hän muistuttaa, että herkkien hevosten kanssa hyvien suoritusten saaminen ottaa enemmän aikaa.

– Rossettin ongelma oli viime kaudella suorituksen aikana keskittyminen.

Kahden hevosen etu

Tällä hetkellä Ruosteen katse siintää kesässä. Olympiakisojen jälkeen kuuden viikon kuluttua on tarkoitus ratkoa mitaleista EM-kisoissa. Ruoste kuuluu tällä hetkellä kouluratsastajien top 20 -joukkoon Euroopassa.

Ruoste uskoo finaalipaikkaan Tokiossa, vaikka kisojen yllä liikkuu tummia pilviä.

– Se on realistinen tavoite. Urheilijana tässä ei voi kuin valmistautua ja elää sen kanssa, mitä tulee vastaan.

Ruoste ei ole tehnyt vielä valintaa kummalla hevosella hän kisaa Tokiossa. Eikä päätöstä tarvitse Ruosteen mukaan tehdä vielä pitkään aikaan.

– Sen voi varmasti jättää viime tinkaan.

Ruosteen mukaan toinen hevosista toimisi kisoissa hyvin varalla.

– Näin minun ei tarvitse olla yhden hevosen varassa. Kaikkea voi sattua.

Ruoste joutuu valmistautumaan tulevaan kesään ilman urheilija-apurahaa.

Tapauksessa oli paljon epäonnea. Saksassa asuva Ruoste haki tukea hakuajan puitteissa kirjeellä, sillä häneltä puuttui nettihakemukseen vaadittava suomalainen pankkitunnus.

Lue lisää:

Postisekaannuksella merkittävät vaikutukset – EM-finaalitason ratsastaja jäi ilman urheilija-apurahaa: "Jossain välissä jäi jonnekin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat