Hyppää sisältöön

Kalle Palanderilta rehellistä puhetta pahimmista loukkaantumisistaan: "Siinä ei ollut tuurilla mitään tekemistä"

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander ei ole ollut yllättynyt tämän kauden loukkaantumismääristä.

Kalle Palander myönsi Urheilustudiossa, että hänen pahimmat loukkaantumiset johtuivat omista virheistä. Kuva: European Pressphoto Agency EPA/AOP

Sunnuntain Urheilustudiossa keskustellaan alppilajien loukkaantumisista. Studiovieraana on polvileikkauksesta toipuva Rosa Pohjolainen.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander koki oman alppiuransa aikana monia pahoja loukkaantumisia. Oli säärivammaa ja ristisidevammaa, puhumattakaan kaikista pienistä kolhuista, joita ei edes lasketa.

Ensimmäisen pahan loukkaantumisen Palander koki vasta 27-vuotiaana. Hän kuitenkin myönsi sunnuntain Urheilustudiossa, että pahimmat loukkaantumiset olivat hänen omia mokiaan.

– Minulla meni molemmat ristisiteet ja moni sanoi, että olipa sinulla huono tuuri. Siinä ei ollut tuurilla mitään tekemistä. Itse vedin tyhmästi siihen paikkaan.

Palander totesi, ettei hän ollut fyysisesti siinä kunnossa, että olisi voinut hallita ne tilanteet, joissa hänen eturistisiteensä katkesivat.

– Laskin liian suoraan huonossa valossa. Väänsin, väänsin, väänsin, vaikka olisin voinut antaa periksi ja laskea ulos. Mutta yritin pysyä radalla ja ristiside pamahti poikki. Loukkaantumiset ovat yleensä omia virheitä.

Palanderin mielestä alppihiihtäjille tulee aina pieniä loukkaantumisia. Laji on raskas polville ja säärille, joten hyppääjän polvet ja kipeytyneet penikat ovat laskijoille tuttuja.

Riskitaso ja tempo nousseet

Tällä kaudella alppihiihdossa on nähty melkoinen määrä tärskyjä ja pahojakin loukkaantumisia. Palander ei ole ollut tästä huolestunut, sillä hänen mielestään loukkaantumiset kuuluvat alppihiihtoon.

– Tämä on normaalia alppihiihtoa. Loukkaantumisia on aina ollut alppihiihdossa, ei siitä pääse mihinkään. Meillä on maajoukkueessa 9–10 laskijaa, joista 2–3 on nyt telakalla. Se on normaalia

Yksi syy loukkaantumisiin on Palanderin mielestä siinä, että riskitaso ja tempo kilpailuissa ovat nousseet. Näin on käynyt myös kaikessa urheilussa. Myös se, että tätä nykyä alppihiihtäjät harjoittelevat suksilla ympäri vuoden saattaa vaikuttaa asiaan.

– Silloin kun minä nousin maajoukkueeseen, niin meillä oli kolmen kuukauden tauko, ettei oltu suksilla ollenkaan. Nyt lasketaan ympäri talven ja kauden jälkeen on taukoa 2–3 viikkoa. Jos laskee määrää, niin jossain kohti osuu väkisinkin.

Myös kilpailujen määrä on kasvanut ja koronapandemian takia tämä kausi on ollut varsin poikkeuksellinen. Tammikuu on aina ollut laskijoille pujottelukuukausi, mutta nyt kuuden viikon sisällä on peräti yhdeksän pujottelukisaa.

– Kun Levin miesten kisa siirrettiin kuukaudella eteenpäin, niin tämä meni aika nippuun. Mutta ei noin saisi käydä. Porukka treenaa 10,5 kuukautta, joten parempi olla nyt kisoissa kunnossa, Palander sanoi.

Lue myös:

.
.