1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Painiliitto teki päätöksen: Arvi Savolainen valittu tavoittelemaan olympiapaikkaa Tokioon – arvokisamitalisti Elias Kuosmanen ulkona

Arvi Savolainen voitti tammikuussa Zagrebin näyttökilpailun, joka vakuutti valmennusjohdon.

Arvi Savolainen valittiin olympiakarsintaturnaukseen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Painiliitto on valinnut Arvi Savolaisen, 22, edustamaan Suomea vuoden ensimmäiseen olympiakarsintaturnaukseen ja tavoittelemaan olympiapaikkaa Tokioon.

Suomella oli pöydällä kaksi vahvaa vaihtoehtoa 97-kiloisten sarjaan. Savolaisen lisäksi paikkaa tavoitteli kaksinkertainen EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen, 25.

Savolainen voitti tammikuussa Zagrebin näyttökilpailun. Matkalla finaaliin Savolainen voitti myös Kuosmasen 4–0.

– Painijoiden kanssa oli sovittuna, että jos siellä antaa riittävän selkeän näytön omasta iskukyvystään, valinta tehdään jo tässä vaiheessa. On tärkeää saada urheilijoille tieto hyvissä ajoin, että he pääsevät valmistautumaan sadan prosentin varmuudella olympiakarsintaturnaukseen. Savolainen paini Zagrebissa erinomaisesti, päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela kertoo Yle Urheilulle.

Ensimmäinen kahdesta olympiakarsintaturnauksesta painitaan Unkarissa 18.–21. maaliskuuta.

"Finaaliin saakka on painittava"

Karsintarumba kesän kisoihin on kaksivaiheinen. Mikäli Unkarista ei olympiapaikkaa tule, on painijoiden viimeinen mahdollisuus lunastaa kisalippu Bulgarian maailmanlaajuisessa karsintaturnauksessa toukokuun alussa.

Savolaisella ei ole arvokisakokemusta omasta 97-kiloisten sarjasta, koska Kuosmanen on ollut viimeisten vuosien aikana sarjan ykkösnimi Suomessa ja vienyt arvokisapaikat.

– Ei noista kisoista mitään muuta kuin olympiapaikkaa haeta. Urakka on kova, sillä Unkarissa on vain kaksi paikkaa tarjolla. Finaaliin saakka on painittava, Savolainen pohtii.

Arvi Savolainen (vas.) ja Elias Kuosmanen ovat käyneet pitkään keskinäistä taistelua kohti Tokion olympialaisia. Kuva: Henri Pitkänen.

Painiliiton valmennuksen johtoryhmän päätös on tiukka pala Elias Kuosmaselle, sillä hänet valittiin olympiakarsintoihin jo vuosi sitten. Koronavirus kuitenkin vesitti karsintaturnauksen viime hetkellä.

– Me olemme pitkään painineet Eliaksen kanssa tasaväkisesti, mutta minä olen hävinnyt sen ratkaisevan keskinäisen ottelun. Nyt se meni toisin päin ja olen siitä tietysti todella tyytyväinen. Näihin kisoihin on tähdätty pitkään, Savolainen jatkaa.

Zagrebissa neljä suomalaista paini mitaliotteluissa, joka nosti kevään odotusarvoa päävalmentajan silmissä.

– Meillä oli tosi hyvä pätkä. Ensin Kuortaneella järjestettiin oma otteluleiri ja sitten Kroatiassa jäimme vielä kilpailun päätteeksi 20 maan yhteisleirille. Nyt olemme lusineet asiaankuuluvat karanteenit ilman koronatartuntoja ja huomenna jatkamme leiritystä taas Kuortaneen urheiluopistolla. Olympiapaikkoja pitäisi ehdottomasti Unkarista saada, Yli-Hannuksela kertaa toiveikkaana.

Valmennuksen johtoryhmä valitsi tänään myös toisen edustajan olympiakarsintoihin, kun 87-kiloisten Vili Ropponen täytti kriteerit jatkamalla Kroatian kisassa hyviä otteitaan. Muut painijat antavat lisänäyttöjä vielä helmikuun kilpailujen aikana, jonka jälkeen nimetään loput painijat kevään tärkeimpään kisaan.

Teksti: Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Arvi Savolainen jyräsi finaalivastustajansa Zagrebissa 8–0 kolmessa minuutissa – "Tuollaista en ole hetkeen nähnyt"

Suomen painilupaukset saivat valtiolta ison apurahan – olympiakarsinta jatkuu yhä kiivaana: "Nyt on muullakin merkitystä kuin sijoituksella"