Hyppää sisältöön

Jääkiekon naisten MM-kisat siirtymässä myöhemmäksi – Anton Lundell debytoi Leijonissa

Jääkiekon naisten MM-kisojen aikataulua ollaan muuttamassa.

Naisleijonien suunnitelmat menivät uusiksi. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kaavailee naisten Kanadan MM-kilpailujen siirtämistä myöhempään ajankohtaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan naisten MM-kilpailut piti pelata Kanadassa 7.–17. huhtikuuta.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoo Yle Urheilulle, että naisten MM-turnauksen on tarkoitus alkaa huhtikuun lopussa. Turnauksen alkua halutaan viivästää koronavirustilanteen takia.

Naisten MM-turnauksen uusista päivämääristä päätetään tiistaina IIHF:n kokouksessa. Samassa kokouksessa päätetään miesten MM-turnauksen järjestäjämaa.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen piti kokoontua ensi viikolla ensimmäisen kerran sitten marraskuun, mutta Naisleijonat muutti suunnitelmiaan, kun IIHF:n suunnalta saatiin ennakkotietoa MM-kisojen siirtämisestä myöhemmäksi.

Kun kisapäivät ja kisoja edeltävät mahdolliset karanteenit varmistuvat, lyödään joukkueen kokoontuminen lukkoon huhtikuulle.

– Uskomme tämän palvelevan paremmin pelaajia, jotka saavat näin keskittyä arkiharjoitteluun ja sarjapeleihin. Joukkueelle on kisojen näkökulmasta tärkeää, että kaikki potentiaaliset kisapelaajat pysyvät terveinä ja että saamme yhteisen leirin kisojen alle, ennen varsinaista H-hetkeä, Naisleijonien GM Tuula Puputti taustoitti tiedotteessa.

– Odotamme nyt IIHF:ltä vahvistusta siitä, mitkä kisapäivät on. Pääsemme sitten tältä pohjalta miettimään, mikä ovat meidän kevään aikataulut, Puputti sanoi tiedotustilaisuudessa.

MM-kisojen merkitys iso olympiaprojektille

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen valmistautuminen Kanadan MM-kisoihin on ollut haasteellista koronaviruspandemian takia, sillä edellisen kerran joukkue kokoontui marraskuussa.

Päävalmentaja Pasi Mustonen kertoo, että yhteyttä maajoukkuerinkiin kuuluviin pelaajiin pidetään tiiviisti ja pelaajille rakennetaan yksilölliset harjoitussuunnitelmat.

– Jokaisen pelaajan tilanne arvioidaan nyt yksilöllisesti lähtien siitä, kuinka pitkään kunkin kausi oletettavasti jatkuu. Kauden jälkeisen harjoittelun ja fyysisen kuormituksen tulee olla oikeanlaista, jotta kaikki ovat iskussa kisojen käynnistyessä. Kevään leiri tukee tätä kokonaisuutta, Mustonen selvitti.

Mustonen ja on pitänyt pelaajiin jatkuvasti yhteyttä koronapandemian aikana.

– Meillä on ollut etäpalavereita arviolta kerran kuukaudessa. Pidämme pelaajiin yhteyttä myös henkilökohtaisesti. Olen varma, että olemme kolmen parhaan joukossa siinä, miten olemme kahdenkeskisesti olleet yhteydessä pelaajiin. Olemme satsanneet siihen paljon. On tärkeää, että pelaajat kokevat itsensä tärkeäksi, Mustonen selvitti.

Mustonen on tyytyväinen, että pelaajien pelituntuma on pysynyt yllä vaikka kansainvälisiä pelejä ei ole pystytty pelaamaan.

– On etu, että naisten pääsarjoja on päästy pelaamaan Pohjoismaissa. Toivottavasti saamme tästä pientä kilpailuetua.

Se, että MM-kisat pelataan, on Mustosen mukaan tärkeä asia myös Naisleijonien olympiaprojektille.

– MM-kisat ovat ensi vuoden olympialaisten kannalta tämän kauden päätavoitteemme. Saamme ajettua kansainvälisissä arvoturnauksissa uusia pelaajia sisään ja tätä kautta myös olympialaisiin.

Naisleijonat ovat pelanneet tällä kaudella maaottelujen jäätyä ohjelmasta pois pääasiassa B-poikien joukkueita vastaan.

Leijonissa kolme ensikertalaista

Jukka Jalosen valmentama miesten maajoukkue pelaa ensi viikolla Ruotsin EHT-turnauksessa. Jalonen on valinnut Leijoniin pelaajia SM-liigasta, KHL:stä sekä Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoista.

Anton Lundell oli Suomen kapteeni alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Miesten tasolla ensiesiintymisensä maajoukkueessa tekevät KalPan hyökkääjä Aleksi Klemetti, Nuoria Leijonia vuodenvaihteen MM-kisoissa kipparoinut Anton Lundell ja vuoden 2019 nuorten maailmanmestari, SaiPan hyökkääjä Santeri Virtanen.

Lundell on pelannut tällä kaudella SM-liigassa HIFK:n paidassa 22 peliä tehoin 16+9=25 ja on SM-liigan maalipörssin jaetulla kärkipaikalla.

– Hienoa saada Anton mukaan. Hän lähti innolla mukaan. Kaikki näkivät, miten hyvin hän pelasi nuorten MM-kisoissa. Hänestä on tulossa huippukiekkoilija, Jalonen kommentoi.

– Saimme hyvän joukkueen jalkeille. Muutaman listalta nyt puuttuvan KHL-pelaajan kanssa kävimme myös keskusteluja, mutta pelaajat halusivat tässä vaiheessa keskittyä pian alkaviin KHL:n playoffeihin, Jalonen selvitti.

KHL:n kovimmat suomalaispisterohmut Ufan Teemu Hartikainen, Markus Granlund ja Sakari Manninen eivät ole mukana kauden kolmannessakaan EHT-turnauksessa.

– Olisi tietysti ollut kiva nähdä Ufan kolmikko turnauksessa, mutta ymmärrän täysin, miksi he eivät nyt tule.

Jalonen ei halunnut nyt kuormittaa SM-liigajoukkueita liikaa, sillä EHT-turnauksen jälkeen SM-liigapelaajat joutuvat muutaman päivän koronakaranteeniin.

Leijonat Ruotsin EHT-turnaukseen (11.2.–14.2.):

Maalivahdit

Juvonen Janne (Leksands IF)
Säteri Harri (Sibir Novosibirsk)

Puolustajat

Kemiläinen Valtteri (Tappara)
Koivisto Miika (Växjö Lakers)
Nikkilä Petteri (Linköping HC)
Parikka Jarkko (Ilves)
Rantakari Otso (Neftehimik Nižnekamsk)
Rindell Axel (Jukurit)
Saarijärvi Vili (Lukko)
Salo Robin (Örebro HK)
Sund Tony (Dinamo Riika)
Vainio Juuso (Växjö Lakers)

Hyökkääjät

Aaltonen Miro (SKA Pietari)
Björkqvist Kasper (KooKoo)
Björninen Hannes (Pelicans)
Innala Jere (HPK)
Karjalainen Jere (HK Sochi)
Klemetti Aleksi (KalPa)
Leino Robert (Örebro HK)
Lundell Anton (HIFK)
Nurmi Markus (TPS)
Ojamäki Niko (Linköping HC)
Puustinen Juuso (Sibir Novosibirsk)
Ruohomaa Mikael (Sibir Novosibirsk)
Tiivola Peter (Ässät)
Turunen Teemu (HC Davos)
Virtanen Santeri (SaiPa)

Suomen ottelut Ruotsin turnauksessa

to 11.2. klo 16 Venäjä–Suomi
la 13.2. klo 13 Suomi–Tshekki
su 14.2. klo 17 Ruotsi–Suomi

Lue myös:

.
.