Hyppää sisältöön

Niclas Lucenius on Suomi-kiekon poikkeustapauksia, eikä tingi luonteestaan – ennen Suomen mestaruutta hän palasi alkuun ja oivalsi jääkiekon ytimen

Niclas Lucenius on ymmärtänyt, ettei hän yllä jäällä huipputasolleen ilman nautintoa. Lucenius pohtii jääkiekon olemusta Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan tuoreessa jaksossa.

Niclas Lucenius kertoo suhtautumisestaan jääkiekkoon Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjassa. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen

Niclas Lucenius on nautiskelija. Jääkiekon nautinto ajaa 31-vuotiasta hyökkääjää kehittymään vielä vuosienkin työnteon jälkeen. Mutta mistä nautinto syntyy? Pitkällä ja vaiherikkaalla urallaan muun muassa liigatähteyden, Saksan ja Sveitsin kakkossarjat ja KHL:n nähnyt pelaaja pohtii jääkiekon ydintä Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan uusimmassa jaksossa.

– Kun menin TuToon pelaamaan (2017–19), halusin löytää peli-ilon ja nautinnon sieltä, mistä olin aikoinaan junnuna aloittanut. Kaikki reissut ovat olleet silmiä avaavia ja opettaneet paljon, mutta TuTon kausi oli itselleni tärkeä. Ainoa tavoitteeni oli nauttia ja pitää hauskaa. Opin arvostamaan pelaamista ja nauttimaan enemmän verrattuna aiempiin vuosiin. Jos pelaamisesta tai treenaamisesta ei pariin vuoteen nauti, on aika lopettaa, Lucenius kertoo.

Lucenius ei lopettanut, vaan ponnisti Mestiksestä Suomen mestariksi. Hän on suomalaisessa jääkiekossa eräänlainen poikkeustapaus, joka toteuttaa itseään jäällä taituruudellaan. Luceniuksen luonne tarvitsee ympäristön, jossa on vapauksia ja luottamusta. Hyvä esimerkki Luceniuksen potentiaalista nähtiin pari vuotta sitten HPK:ssa, kun hän mätti pisteitä ja nosti kauden päätteeksi Kanada-maljaa.

– Kun näin (Markus) Nenosen vetävän ja kiekon putoavan maaliviivan yli, en tiennyt mihin menisin. Se oli aikamoinen tunteenpurkaus. Henkilökohtaisella tasolla olin päässyt kesken kaiken Mestiksestä tuollaiseen jengiin mukaan, fiilikset olivat korkealla. Siinä kohtaa eivät aallonpohjat enää tuntuneet.

Entä millainen oli yksi Luceniuksen uran käännekohdista Tapparassa ja miten Jori Lehterä ja Jonas Enlund liittyvät siihen? Tai mitä ulkomailta on jäänyt Luceniuksen pelikassiin? Vastaukset saat kuuntelemalla jakson klikkaamalla yllä olevaa soitinta tai tästä linkistä.

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Luceniuksen lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, toisella yrityksellään NHL:n valloittanut Mikko Koskinen, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkova Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Tällä viikolla sarjassa vieraili myös toinen Suomen mestari, HIFK:ssa 2011 mestaruutta juhlinut Eetu Pöysti. Uransa jo lopettanut Pöysti tunnelmoi muun muassa Ville Peltosen merkitystä kaudella 2010–11. Voit kuunnella Pöystin jakson alta tai tästä linkistä.

Lue myös: