1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Awak Kuier palaa maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon – Suomen koripallonaisilla ohut oljenkorsi EM-karsintojen päätöspeleissä

Suomi haastaa lohkon kovimmat vastustajat tällä viikolla. Koripallon EM-karsintojen otteluja voi jännittää Ylen kanavilta.

Awak Kuier on nyt Susiladiesin pelaavassa kokoonpanossa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Naisten koripallomaajoukkue päättää karsinnat kesällä pelattavaan EM-turnaukseen, kun Portugalin Matosinhosin kuplassa otellaan neljän joukkueen karsintalohkon viimeiset pelit. Joukkue kohtaa torstaina Belgian ja lauantaina Ukrainan.

Otteluja voi jännittää TV2:sta ja Areenasta. Torstain Belgia-peli alkaa Areenassa kello 16.55 ja TV2:ssa kello 18. Lauantain Ukraina-ottelu näkyy Areenassa klo 16.55 Areenassa ja klo 17.20 TV2:ssa.

Lohkossa kolme ensimmäistä peliään hävinnyt Suomi voitti marraskuun kuplan toisessa ottelussa Portugalin, ja sen myötä sauma EM-paikkaan pysyi ehjänä päätöspeleihin. Toki mahdollisuudet ovat pitkälti vain teoreettiset, myöntää päävalmentaja Pekka Salminenkin. Ja niinpä tämä viikko tähtää osaltaan jo tulevaan, EM-2021:n yli.

– Tämä on meille jälleen hyvä mahdollisuus ottaa askelta eteenpäin, Salminen totesi tiistaina maajoukkueen etätiedotustilaisuudessa.

Salmisen porukka on nuori, sillä 15 pelaajan ryhmässä seitsemällä pelaajalla on alle kymmenen maaottelua tilillään ja kolme hakee debyyttiään naisten tasolla. Vasta 15-vuotias Elina Aarnisalo on yksi heistä.

– Kun saamme lisää pelaajia Euroopan kentille ja junioreita rakennetaan, menestystä tulee väistämättä. Hyvältä näyttää, meillä on hyviä ikäluokkia tulossa. Ja jos tämä (karsinta) epäonnistuu, niin syksyllä jatketaan seuraavissa karsinnoissa, Salminen maalasi tulevaa.

Kuier ei enää eristyksessä - vaan valmiina korinalusvääntöön

Lohkovoiton ja sitä kautta varman EM-paikan varmistanut Belgia sekä Suomen marraskuussa 18 pisteellä kukistanut Ukraina tuovat nuorelle ryhmälle kovasti haastetta, mutta uskoa joukkueessa piisaa. Ja muutaman kuukauden takaiseen tilanteeseen erona on se, että maajoukkueen ykkösnimi, Italian liigassa pelaava Awak Kuier on nyt Susiladiesin pelaavassa kokoonpanossa.

Kuier seurasi hotellihuoneensa eristyksestä marraskuiset pelit, sillä hänellä todettiin tuolloin koronatartunta. Nyt 194-senttinen Kuier on valmiina taistoon korin allakin kovia joukkueita vastaan.

– Oli rankkaa seurata sivusta viimeksi, mutta eihän sille voinut mitään. Nyt riittää kyllä motivaatiota, Kuier sanoi.

– Belgia on iso ja fyysinen joukkue. Ja heidän tähtensä, WNBA-pelaaja Emma Meesseman on tosi kova, mutta se on hyvä haaste itsellenikin. Jokainen meidän joukkueesta lähtee voittamaan näitä pelejä.

Suomen kokoonpano Belgiaa vastaan:

4 Kati Ollikainen
5 Sofia Pelander
7 Elina Koskimies
8 Lotta Vesiluoma
9 Awak Kuier
11 Marianne Kalin
12 Linda-Lotta Lehtoranta
13 Veera Pirttinen
14 Annika Holopainen
15 Anniina Äijänen
21 Henna Sandvik
22 Saga Ukkonen

Juttua muokattu 4.2.2021 klo 8.35: lisätty Suomen kokoonpano Belgiaa vastaan.

Lue myös:

Tällaista on suomalaisen superlahjakkuuden elämä ammattilaisena Sisiliassa – Awak Kuier kertoo, miksi haluaa jatkaa Italiassa, vaikka saisi sopimuksen maailman kovimpaan sarjaan

Susiladies nousi ryminällä maailmanlistalla 

Sasu Salin pelaa elämänsä pelejä Kanariansaarilla, mutta onko hän valmis jättämään aurinkorannat, jos suurseurat kutsuvat – "Jos voitetaan mestaruus, niin ehkä jään tänne"