Hyppää sisältöön

Miesten jääkiekon MM-kisat pelataan Latviassa – Kalervo Kummola: "Ainoa ikävä asia on, ettei vielä tiedetä, voidaanko ottaa yleisöä"

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n mukaan jääkiekon MM-kisat pelataan tänä vuonna Riiassa Latviassa.

Suomen joukkue Helsingin EHT-turnauksessa marraskuussa koostui pelkistä SM-liigapelaajista. Leijonien GM Jere Lehtinen toivoo, että joukkue vahvistuisi NHL-pelaajilla toukokuun MM-kisoihin. Kuva: Matti Raivio / AOP

Kansainvälinen jääkiekkoliitto tiedotti asiasta tiistaina alkuillasta. Asiasta käytiin äänestys, jonka päätös on, että Latvia isännöi kisoja touko-kesäkuussa. Kisat piti alun perin pelata myös Valko-Venäjällä.

– Tämä oli tänään selkeä ja yksimielinen päätös, kuvailee IIHF:n hallituksen varapuheenjohtaja Kalervo Kummola asiaa Yle Urheilulle.

Kummola sanoo, että Latvian hallinnon tuki takasi myös päätöksen yhden maan kisoista. Suurten kisojen järjestäminen kun on kallista, koska tuloista ei koronapandemian takia ole takuuta.

– Latvian hallitus tuli myöskin vastaan kustannuksissa. Meillä oli iso delegaatio viikonloppuna Latviassa katsomassa paikat ja asiantuntijat ovat varmoja siitä, että kaikki onnistuu.

Päätökseen vaikutti liiton mukaan lisäksi pandemia: Kisat on syytä järjestää yhdessä kaupungissa. Näin myös kaikki joukkueet pidetään yhdessä paikassa, eikä kenenkään tarvitse matkustaa enempään kuin on tarpeen.

Riian kisapaikkaan luodaan niin sanotut kuplaolosuhteet. Kaikkien maiden joukkueet asuvat samassa hotellissa, pelihalleja on kaksi ja harjoitushalli on kymmenen minuutin päässä näistä halleista.

– Hallien välillä ei ole kuin yksi katu, siinäkin mielessä tämä on hyvä ratkaisu. Ja kaiken kaikkiaan ei Latvia ole koronan suhteen kaikkein pahimpia maita, Kummola sanoo.

Yleisötilanne vielä auki

Se, nähdäänkö yleisöä kisapaikalla, on vielä täysin auki. IIHF:n tiedotteessa kerrotaan, että lippupaketteja voidaan alkaa myydä jopa kolmen päivän varoitusajalla, jos Latvian koronapandemiatilanne sen sallii. Kummola sanoo, että tätä päätöstä joudutaan luonnollisesti vielä odottamaan.

– Ainoa ikävä asia on, ettei vielä tiedetä, voidaanko ottaa yleisöä ja kuinka paljon, varapuheenjohtaja toteaa.

Valko-Venäjän Minsk valittiin Latvian Riian kanssa kisaisännäksi toukokuussa 2017 vain yhden äänen turvin, mutta Valko-Venäjän kisaisännyys kyseenalaistettiin useaan otteeseen tämän jälkeen. Lopulta tammikuussa 2021 IIHF päätyi siihen, että kisoja ei pelata Minskissä.

Naisten MM-kisat on määrä järjestää Kummolan mukaan juuri ennen miesten kisoja toukokuun 6.–16., mutta virallista vahvistusta joudutaan vielä hetki odottamaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan naisten MM-kilpailut piti pelata Kanadassa huhtikuussa.

Lue myös: