Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää
  • Lumilautailun parisuurpujottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pyöräilijä Jaakko Hännisen piti aloittaa kautensa tänään, mutta toisin kävi: "Terveys on tärkein"

Espanjan koronatilanne on niin paha, että kilpailua ei pystytä järjestämään rajoitusten vuoksi.

pyöräily
Jaakko Hänninen, pyöräily
Koronatilanne perui Jaakko Hännisen kauden aloituksen Espanjassa.Getty Images

Suomalaispyöräilijän piti aloittaa joukkueensa AG2R Citroënin kanssa Valencian ympäriajo, Volta a la Comunitat, mutta toisin kävi.

Espanjalaiskaupungin koronatilanne on äitynyt nyt niin pahaksi, että alueen äärimmäisen tiukat koronarajoitukset pakottivat kisajärjestäjän tekemään päätöksen kilpailun siirtämisestä tulevaisuuteen. Näin ollen Jaakko Hännisen kausi alkaa vasta helmikuun lopussa Arabiemiraateissa World Touriin kuuluvalla UAE-kisalla. Kilpailu on sama, joka keskeytti viime vuonna pyöräilijöiden kauden.

– Terveys on tärkein. Urheilu on kuitenkin viihdeammatti, pitää mennä tärkeimmät asiat edellä, Hänninen summaa kauden siirtymistä.

– Totta kai organisaatioille nuo on aina tiukkoja paikkoja. Aina on kiven alla löytää esimerkiksi sponsoreita kilpailuihin.

Hänninen hakee tilanteesta kuitenkin positiivisia puolia. Harjoitteluaikaa jää nyt enemmän ja Lähi-idässä kausi sitten vihdoin alkaa, jos alkaa, tällä hetkellä maailman tilanteesta kun ei tiedä.

– Tämä pidentää talviharjoittelukautta. Voi olla toisaalta ihan hyväkin juttu, kun henkilökohtaisesti kauden tavoitteet ja tärkeimmät kisat ovat lähempänä kesää, mutta totta kai into kilpailemiseen on kova, Hänninen pohtii.

Jaakko Hänninen, pyöräily
Suomalaispyöräilijän kisakalenteri on auki, eikä varmuutta ole esimerkiksi siitä, mikä iso ympäriajo olisi tarkoitus ajaa tällä kaudella.Getty Images

Kisakalenteri on epävarma

Hännisen ranskalaisjoukkue harjoitteli Espanjassa tammikuussa. Pyöräilijä kertoo, että joukkueessa aloitti peräti 11 uutta kuskia. Aiemmin tallit ovat pitäneet marras- ja joulukuussa useampia harjoitteluleirejä, mutta koronatilanne pakotti joukkueen yhden leirin -taktiikkaan.

– Joukkueen ilmapiirin kannalta on tärkeää, että saatiin pidettyä ainakin yksi harjoitusleiri talvella.

Suomalaisen kalenteri on tänä vuonna rakennettu niin, että myös palautumiselle ja harjoittelulle on hyvin aikaa kisojen jälkeen. Mitään suuria kisoja tai kauden ympäriajoja ei ole lyöty lukkoon.

– Tänä vuonna panostus on tuollaisissa viikon mittaisissa etappiajoissa ja tavoite niissä paras mahdollinen tulos. Ja niin kuin nyt nähdään, tilanne ei kuitenkaan ole tuon viruksen suhteen stabiili Euroopassa, että veikkaan, että saattaa tulla vieläkin muutoksia. Ja loppujen lopuksi saattaa olla niin, että kilpailukalenteri muuttuu niin kuin viime vuonna, että käytännössä se tehtiin kokonaan uusiksi syksylle.

Pyöräilijä sanoo viime kevään harjoittelukauden menneen nappiin. Kunto oli syksyllä hyvä. Tähän kauteen haetaan vielä parempaa.

– Siitä, kun pystyisi yhden naksun parantamaan kauttaaltaan tulostasoa, niin voisi olla tyytyväinen.

Jaakko Hänninen, pyöräily
Jaakko Hänninen joukkueensa kanssa Espanjan harjoitusleirillä. Getty Imges

Yksinäistä elämää ja pyöräilyä

Jaakko Hänninen kuvailee asuinpaikkaansa Nizzaa erinomaiseksi ympäristöksi harjoitella, ilmasto on sopivan lämmin ja etäisyydet reissata muihin kisamaihin ovat kohtuulliset. Ranskassa koronarajoitukset ovat olleet tiukkoja. Ne eivät Hännisen mukaan ole suosituksia, kuten Suomessa monet koronaan liittyvät toimet ovat, vaan oikeasti kieltoja. Nytkin Nizzassa on öisin ulkonaliikkumiskielto.

Pyöräilijän arkeen virus ei oikeastaan ole vaikuttanut. Urheilija kertoo, että hän ei ole ikinä pitänyt juurikaan matkustamisesta ja nyt kun koronan myötä se on entistä hankalampaa, pandemia on omaa ajatusta hänelle entisestään korostanut.

– Arjessa elän aika yksinäistä elämää ja yritän rajoittaa kontakteja. Kaupungilla on paljon enemmän rajoituksia kuin Suomessa, mutta tiet ovat edelleen auki, että ei ole siitäkään kiinni, että olisi harjoituspaikat kiinni. Se on hyvä puoli tässä lajissa. Niin kauan kuin tietä ei ole suljettu, pystyy treenaamaan, naurahtaa Hänninen.

Viime vuoden puolella tilanne oli toinen: Kilpakumppaneiden sekä oman joukkueen kesken huomasi eri Euroopan maiden koronarajoitusten eron. Hännisen omassa joukkueessakin on pyöräilijöitä monesta eri maasta. Esimerkiksi Belgiassa asuvat urheilijat pystyivät harjoittelemaan, kun taas Ranskassa oli kokonaan kiellettyä liikkua ulkona. Hänninen siirtyi puolestaan Suomeen, Ruokolahdelle harjoittelemaan.

Monelle viime vuosi oli aikaa, jolloin elämän tärkeysjärjestyksiä laitettiin uusiksi, Hänninen puolestaan toteaa, että omat arvot ovat pysyneet samoina.

– Pyöräily on tosi tärkeässä osassa elämää, mutta olen aina tiedostanut sen, että se ei ole koko elämä.

Jaakko Hänninen
23-vuotiaan suomalaisen edellinen kilpailukausi päättyi lokakuussa Italian ympäriajoon.Getty Images

Lue myös:

Suomalaispyöräilijä kuvasi vasikan kanssa hillittömän treenivideon, josta tuli hitti – tapahtumasarja kuvastaa täydellisesti Jaakko Hännisen suhtautumista urheiluun

Pitkän jatkosopimuksen tehnyt Jaakko Hänninen palkitsi itsensä "kohtuullisella päivällä" – Giron ennakkosuosikki koki kovia jo ennen starttia

Jaakko Hännisestä tulee ensimmäinen suomalaispyöräilijä suuressa ympäriajossa viiteen vuoteen – viime aikoina oppia Italian vaaroista ja upea uutinen ensi kaudesta: "Todella iso juttu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat