1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mikael Granlund

Mikael Granlund on noussut Nashvillen johtavaksi pelaajaksi – rajuun palkanalennukseen suostunut suomalaistähti mielenkiintoisessa sopimustilanteessa

Nashville Predatorsin Mikael Granlund penää joukkueeltaan kurinalaisuutta jäähyjen suhteen.

Granlund on pelannut NHL:ssä kaikkiaan 546 runkosarjaottelua. Kuva: Getty Images

Kolme viikkoa NHL-kauden käynnistymisen jälkeen tuntuu sulalta hulluudelta ajatella, miten kauan Nashvillen Mikael Granlund, 28, liikkui koronakausien välissä vapailla markkinoilla. Granlund allekirjoitti Nashvillen kanssa vuoden mittaisen ja 3,75 miljoonan jenkkitaalan arvoisen sopimuksen vasta joulun alla, noin kolme viikkoa ennen kauden alkua.

Erinomaisen kevättalven musiikkikaupungissa pelannut suomalaistähti otti vielä uuteen sopimukseensa lähes kolmen miljoonan dollarin palkanalennuksen.

Toki palkanalennukseen oli perusteensa. Granlund ei sopeutunut keväällä 2019 tapahtuneen pelaajakaupan jälkeen Nashvilleen nopeasti. Minnesotassa NHL-uransa aloittanut laitahyökkääjä haki peliään. Kun peli alkoi kulkea, tulos ei seurannut sinänsä laadukasta tekemistä.

Numerot tilastoriveillä alkoivat vaihtua tiuhempaan tahtiin vasta vuodenvaihteen 2020 jälkeen.

Myös valmentajan vaihtuminen näytti Mikael Granlundin tapauksessa merkittävää roolia. Predatorsia syksystä 2014 loppiaiseen 2020 luotsannut Peter Laviolette ei luottanut Granlundiin. Lavioletten tilalle palkattu New Jersey-taustainen John Hynes sen sijaan teki heti selväksi jopa julkisesti, että hänen alaisuudessaan peliaikaa jaetaan otteiden, ei palkkapussien mukaan.

Tämä sopi Granlundille, joka oli jo tovin ollut Nashville-hyökkäyksen kirkkainta eliittiä.

Ja kuinka ollakaan, tehojaan hakenut Granlund onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä Hynesin valmentamassa ottelussa 7. tammikuuta 2020. Tämän jälkeen Granlund ei ole taakseen katsellut. Seuranneissa 34 ottelussa punalamppu syttyi neljätoista kertaa.

Samaan neljääntoista osumaan tuon aikajakson aikana ylsivät Patrick Kane, John Tavares, Nikolaj Ehlers, Garbriel Landeskog ja Brad Marchand.

Granlundin merkitys joukkueelleen on kasvanut jatkuvasti Hynesin alaisuudessa. Älykkään, taitavan ja energisen Granlundin luotettavuus nousee esiin ottelusta toiseen ja siksi tämä pelaakin paljon kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Granlund on tällä haavaa ainoa hyökkääjä koko NHL:ssä, jolla jääaikakeskiarvo ylittää kolmen minuuttia sekä yli- että alivoimapelin osalta.

Granlund on tehnyt kuudessa ottelussa tehot 3+2=5. Kuva: Getty Images

Kuusnelonen on pelannut kauden kuudessa ensimmäisessä ottelussa 20,43 minuuttia ottelua kohden. Vain kolmetoista hyökkääjää on pelannut alkaneella kaudella Granlundia enemmän – suomalaisista ainoastaan Aleksander Barkov (22,06).

– Tämän valmentajan kanssa homma on toiminut hienosti. Tietenkin kaikki pitää ansaita joka ilta. Olen päässyt pelaamaan paljon kaikissa tilanteissa ja saanut vastuuta, tietenkin sellainen on pelaajalle tosi tärkeä juttu. Ja sitä kautta haluan ollakin joukkueelle tärkeä jätkä tilanteessa kuin tilanteessa, Granlund sanoo Yle Urheilulle.

Granlund on toden totta minuuttinsa ansainnut.

On kyse sitten paljaasta silmästä tai tilastoista – perinteisistä tai kehittyneistä – Granlund on joukkueensa parhaimmistoa ottelusta toiseen. Esimerkiksi kiekonhallintaa mittavassa Corsi-tilastossa Granlund on joukkueensa paras. Tämän ollessa jäällä Nashville on vienyt viidellä viittä vastaan laukaukset nimiinsä 91-64 (58,71%).

Vaaralliset maalipaikat sen sijaan on kirjattu Nashvillelle viisi-viisi-pelissä lukemin 18-11 (62,07) Granlundin ollessa jäällä. Vertailuksi mainittakoon, että joukkueen ykkössentteri Ryan Johansenin aikana maalipaikat on kirjattu vastustajalle 18–20. Tämä kertoo paljon siitä, millainen merkitys Granlundilla on juuri nyt Nashvillelle.

Tämä lienee syy myös siihen, miksi yksi NHL:n parhaista ruotsalaishyökkääjistä, Filip Forsberg, pelasi joukkueen edellisessä ottelussa Tampaa vastaan Granlundin eikä Johansenin kanssa.

Nyt myös tulos on seurannut Granlundin hyvää tekemistä heti alkukaudesta. Kuuden ensimmäisen ottelun viisi (3+2) tehopistettä lupaa suomalaishyökkääjälle tehojenkin puolesta hyvää kautta.

– Tyytyväinen pitää olla, olen päässyt nopeasti hommaan mukaan ja olo on tosi energinen. Se näkyy myös pelissä. Omalta osalta alku on erittäin positiivinen.

Sopimuskausi – uhka vai mahdollisuus?

Onnistumisia Granlund toki tarvitseekin, sillä käsillä on hänen NHL-uransa neljäs sopimuskausi. Vajaan kolmen miljoonan palkanalennus alkaneelle kaudelle on varmasti tarkoitus kääntää kolmen miljoonan palkankorotukseksi tuleville vuosille. Osin tästä syystä Granlund halusi myös palata Nashvilleen, missä kuviot valmentajaa myöten olivat tuttuja.

Ja tuskin vaikuttimista vähäisin oli myöskään pienlapsiperheen haluttomuus muuttaa toistuvasti ympäri Pohjois-Amerikkaa.

– Tutulla ympäristöllä oli todella iso vaikutus siihen, miksi palasin Nashvilleen. Täällä on tuttu ympäristö ja sillä on nyt erityinen merkitys, kun kausi on lyhyt ja kaikki tapahtuu nopeasti. Tänne oli helppo tulla, kun oma peli lähtiessä näytti hyvältä ja valmentajakin tietää, millainen pelaaja minä olen, Granlund avaa.

Ajatus siitä, että sopimuskausi saisi pelaajan yrittämään enemmän, kuitenkin hymyilyttää pelaajaa.

– Tietenkin tilanteen tiedostaa, mutta olen ollut tässä tilanteessa jo monta kertaa. Ei se mitenkään vaikuta mihinkään. En missään nimessä usko siihen, että sopimuskaudella yhtäkkiä aletaan jotenkin yrittämään enemmän. Tekemisen taso pitää olla huippuluokkaa jokaisella kaudella.

Tuskin sopimuskausiteoriaa täysin kieltää voi, mutta Granlundin tapauksessa sanoilla on painoarvoa. Vaikka Granlund ei saisi nimeään tilastoihin, ohipelejä tai oikomista oululaishyökkääjältä on turha odotella. Työmoraalin taso on kovaa luokkaa illasta toiseen ja juuri siksi tämä on noussut joukkueensa ykköshyökkääjäksi.

Tästä huolimatta jääkiekko on edelleen maalintekopeli, missä viime kädessä vain tuloksella on merkitystä, ja myös Granlund muistaa kuivan kalenterivuoden 2019 varmasti edelleen hyvin. Liikaa tämä ei silti pisteille halua ajatuksia antaa.

– Ajattelutapa tuon suhteen ei ole muuttunut, pyrin vain tekemään koko ajan asioita hyvin. Jos saa paikkoja luotua, niin ollaan jo pitkällä. Täytyy vain tehdä asioita hyvin ja valmistautua peleihin hyvin, sitä kautta se tulos tulee. Tietenkin sekin vaikuttaa, että nyt pääsee pelaamaan paljon, kyllä se näkyy tuloksessa, Granlund toteaa.

Granlund teki joulukuussa vuoden mittaisen sopimuksen Nashvillen kanssa. Kuva: Getty Images

Veltto joukkue

Jos on Granlund aloittanut hyvin, samaa ei totisesti voi sanoa Nashvillesta joukkueena. Pitkään samojen avainpelaajien kanssa operoinut joukkue vaikuttaa olevan jonkinlaisessa pysähtyneisyyden tilassa. Muutamat hyvin pelaavat yksilöt eivät muuta sitä tosiasiaa, että kollektiivina olemus on veltto ja kuriton.

Esimerkiksi jäähyistä päävalmentaja John Hynes on puhunut useaan otteeseen ja silti tiistaina tarjolla oli muun muassa Jarred Tinordin, Erik Haulan ja Nick Cousinsin täysin tarpeettomat jäähyt. Predatorsin yli kymmenen minuutin ottelukohtainen jäähykeskiarvo on NHL:n viidenneksi korkein.

Hynes totesi viimeisimmän Tampa-ottelun jälkeen mainitsevansa jäähyasiasta nyt viimeisen kerran.

– Olemme tässä kohtaa vielä paljon jäljessä Dallasin ja Tampan kaltaisia kärkiporukoita. Yksi asia siinä on jäähyttömyys ja sellainen turvallinen pelaaminen. Tuntuu, että otamme paljon jäähyjä ja olemme koko ajan alivoimalla. Ei me voida ottaa tyhmiä jäähyjä, antaa helppoja maaleja ja joutua aina sitä kautta jahtaamaan peliä, Granlund ruoskii.

Eikä jäähyllä istuminen ole joukkueen ainoa ongelma. Ryhmä on kaivanut Juuse Saroksen ja Pekka Rinteen takaa kiekkoa yli kolmen maalin ottelukohtaisella keskiarvolla samaan aikaan, kun toisessa päässä punalamppu on palanut hieman yli kahden keskiarvolla. Yhtälön ongelmallisuuden ymmärtämiseen ei tarvitse pitkää matematiikkaa.

Tämän lisäksi erikoistilannepelaaminen on sakannut pahasti. Ylivoimapeli on ollut toistaiseksi neljänneksi huonointa ja alivoimapeli huonointa NHL:ssä.

– Meidän täytyy pystyä parantamaan erikoistilannepelaamista, vaikka tässä ei harjoitteluaikaa paljoa olekaan. Voittamisen kannalta erikoistilanteet ovat todella iso asia, niihin se yleensä ratkeaa. Paljon on tekemistä vielä näiden asioiden kanssa. NHL:ssä pelataan tuloksesta ja sitä ajatellen erikoistilanteet on saatava kuntoon.

– Meillä on tässä hyviäkin juttuja ja välillä on pelattu paremmin, mutta onhan se selvä asia, että meillä riittää tässä vielä hommia, Granlund päättää.

Lue myös:

Bostonin David Pastrnak namutteli Philadelphian kumoon

"Tein pienen valelaukauksen" – Näyttävästi maalitilinsä avannut Jesse Puljujärvi kertoo, mitä pelaaminen supertähti McDavidin rinnalla vaatii

Jesse Puljujärvi taiteili kaksi komeaa osumaa – "Noinhan niitä maaleja nykyään tehdään"

Kommentti: Patrik Laineen vaisu debyytti alleviivasi Columbus Blue Jacketsin ongelmaa – suomalaistähden rinnalle on vain vähän vaihtoehtoja