1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Entinen NHL-vahti Karri Rämö pelasti Mestis-seuran etenkin nuorten pelaajien takia – ihmettelee, miksi ei itse kelpaa pelaamaan SM-liigaan

Maalivahti Karri Rämö on ollut yhteydessä SM-liigaseuroihin, mutta ei ole saanut töitä.

Loukkaantumishistoria ja ikä on Karri Rämön mukaan taakka seuraa hakiessa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Jääkiekkomaalivahti Karri Rämö on uskollinen omille juurilleen. Yli 150 NHL-ottelua pelannut Rämö on antanut omasta rahapussistaan Heinolan Peliitoille sen verran, että seura pystyy jatkamaan kautta Mestiksessä.

Miesten jääkiekon toiseksi korkein sarjataso Mestis on ollut keskeytettynä marraskuun lopusta asti koronarajoitusten takia. Keskiviikkona Mestis tiedotti, että kausi jatkuu helmikuun 13. päivä.

Kaksi seuraa ei pystynyt jatkamaan kautta taloudellisen tilanteen takia, vaikka opetus- ja kulttuuriministeriö auttoi sarjaa rahallisesti.

Ilman Rämön lahjoittamaa rahasummaa Peliittojen kausi olisi myös ollut ohi.

– Heinolassa ja Päijät-Hämeessä jääkiekko on tärkeää. Jos emme olisi pelanneet enää tällä kaudella, en usko, että sitä olisi ensi vuonnakaan pelattu, Peliittojen hallituksessa istuva Rämö kertoo Yle Urheilulle.

Rämö, 34, on tällä hetkellä työtön jääkiekkoilija ja harjoittelee Peliittojen kanssa. Hän kertoo, että antoi rahasumman etenkin joukkueen nuorten pelaajien takia, joiden asenne vakuutti kokeneen maalivahdin.

– Heillä on kohta 70 treeniä alla ilman tietoakaan seuraavasta pelistä. Todennäköisesti monenkaan pelaajan ura ei olisi jatkunut, jos emme olisi jatkaneet kautta. Ajattelin, että voin auttaa heitä. Heidän asenne on ilahduttanut todella paljon ja he ansaitsevat, että voivat pelata kauden loppuun.

Miten paljon annoit omaa rahaasi seuralle?

– Se on saman suuruinen summa, mitä sieltä tukipotista saimme.

Ministeriö jakoi yhteensä 650 000 euroa sekä Mestikselle että Naisten Liigalle. Mestis ei ole tiedottanut, miten potti jaetaan sarjassa.

"AHL-lainat kelpaa"

Rämön uran kohokohdat ovat sijoittuneet 2010-luvun alkupuoliskolle. Silloin usean vahvan KHL-vuoden jälkeen hän siirtyi NHL:ään Calgary Flamesin paitaan, jossa torjui jokaisena kolmena kautena yli 30 ottelua.

Usea kausi meni sen jälkeen kuitenkin pilalle pahan polvivamman takia. Rämö kertoo, että viimeiset pari vuotta polvi on ollut kunnossa.

Kaudella 2019–2019 Rämö ei pelannut ollenkaan. Viime kaudella hän torjui Ruotsin pääsarjassa Djurgårdens IF:ssä.

Lahdessa asuva maalivahti on keskittynyt viime aikoina treenaamiseen, ja uusi seura on etsinnässä.

– Tarkoitus on jatkaa peliuraa, mutta en tiedä missä. Eurooppaan on ollut virityksiä. Voi olla, että tämä vuosi menee pelaamatta.

Rämö pelasi KHL-joukkue Jokereissa kaudella 2017–2018. Kuva: AOP

Rämö kertoo, että on tarjonnut itseään myös SM-liigaseuroille.

– Pari kuukautta sitten muutamalle seuralle ehdotin, että voisin tulla mukaan ja katsoa olenko kunnossa. Kiinnostusta ei ollut. Tällä iällä ja tällä loukkaantumishistorialla on vaikea löytää töitä. Suomessa tuntuu olevan muutenkin käytäntö, että AHL-lainat kelpaa silti.

SM-liigassa moni seura on joutunut koronatilanteen aikana pahaan talouskurimukseen. Esimerkiksi JYPin talousvaikeudet muuttuvat erittäin kriittisiksi maaliskuun loppuun mennessä ja moni muu seura taistelee taloutensa kanssa, kun otteluita pelataan ilman yleisöä.

– Jos sopimukset on lyöty lukkoon, niin seurojen toiminta on sinänsä ymmärrettävää. Ei sinne turhan takia veskareita oteta. Vaikea on pelipaikkoja saada, vaikka mitä tekisi.

Rämö kertoo tilanteensa olevan kuitenkin hyvä.

– Olen pelannut jo suurimman osan urastani eli ei huoleta. Luulen, että minulla on vielä muutama pelivuosi annettavaa.

Seuran etsimisen lomassa Rämö aikoo hakea kokemusta valmennushommista.

Lue myös:

Jääkiekon Mestiksen runkosarja jatkuu pian – KeuPa HT jatkaa pelejä

Entinen NHL-tähti mahdollisti Heinolan Peliittojen Mestis-kauden jatkon

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Imatran Ketterä jatkaa kauttaan, myös muiden jatko on nyt selvillä: Sarjaa pelataan 12 joukkueen voimin

Mestis jatkuu ensi viikolla: Hokki mukana pelaamassa, osa joukkueista vielä epävarmoja jatkosta