Hyppää sisältöön

Kahden lapsen äiti on edennyt omia polkujaan kohti amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisuutta – “Täytyy katsoa sekin kortti”

Lohjalainen Elli Metsola toivoo voivansa pelata amerikkalaista jalkapalloa ammattilaisena. Pohjois-Amerikan naisten ammattilaissarjan, WFLA:n, toteutuminen on vielä epävarmaa.

Elli Metsola on ponnahtanut nopeasti yhdysvaltalaisseuroja kiinnostavaksi pelaajaksi. Kuva: Mårten Lampen / Yle

Vasta neljä vuotta amerikkalaista jalkapalloa pelannut Elli Metsola on edennyt ammattilaisuuden kynnykselle erikoista reittiä. San Diegoon varattu Metsola odottaa uuden ammattilaissarjan WFLA:n alkua kotiseudullaan Lohjalla. Kahden lapsen äiti on valmis hyppäämään Yhdysvaltain ammattilaiskentille heti, kun sarja alkaa.

Lohja Lionessesin joukkueessa pelaava Elli Metsola on matkalla kohti rakenteilla olevaa Pohjois-Amerikan ammattilaissarjaa. Metsola aikoo tarttua hanakasti tarjottuun mahdollisuuteen – jos vain WFLA-sarja toteutuu.

– Jos jonain päivänä sellaista ammattilaisjalkapalloa on, niin täytyyhän se selvittää ja katsoa sekin kortti, kertoo Metsola.

Koronapandemia tuo epävarmuutta sarjan alkamiseen, eikä sarjan rahoitus ole vielä saanut lopullista varmistusta.

– Toivon koko naisjenkkifutiksen puolesta, että se sarja saadaan käyntiin. Toivon myös, että tällaisia mahdollisuuksia tulee muillekin pelaajille.

Elli Metsolaa kiehtoo amerikkalaisen jalkapallon fyysisyys. Lajin vaatimuksiin hän valmistautuu kuntosalilla. Kuva: Mårten Lampen / Yle

Yksikään suomalainen naispelaaja ei ole vielä pelannut amerikkalaista jalkapalloa ammattilaisena. Tällä hetkellä naisten ammattilaissarjaa ei edes ole. Toki Yhdysvalloissa on aiemmin yritetty rakentaa ammattilaissarjoja, mutta niiden toiminta ei ole pysynyt pystyssä. Metsolan lisäksi vain Nana Olavuo on varattu WFLA-sarjaan. New York Stars varasi Olavuon jo reilu vuosi sitten.

Omaa polkua kansainvälisille kentille

Metsola innostui jenkkifutiksesta nelisen vuotta sitten, reilusti päälle kolmekymppisenä. Sitä ennen hän tanssi, treenasi salilla ja juoksi kuntoilijana. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta joukkue- ja pallopeleistä.

– Silloin en osannut kuvitella, että voisin joskus tehdä jotain tällaista ammatikseni. Se tuntui hyvin kaukaiselta ajatukselta. Tavoitteet ovat vuosien varrella kasvaneet, ja samoin on kasvanut usko itseeni. Olen huomannut, että kun jaksaa painaa, se palkitsee. Tuloksia tulee, kun jaksaa tehdä töitä.

Suomen kovatasoisessa maajoukkueessa hän ei ole esiintynyt. Suomi on lajin kaksinkertainen Euroopan mestari, joka on ollut myös kaksi kertaa pronssilla. Seuraavat MM-kisat on määrä järjestää Suomessa kesällä 2022.

San Diego Tridents varasi Metsolan riveihinsä viime syksynä. Tämä yllättävä varaus herätti lajipiireissä myös kummastusta ja kritiikkiä.

Harjoittelua rakastavan Metsolan matka on edennyt hurjaa vauhtia – ja aivan omaa polkuaan.

Elli Metsolan elämässä tärkeitä asioita ovat jenkkifutiksen lisäksi omat lapset ja työ fysioterapeuttina. Kuva: Mårten Lampen / Yle

Hän on avannut toimeliaasti ovia kansainvälisille kentille, ja toissa kaudella hän pelasi newyorkilaisen amatöörijoukkueen vahvuudessa.

– Se on minun tarinani. Jokaisella on omansa ja jokainen on ainutlaatuinen. Onhan siinä monta sattumaa, jotka ovat osuneet yhteen. Se, että ylipäätään aloitin lajin, lähdin ensimmäistä kertaa maailmalle ja tutustuin ihmisiin siellä. Yksi asia on johtanut toiseen aika hienolla tavalla.

Nurmikenttien shakkia

Puolustuksessa pelaava Metsola on varma pelipaikastaan San Diegossa. Seuran osoittama luotto on tuonut turvaa. Tridentsin valmentajat ovat pitäneet pelaajien kanssa säännöllisesti pelikirjapalavereja. Näitä joukkueen taktiikkaan liittyviä asioita on hiottu verkkopalavereissa.

– Pelikirjoja on opiskeltu, ja siinä vaiheessa, kun pääsemme harjoitusleirille, kaikilla on sävelet selvät.

Jenkkifutiksessa Metsolaa kiehtoo sen fyysisyys, mutta myös lajin taktisuus.

– Siinä mennään lujaa eikä arkailla. Taktisella puolella lajissa on niin paljon hienouksia, ettei varmaan ikinä voi sanoa että tietää ja osaa kaiken. Se on sellaista nurmikenttien shakkia.

Metsola on hurmaantunut lajiin, mutta urheilun pyörre ei ole imaissut häntä täysin mukaansa. Hänen katseensa ei kohdistu vain omaan napaan, sillä elämässä on paljon muuta arvokasta sisältöä.

– Se pitää asiat tärkeysjärjestyksessä ja jalat maassa. Elämä ei mene liian yksioikoiseksi, kun on omat lapset. Töissä on myös paljon ajateltavaa ja kunnianhimoa. Siinä on hyvä tasapaino ja pysyy katse avarana, sanoo fysioterapeuttina työskentelevä Metsola.

Teatterilavakin on tuttu paikka Metsolalle. Teatteriharrastuksesta kumpuavalle luovuudelle saattaisi olla käyttöä ammattilaiskentillä.

– Tuo voisikin olla hyvä strategia! Voisin luoda sivupersoonan sinne kentälle. Sillä voisin hämätä tuomareiden ja vastustajien lisäksi myös itseäni, Metsola nauraa.

Lue myös:

.
.