1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestis

Mestiksessä kuohuu tukirahojen jaosta – operatiivinen johtaja vastaa nyt kritiikkiin: "En halua luoda vastakkainasettelua yhtään enempää"

Jääkiekon Mestis sai opetus- ja kulttuuriministeriön koronatukia, joiden jako seuroille on aiheuttanut närää.

Imatra juhli kauden 2019 Mestiksen mestaruutta. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi tukea Mestikselle ja Naisten liigalle 645 000 euroa. Tästä summasta suurin osa meni Mestikselle.

Rahat on nyt jaettu Mestis-seurojen kesken ja eri seurat saivat erikokoisia summia. Päätöksentekoprosessi onkin aiheuttanut kitkaa, josta kertoi aiemmin Ylen lisäksi myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

– Kyseessä oli liiton edelleen jako seuroille. Se valmis päätös vietiin hallitukseen keskusteltavaksi ja ennen kaikkea tässä on kyse seurojen toiminnan jatkamisesta. Jos on 14 seuraa, niin siellä on 14 erilaista mielipidettä, miten sitä rahaa tulisi jakaa, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sanoo Yle Urheilulle.

Aron mukaan esitykseen oli haettu liittohallitukselta etukäteen hyväksyntä. Tämä päätös vietiin siis hallitukseen keskusteltavaksi ja kokouksessa käytiin neuvoa-antava äänestys, jossa kysyttiin, haluavatko seurat hakea uutta mallia, vai mennä tällä kokoukseen tuodulla valmiilla esityksellä, miten rahat jaetaan. Hän sanoo, että seurat itse äänestivät päätöksen puolesta.

– Siinä äänestyksessä 12 joukkuetta 14:sta oli sitä mieltä, että tällä mallilla mennään. Kyllä me aidosti uskomme, että se oli tässä tilanteessa paras mahdollinen jako.

– Oltiin myös valmiita ottamaan seuroilta oma esitys siitä rahanjaosta, jos he kokisivat, että se olisi jollain tavalla tasapuolisempi.

Aron mukaan tavoitteena oli ennen kaikkea päästä pelaamaan kausi keskeytyksen jälkeen loppuun. Kokoukseen, jossa kauden jatkosta päätettiin, odotettiin myös ministeriön tukipäätös taustalle.

– Tavoite oli saada sarja jatkumaan, jota seurat oli vaatineet, että päätös pitää syntyä tuona päivänä, kun me hallituksessa tätä käsittelemme. Lyhyellä aikavälillä pyrittiin löytämään mahdollisimman objektiivinen ja tasapuolinen reilu malli, millä rahat seurojen välillä jaetaan.

Päätös aiheutti kritiikkiä

Imatran Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen jätti kyseisen kohinan seurauksena Mestiksen hallituksen. Partanen kuvaili, että kokouksissa runnotaan päätöksiä läpi niin, ettei niihin pääse enää hallituspöydässä vaikuttamaan.

– Ikävää, jos Mikko näin kokee ja se on oma käsittelynsä. Hallitus koostuu seuran edustajista, jotka pitävät äänivaltaa siellä ja sitten meillä on työvaliokuntia, jossa Mikkokin on ollut mukana. Ja valiokunnat valmistelevat ne päätökset hallituksiin, vastaa Aro kritiikkiin.

– Koen tämän turhana keskusteluna käydä julkisesti, paikallaan on käydä sisäistä keskustelua, että miten tämä malli toimii. Jos ollaan tehty tässä pari vuotta töitä sen eteen, että Mestis syntyy seuroista, niin asia täytyy käsitellä seurojen kanssa.

– On täysin ymmärrettävää, että kun paine kasvaa ja puhe on rahasta, niin tulee turhautumisia, mutta koen edelleen, että meidän vahvuus on se, että teemme tätä yhdessä. En halua luoda vastakkainasettelua yhtään enempää, toteaa Aro.

Iltalehden jutussa (siirryt toiseen palveluun) kuvailtiin, että kyseinen rahanjakopäätös on tehty hätäisesti.

– Hätäisesti ei pidä paikkaansa, mutta nopealla aikataululla, tarkoitus oli saada mahdollisimman monta seuraa pelaamaan, ja nyt onnistuimme saamaan 12. SaPKosta tiesimme jo etukäteen, että he eivät pelaa, sanoo Aro.

Yleisöä jääkiekon Mestiksen ottelussa viime vuoden syksyllä. Kuva: Lehtikuva

Aro ymmärtää, että jokainen seura on tiukoilla koronapandemian takia. Katse pitäisi hänen mukaansa suunnata tulevaan ja miettiä, miten liiketoiminta saadaan normaaliksi tulevina vuosina.

– Se on tässä se voitto, että päästään näin monella seuralla pelaamaan, siitä meidän tulisi iloita. Myös siitä, että ollaan saatu valtionavustusta, pitää olla nöyrän kiitollisia.

– Valtaosa on äärimmäisen tyytyväinen tuohon tukitilanteeseen. Oltiin joulun välipäivinä sellaisessa tilanteessa, kun oltiin ministeriöön ja joka puolelle yhteydessä, että meillä ei ollut euron euroa kasassa ja nyt ollaan onnistuttu keräämään huomattava määrä, jolla me saatiin pelaaminen mahdollistettua.

Aron mukaan koko kauden läpi viemiseen tarvitaan yhteensä 2,7 miljoonaa euroa ja nyt Mestis pohtii, mistä muualta tämä summa saadaan kasaan, jottei seuroille tulisi liikaa kuormitusta rahallisesti, ja jotta ensi vuonnakin päästään pelaamaan. Koronan vaikutukset kun tulevat varmasti näkymään myös tulevina kausina.

– Ne tulee pienistä puroista, niin kuin meidän rahat muutenkin, Aro sanoo ja kuvailee kuinka yhteistyökuviot ovat tässä tärkeässä roolissa.

Lue myös:

Suomalaisen jääkiekon kulisseissa kuohuu: Imatran Ketterän puheenjohtaja jätti Mestiksen hallituksen – kritisoi kovin sanoin tapaa, jolla päätökset runnotaan läpi

Mestiksen runkosarja jakautuu kuuden joukkueen lohkoihin – sarja jatkuu jo tiedotettua aiemmin

Entinen NHL-vahti Karri Rämö pelasti Mestis-seuran etenkin nuorten pelaajien takia – ihmettelee, miksi ei itse kelpaa pelaamaan SM-liigaan

Iltalehti: Mestiksessä syntyi iso riita koronatuen jaosta