Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Sorsivatko saksalaiset Ilkka Herolaa dramaattisessa palkintokoroketaistossa? Ylen asiantuntijalta täystyrmäys: “Ei mitään jälkipuintia”

Jari Mantilan mukaan Klingenthalin maailmancup-kilpailun loppusuoralla nähtiin reilu kamppailu. Ilkka Herola jätettiin karvaasti neljänneksi.

yhdistetty hiihto
Urheilustudio analysoi yhdistetyn loppukirin: Sorsivatko saksalaiset Ilkka Herolaa?
Urheilustudio analysoi yhdistetyn loppukirin: Sorsivatko saksalaiset Ilkka Herolaa?

Yhdistetyn maailmancupissa Klingenthalissa nähtiin lauantaina dramaattinen loppuratkaisu 10 kilometrin hiihto-osuuden päätteeksi.

16. sijalta mäkikilpailun jälkeen hiihtoladulle lähtenyt Ilkka Herola taisteli voitosta kolmea saksalaista vastaan. Vinzenz Geiger ehti repäistä selvän eron muihin viimeisessä nousussa ennen stadionia. Herola kamppailikin kakkossijasta Fabian Riessleä ja Eric Frenzeliä vastaan stadionalueella.

Herola taipui kuitenkin Riesslelle ja Frenzelille. Herola horjahti loppusuoralla kamppailussa saksalaisia vastaan, kun Eric Frenzel tuli suomalaisen eteen.

– Juuri kun olin tehnyt kaistavalintani, Frenzel suikkasi sauvojen päälle ja se loppukiri jäi siihen. Joskus se on tällaista, ja ihan nyt ei realisoitunut tulos tuossa. Suoritusten osalta ihan kohtalainen päivä kuitenkin, Herola sanoi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Heti kilpailun jälkeen nousikin kysymys: Sorsivatko saksalaiset Herolaa vastaan jotenkin loppusuoralla?

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila esitti tilanteesta selvän näkemyksen.

– Ei mitään jälkipuintia, Mantila totesi tv-lähetyksessä.

Herola joutui tiukkaan paikkaan loppuhetkillä kolmea saksalaista vastaan, eikä päässyt parhaisiin asemiin ennen viimeisiä ratkaisuja.

Olisiko Herola voinut tehdä loppuvaiheessa toisin?

– Toisin olisi pitänyt tehdä jo pitkän matkaa ennen loppusuoralle tuloa. Lyhyessä mäessä ennen loppusuoraa olisi pitänyt olla keulilla. Mielestäni loppusuoralla nähtiin reilu kilpailu. Saksalaiset pitivät totta kai linjansa. En nähnyt mitään joukkuepeliä loppusuoran taistelussa. Nopeimmat ottivat voiton, Mantila sanoi vielä jälkikäteen Urheilustudiossa.

Katso analyysi ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Heikommalla mäkiosuudella suuret seuraukset

Herolan mäkiosuus jätti viime viikon Seefeldin onnistumisten jälkeen petrattavaa. Ero kärkeen oli 1 minuutti ja 23 sekuntia sekä esimerkiksi Riessleen 33 sekuntia.

Mantilan mukaan Herolan pitäisi päästä vielä 20-30 sekuntia tuoreempana loppukiritaisteluun mukaan. Kun huippuhyppyä ei tullut, sillä oli myös karut seuraukset juurikin Klingenthalissa.

– Klingenthalin rata ei suosi Ilkkaa. Viimeinen 1,5 kilometriä tullaan tasaista. Ilkka tarvitsee kovan nousun ja loppukirin, Mantila sanoo.

Herola ei nyt siis päässyt lopputaisteluihin tuoreimpana miehenä, mutta Mantilan mukaan Herolalta löytyy hyvä loppukiri ihannetilanteessa.

– Ilkka ei ole ihan terävintä kärkeä siinä touhussa. Mutta Geigerin veto kuokkanousussa oli päivän kovin. Oli äärimmäisen fiksua, että hän ei jättänyt ratkaisua loppukiriin. Tuo oli ainoa nousupätkä viimeisellä 1,5 kilometrillä, Mantila sanoo.

– Yllättäen muut saksalaiset pääsivät nousemaan. He pääsivät laskuissa Ilkan rinnalle ja lopussa ohi.

Herola nousi viime viikonlopun Seefeldin huippusuoritusten jälkeen maailmancupin kokonaistilanteessa neljänneksi. Nyt kakkoseksi sijoittunut Riessle tuli ohi ja Herola putosi viidenneksi. Herola on noussut MM-mitaliehdokkaaksi alkuvuoden vahvoilla otteilla.

Ilkka Herola

Klingenthalin kilpailun jälkeen Mantila on edelleen sitä mieltä, että Herolalle MM-mitali on realisimia.

– Tänään nähtiin, että kymmenen miestä taisteli loppukirissä. Porukka harveni lopussa, mutta kilpailut ovat todella tiukkoja, Mantila muistuttaa kilpailun kovuudesta.

Asiantuntija on kuitenkin mielissään Suomen ykköstykin tasaisuudesta. Lauantainakin Herola oli paras hiihtoladulla ja kamppaili kuitenkin voitosta.

– Kaikki oli vielä mahdollista 1,5 kilometriä ennen maalia, Mantila muistutti.

– Ihan mahtavaa seurata Ilkan duunia ja tasaisuutta.

Klingenthalin viikonlopusta puuttuu lajin ylivoimainen ykkösnimi Jarl Magnus Riiber. Norjalainen jäi harjoittelemaan kotimaisemiin. Riiberin poissa ollessa saksalaiset antoivat kotikisoissaan myrskyvaroituksen, kun myös MM-kotikisoihin Oberstdorfissa on vajaa kuukausi.

– Oli kova Saksan esitys. Hyppyhomma näytti hyvältä. Voin kuvitella, että Saksan joukkue on kova MM-kisoissa, Mantila ihasteli.

Klingenthalissa kilpaillaan sunnuntaina viimeinen yhdistetyn maailmancupin kilpailu ennen MM-kisoja.

Tulospalvelu:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Ilkka Herola taisteli 16. sijalta neljänneksi, lopun kolarointi jäi harmittamaan: "Frenzel suikkasi sauvojen päälle, mutta se on joskus tällaista"

Ilkka Herola nousi MM-mitaliehdokkaaksi yksinkertaisella keinolla – kokenut mäkivalmentaja paljastaa myös lupaavia tietoja Eero Hirvosesta

Yle seurasi vilkasta urheilulauantaita

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat